Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość były nałogowiec katolik

Nałóg Katolik, grupa wsparcia

Polecane posty

Jak już na początku wspomniałem- każda idea jest dobra, jesli nie narzuca sie jej innym, i jesli nie przekracza ona granic innego człowieka. Zamachu dokonują fanatycy, tak samo jak fanatycy walczyli w krucjatach i tak samo jak fanatycy wywołali 2 WŚ. Budowanie bezpodstawnego strachu, nie jest dobrym rozwiązaniem i niczego nie daje. Zabicie człowieka nie jest miłe Allahowi. Powie ci to każdy nawet najbardziej ortodoksyjny imam. W Biblii tez widnieją zapisy o tym co należy zrobic z człowiekiem innej wiary, jak postępować z kobieta, itd. Nie każdy muzułmanin zabija i nie każdy Polak jest życiowym nieudacznikiem i złodziejem. Fanatyzm jest zły- czy religijny czy w ogole światopoglądowy. Ostatnio szedłem po krakowskim przedmieściu. Podeszły do mnie dwie starsze kobiety takie w granicach 50/60 lat? Zbierały kasę na jakies przedsięwzięcie w kościele nie wiem czy św. Anny, czy jakimś innym. Odpowiedziałem z uśmiechem ze nie mam drobnych co było prawda (mógłbym dać gdybym miał)i szedłem dalej, kobiety mi nie ustąpiły, szlyza mna i żartowały ze może znajdzie sie cos "grubszego" bo "pan taki miły" - odparłem ze grubsze to wolałbym zachować na jakiś inny cel bliższy memu sercu, byłem juz trochę poirytowany. Na co jedna z kobiet powiedziała- ze cóż bliższego może być sercu niż sam Jezus? Rzekłem ze jestem niewierzący i poważnie nie mam przy sobie gotówki o spieszę sie na ważne spotkanie, dlatego bardzo przepraszam. - nie wiem czemu to powiedziałem, czemu właśnie tak sie wytłumaczyłem. Ale.. Odpowiedz była zaskakująca.. Dwie miłe starsze kobiety zaczęły wyzywać mnie od k***w, bladzi, bezbożników. Okazało sie ze jestem zerem i niszczę Polskę , ale jak przyjdzie nowa władza to zrobi z takimi jak ja porządek. (Było to jeszcze przed wyborami) Ludzie to nagrywali, jak dwie stare baby idą za mna przez 200 m i wykrzykują obraźliwe treści. Nie twierdze ze każdy tak robi, ze każdy taki jest, ale czarne owce sie zdarzają i takie działania należy eliminować- mowę nienawiści i przemoc- zawsze

Gość gość
To by trzeba wszystkich katoli na Marsa wyp... - znaczy - wywieźć :D

Gość gość
Teraz tez wiem ze każda idea jest dobra, jeśli nie narzucasz jej komuś innemu i jeśli nie narusza granic osobistych drugiego człowieka." podzielam twój pogląd!!! najważniejsze,byś w coś wierzył,na pewno masz swoje idee jestem katoliczką i g....to kogoś obchodzi,mnie jest z tym dobrze nikogo nie namawiam,nie przekonuję-jedynie żyję w/g przykazań i tak wychowuję swoje dzieci a jeśli ktoś się chce wiązać z nimi,musi brać pod uwagę,że nie zarzucą swojej wiary, no....chyba,że sami zadecydują inaczej,bo miłość itp-uszanuję ich wybór 10:19 najpierw to ty wypier...... z tej Ziemi

Gość gość
zakładamy jarmułkę i dołączamy do mośków plujących na kk :classic_cool:

Gość gość
"10:19 najpierw to ty wypier...... z tej Ziemi " O to-to właśnie. Typowa wypowiedź typowego katolika.

Gość gość
Do myślenia, obserwowania i wyciągania wniosków nie jest konieczna jarmułka....

Cały problem mili sceptycy w tym, że jesteście przekonani, że sami do tego doszliście, że to wasze myśli, wasze przekonania. Wcale nie wspominacie o szatanie, o grzechu i jego skutkach. Czy dopuszczacie do siebie myśl, że to wy jesteście manipulowani, bo człowiek bez łaski uświęcającej jest poza prawdą? Obarczacie Boga winą za cierpienie? Przez grzech weszła na świat śmierć . Przez NASZ grzech. A Bóg nas od śmierci ratuje. On sam poddał się cierpieniu o jakim nikomu się nawet nie śniło i którego nawet "Pasja" Gibsona nie w pełni oddaje, żeby dać nam szansę wyboru życia. I nie chodzi tu o życie doczesne, które mija tak szybko. Tu stawką jest wieczne istnienie i jakość tego istnienia. Tak, czy ktoś wierzy czy nie, nie przestaniemy istnieć. Wiecie dlaczego? Bo raz stworzeni, jesteśmy wieczni. Jesteśmy stworzeni do wiecznego szczęście bycia z Bogiem, mamy to zakodowane w duszach i dlatego ta tęsknota, która wewnętrznie nas spala. Ten niepokój, kiedy nie jesteśmy z Bogiem, kiedy jesteśmy w grzechu ciężkim. Pokażcie mi jednego ateistę, który po wyłączeniu wszystkich "zabezpieczeń" w rodzaju młodości, unormowanej sytuacji zawodowej, względnego zdrowia, nie zacznie wyć z przerażenia. Nie dziwię się autorce, że czuje podświadomy lęk, to jej dusza alarmuje, że zmierza do przepaści. Niestety, wszystko co cenne przychodzi z trudem. Wiara jest łaską. Modelko, pomódlmy się za autorkę o łaskę wiary, żeby mogła być tak szczęśliwa jak my. :)

Gość gość
plujących na kk ?"co robisz???na kogo plujesz?

Gość gość
Na katolików. Bo to zaprzańcy i sługi szatana, który cały świat chce zagarnąć i upodlić.

Gość gość
-50% !! Mikołajkowa promocja w sklepie www.OTIEN.com rabaty do 50% na CAŁY asortyment -> www.otien.com

Gość gość
gość dziś jesteś głupi jak but z lewej nogi-rozumiesz to powiedzonko niedowiarku?do katolika ci daleko co wyniosłeś z domu? przemoc,kłamstwa i krętactwa?niczego ciebie rodzice nie nauczyli

Gość gość
O! Jak prawda katola bodzie. Jak to sie pluje! Zaraz sie we własnym jadzie utopi.

O tak- bedziemy zawsze, raz wprowadzona materia nie ginie. Jak umrzemy bakterie bedą miał z nas pożywkę, i dalej konsumenci wyższych rzędów, modyfikując nasze strawione białka na swoje aminokwasy bla bla.. Cała boska idea jest odzwierciedleniem praw panujących w przyrodzie- tylko jest to ujęte w prostszy i bardziej poetycki sposób, jak mitologia, ktora także ujmowała niepojęte kwestie. Wyrzuty sumienia sa swoista reakcja na czyn niezgodny z wewnętrznymi zasadami lub normami kulturowymi, prawnymi. Ludzie wymyślili prawo zeby moc godnie żyć, mieć pewność ze nikt i nic im tego zycia nie zaburzy- ludzie chcą żyć w celu reprodukcji- niezależnie od tego czy chcą mieć dzieci czy nie. Zawsze sie rozchodzi o to by przekazać geny.

Zreszta każda filozofia odzwierciedla to co w świecie. Czlowiek nie potrafi wymyślić czegoś co wystaje ponad mur. Opisuje to co widzi ale robi to niesamowicie dobrze. Umie to poczuć bo sam jest częścią świata funkcjonującą według jednolitych procesów. Wyznawanie ideii jest rownież zrozumiałe. Przez wysokie rozwiniecie mózgu m.in. płatu czołowego człowiek zyskał zdolność myślenia, analizowania, przewidywania. Rozwinął wewnętrzny świat oparty na emocjach. Jak wiadomo serce i rozum- to burza, stad umiejetność mowy i potrzeba zycia w społeczeństwie- każdy z nas musi mowić, musi wyrzucić zeby ustabilizować fizyczne czynniki wpływające na nasze zdrowie. (Związek miedzy zdrowiem fizycznym a psychicznym jest ogromny) jeden człowiek szuka oparcia w przyjacielu drugi w bogu, religii (wierząc w większa sile sprawcza tak bardzo ze nakierunkowanie następuje samoistnie) i to nie jest złe. To jest bardzo dobre. Najgorsze kiedy ktoś włazi z buciorami do twojego zycia. Ludzie lubią narzucać swój jedyny słuszny gust. W każdej najdrobniejszej kwestii. Fajnie by było gdyby każdy umiał zachować choć trochę taktu

Gość gość
Katolik uważa że jest lepszy od wszystkich innych ludzi przez sam fakt że "wierzy". Tych innych, albo zmusi do wierzenia, albo zabije, albo wzgardzi nim, albo odmówi mu prawa do człowieczeństwa.

Gość gość
Ale upadnie wielki babilon i ta jawnogrzesznica dosiadająca bestii.... - tak oznajmia PISMO!

Gość gość
Nie idę dziś do kościoła. od października nie chodzę i czuję się lepiej.

Andre Frossard, niepraktykujący Żyd, który katolików uważał za wariatów i to szkodliwych, przypadkiem wszedł do kościoła podczas wystawienia Najświętszego Sakramentu i tylko raz spojrzał na monstrancję. To jedno spojrzenie przyniosło mu takie oświecenie, że momentalnie się nawrócił. Twierdził potem, że " jedyna pewność to to, że istnieje Bóg-wszystko inne jest jedynie hipotezą". Nie było tu mowy o praniu mózgu, jakichkolwiek naciskach, jak się okazało, jego przyjaciel modlił się za niego. Czysta ingerencja Boga. I takie spektakularne nawrócenia się zdarzają, na wzór powalenia Szawła z Tarsu w drodze do Damaszku. Tak strasznie żal mi tych, którzy nie wierzą w Jezusa i Go nie kochają i tak strasznie mi żal Jego, że On tak kocha a nie jest kochany. Miłość nie jest kochana....

Gość baron pancerny
@ Panszalony wczoraj O tak- bedziemy zawsze, raz wprowadzona materia nie ginie. x O, wlasnie - raz wprowadzona. To ciekawe, ze nawet ateisci nie maja watpliwosci, ze materia jest "wprowadzana". Szkoda tylko, ze nikt nie zadaje sobie pytnia kto owa materia wprowadza...

Gość gość
Można przeżyć wielkie, emocjonalne nawrócenie. Niestety, z biegiem lat dowiadujemy się, że nie ma żadnej miłości Bożej.

Gość gość
zapłacicie własnym cierpieniem grzech jest własnoscia demonów za kazdy grzech płaci sie cierpieniem i dla tego jest tyle cierpienia a swiecie

Gość gość
Małe dzieci tez cierpią debilu a nie mają żadnych grzechów.

Gość gość
Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; 6a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich. czyli jak bedziesz wruzył czytał horoskopy to twoje dzieci beda cierpiec do 4 pokolenia za to ze chciałes dla zabawy poczytac horoskop

Gość gość
A ty wyznajesz chrześcijaństwo, czy judaizm, że wierzysz w tak bezwględnego i mściwego Boga?

Gość spłacajcie fure księdza
społeczeństwo przesiąkło kościołem, przykre. A Bóg istnieje bez sciemy religi i kościoła. Kościoły i religie to czysty BIZNES!!!! Nic więcej.

Gość krazy kris
pierwszy krok wyjścia z nałogu to unikanie go

Gość gość
kto daje się ogłupiać ten głupi

Gość trudne ale do zrobienia
jak tam nałogowcy, wiem że trudno z tego wyjść, ale wspieram was, dacie rade