Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

syla839

Co do wyprawki dla noworodka?

Polecane posty

Gość gość
5 - 7 kompletów to za mało, noworodek sika, jak fontanna, robi kupy co chwilę (zwłaszcza ten karmiony piersią) i ulewa. Czasem trzeba go przebierać i 3 razy dziennie i co wtedy? Która matka noworodka ma czas i siły na pranie ręczne, bo 3ech kompletów raczej w pralce nie puści?

Gość gość
Moje dziecko nosiło i nosi pieluchy, dzięki temu nie musiałam go co chwilę całościowo przebierać, poza tym potrafisz czytac? Napisałam, że tyle kupiłam na początek, a jak czegoś potrzebowałam to DOKUPOWALAM

dziękuje za wszystkie rady. A jakie kosmetyki najbardziej polecacie do kąpieli? Nie wiem czy po myciu ciałko się czymś smaruje. Któraś z mam pisała, że oliwką nie. A ja myślalam,że właśnie oliwka natłuszcza

Gość gość
Oliwka zawiera parabeny i zapycha pory, a Ty już masz tyle kosmetyków polecone, że nie wiem po co jeszcze raz o to pytasz

a i jeszcze na ile wcześniej przed karmieniem można odciągnąc pokarm, potem go trzymać w lodówce i podgrzać przed podaniem dziecku? i jak długo jest zdatny do jedzenia

Gość gość
Alez się przeklocacie. Przeciez kazda mama ma inaczej, bo jednak dzieci maja rozne wymagania. Moje np. karmione piersią robilo siku i kupke po każdym karmieniu czyli dokładnie 10 razy dziennie i tyle samo musiałam je przebierać. Gdybym miała tylko 5 par spiochow i do tego 5 par bodow to bym nie dala rady. Cale szczęście ze dostałam sporo ubranek w spadku w tym kaftaniki które bardzo mi pomogly, bo jak kupa wyszla bokiem pieluchy to zmieniałam np. same śpiochy. Gdybym miała dziecko w bodziaku to musiałabym przebierać cale od a do z. A dodam ze syn się strasznie wściekał gdy się go przebieralo, wiec trzeba było robic to szybko i sprawnie. A w ogole to bodziaki tez sa lipne gdy dostaniecie dziecko z klemem na pępowinie (takim plastikiem) bo wydaje mi się ze zbyt obciskają brzuszek i mogą się robic od tego odparzenia. Dla mnie w rom. 56 i 62 tylko kaftaniki i śpiochy. Pajace sa okropne ciagle nozki się w nich plataja i tez oczywiście w razie wpadki dziecko cale do przebrania.

Gość gość
Widzę, że jednak czytanie ze zrozumieniem boli, cóż nie będę się dalej tłumaczyła, bo napisałam już o dokupowaniu w późniejszym okresie już 3 razy, a niektóre dalej klepią swoje. Wyobraź sobie również, że ja także karmiłam dziecko piersią i pieluche zmienialam czasem 5 razy w ciągu godziny

Gość gość
Co do kosmetykow, ja uzywalam oliwki myjącej lipikar. Syn miał problemy ze skora. Poza tym uważam ze ponieważ skora dziecka nie jest jeszcze w pełni wyksztalcona wymaga specjalnej pilegnacji. Emolienty tak ale niekoniecznie. Możesz zacząć od zwykłych kosmetykow dla niemowląt. Nie patrz na to czy maja parabeny bo te które ich nie zawierają zwykle maja jeszcze gorsze dziadostwo np. formaldehyd. delikatny zel myjący lub krem myjący, raczej nie mydlo, bo narusza naturalne ph skory.

Gość gość
Alez przecież napisałam wcześniej ze 5 par wystarczy. Wiadomo ze później można dokupić, co za problem. zamawiasz na allegro i za dwa dni masz w domu co potrzebujesz. Ja bym pokupowala na początek rozne rzeczy wlasnie body kaftaniki, śpiochy pajace roznie zapinane i wtedy zobaczysz droga przyszla mamo co tak naprawdę tobie pasuje.

Gość gość
syla839 dziś nie pamiętam już dokładnie jak z tym pokarmem mogę poszukać w książce, ale spokojnie można jakiś czas trzymać w buteleczce przynajmniej do godziny, a w lodowce pewnie z dobe , ale można tez mrozić.

Gość gość
Wyobraź sobie również, że ja także karmiłam dziecko piersią i pieluche zmienialam czasem 5 razy w ciągu godziny Jakim cudem? Weź nie rob sobie jaj i nie strasz ciężarnych. Normalne zdrowe dzieci nie załatwiają się 5 razy na godzine. Widocznie twoje dziecko miao problem z układem moczowym, może jakas infekcje.

Po wyjsciu ze szpitala kiedy trzeba zgłosić się do pediatry? Dodam, że mieszkam w malutkiej miejscowości i położna przyjeżdża tylko raz albo i wcale

Po wyjściu ze szpitala po jakim czasie trzeba zgłosić się do pediatry/ lekarza rodzinnego. Dodam, że mieszkam w malutkiej miejscowości i u nas położna odwiedza tylko raz albo i wcale

Gość gość
Ja się zglosilam na drugi dzień aby poinformować polozna srodowiskowa ze już jestemy w domu (maz był w przychodni) i czekamy na jej wizyte, po 3 dniach poszlam do podiatry bo dziecko było bardzo zlote i podejrzewaliśmy żółtaczkę.

Gość gość
ze strony 1000dni.pl : "Jeśli trzymasz odciągnięty pokarm w temperaturze pokojowej, maluch powinien je wypić w ciągu 8 godzin. Przechowywany w lodówce może wytrzymać 2 do 5 dni. Mleko mamy można też zamrozić na dłuższy czas; w zależności od temperatury w zamrażarce mleko można przechowywać od 2 tygodni do nawet pół roku"

mleko na początek to jakiej firmy? z tych tańszych to patrzyłam, że Bebiko chyba jest

Gość gość
Na tak co mama to opinia ją np nie wyobrazam ubierać niemowlaka w kaftaniki i body kopertowe mialam jedno i moim zdaniem tytslny niewypał ją zakladalam body i spiochy na początku kapalam na ręce potem jak podrosl to kupilam taki lezaczek do wanianki nie gąbkę na to pielyche. Na początek nie watro kupować dużo 56 bo przecież możesz urodzić duże dziecko i wogole ich nie użyć.

Gość gość
W szpitalach najczesciej maja Bebiko albo Hipp. Wazne zabys miała cokolwiek na wszelki wypadek. Ja miałam cesarkę, za dwa dni wyszłam do domu. Była akurat niedziela. Nie miałam jeszcze pokarmu. Maly się darl, bo był glodny a tatuś jeździł po aptekach za mlekiem. Az mnie ciary przechodzą jak to wspominam:P Możesz sobie kupic mleko w puszce albo takie gotowe buteleczki ze smoczkami np. z Bebiko - dostaniesz w aptece. nawet jeśli chcesz karmic piersią to musisz mieć w domu puszke mleka.

Gość gość
Ja kupilam puszkę Babilonu która potem wyrzucilam całą bo mialam tyle pokarmu bebilon jest też w takich małych saszetkach i na początek to bym radziła kupić w razie czego bo może się wogole nie przydać

Gość gość
No faktycznie tak szkoda 20 zl na mleko Bebiko. Ja biedolę. 2 tysiące innych rzeczy nakupują a na mleko żal. Nawet gdybys miała wyrzucić to powinnas mieć na wszelki wypadek. Jak naprawdę ci tak zal to w Rossmanie sa faktycznie saszetki na 1 raz. albo te buteleczki z apteki.

Dostałam podgrzewacz do butelek z możliwością ustawiania tmp. jaka jest odpowiednia tmp mleka do spożycia dla dzidziusia.

wogóle przed ciążą miałam małe piersi, teraz mam większe no ale nie są jakieś ogromne, dlatego nie wiem czy zdołają wyprodukować tyle mleka dla malutkiej żeby się najadała ;p

Gość gość
wlasnie patrze w tesco bebiko 1 od urodzenia 14.99zl, majatek:P

Gość gość
A to noworodek tylko sika? Bo mój potrafił się wyróżnić 5 razy w ciągu godziny, a to czy w to wierzysz czy nie jakos mało mnie interesuje- dzieci SĄ RÓŻNE i mają różną przemianę materii

Gość gość
Ja mam 75B male sutki , początki karmienia trudne (cesarka) ale spokojnie karmiłam prawie rok, w tym nawet miałam kilka nawalow i ciagle za dużo mleka. Wielkość piersi naprawdę nie ma znaczenia. dasz rade:)

Gość gość
Bebilon 50 zł puszka jak nie więcej i nie że !i zał tylko za te pieniądze można coś innego kuipic

Chciałabym karmić, no ale zobaczymy. A temperatura to 36,6 taka jakby od mamy była?

Gość gość
Można było kupic bebiko za 14.99zl;):P

Gość gość
wiesz ja nie mierzyłam termometrem, raczej na przegubie dloni zwykle się sprawdza żeby nie było za gorace. Jeśli się boisz możesz kupic termometr elektroniczny ( w sumie to tez must have) którym można mierzyc temperaturę mleka, ale także temp dziecka, temp wody w wanience, temp pomieszczenia itd.