Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zarazanie szkarlatyna

Polecane posty

Gość gość

Mój starszy syn chorował na szkarlatyna, objawy były tak subtelne, że lekarz nie zdiagnozowal jej, inny lekarz, u którego byliśmy parę dni później, stwierdził już powiklanie po szkarlatynie w postaci zapalenia węzłów chłonnych. Ale moje pytanie dotyczy tego czy spotkalyscie się z sytuacją, gdy rodzeństwo chorego na szkarlatyna, nie zaraziło się? Mój młodszy synek pomimo tego, że starszy tak długo pozostawał bez antybiotyku, nie zachorował. Boję się, że może coś przegapiłam.

Gość gość
U mnie tak było, starsza (10l) przechodziła szkarlatynę dość mocno, miała b. wysoką temperaturę, okrutnie ją gardło bolało, miała wszystkie typowe objawy. Młodsza (2 lata) mimo tego, że łaziła do jej pokoju, przebywała z nią codziennie po trochu, nie zaraziła się ani razu. Potem (w drugą stronę rok później) było tak samo: młodsza zachorowała, a starsza niczego od niej nie podłapała. Zdrówka!

Gość gość
mój młodszy syn również nie zaraził się od brata ,szkarlatyną jak i ospą chociaż siedział z nim w pokoju u niego na łóżku jak starszy miał ospę to młodszy miał rok jak szkarlatynę to 2 lata

Gość gość
To mnie trochę uspokoiłas, bo mój dwulatek, gdy się do niego zbliżamy, to wola: język zdrowy ;) bo codziennie mu sprawdzam język i gardło, ale dam mu spokój, bo starszy już tydzień jest na antybiotyku, więc chyba już nie rozwiewa tego dziadostwo.

Gość gość
ja tak miałam, co prawda nie ze szkarlatyna, ale ze świnka. Siostra była chora, a ja nie.

Gość gość
raczej wątpliwe jest nie zarażenie, ale zdarza się, mój młodszy miał zapalenie gardła, a starszy szkarlatynę paciorkowiec może wywołać szkarlatynę, anginę, zapalenie gardła, zapalenie uszu powikłaniem po szkarlatynę nie jest zapalenie węzłów, węzły powiekszaja się podczas choroby