Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MizantropiaOdraza1994

Czy wpuszczacie kolęde?

Polecane posty

Moi rodzice nie wpuszczają od wielu lat, a i tak udają że nie ma ich w domu, zamiast z otwartą przyłbicą nie wpuścić :) nie rozumiem tego zachowania, gdybym mieszkała bez nich, to bym nie udawała tak głupio, tylko po prostu nie wpuściła, nie wiem czemu miałabym się ukrywać z tym, że nie chce wpuszczać do domu obcego faceta. :P

Gość gość
jaką kolędę? księdza?

Nie wiesz co to? Ksiądz przychodzi z ministrantem/ministrantami do domu raz do roku, na początku roku :) nie wiem jak można nie wiedziec o co chodzi, żyjąc w naszym pięknym kraju :P

Gość gość
Nie wpuszczam, niby po co. Żeby trochę ściany ochlapał i łapę po kasę wyciągnął? Za 100 sama je wyświęcę ;)

Nee, ale u mnie też się wszyscy ukrywają. Kiedyś to nawet światło gasili na czas kolędy ażeby ksiądz nie poznał po oknach.

I jeszcze ta obowiązkowa rozmowa z księdzem, w której najcześciej wypytuje czy domownicy chodzą do kościoła i czy są dobrymi katolikami :P nie wiem jak u was, ale kiedy moi rodzice jeszcze wpuszczali, to głównie wokół tych tematów krążył za kazdym razem.

Gość gość
a tego nie trzeba sobie czasem zamówić?

"a tego nie trzeba sobie czasem zamówić? " Mieszkasz od urodzenia za granicą, tak? :) ewentualnie jesteś niekatolickiego wyznania? :) No własnie nie, ksiądz odwiedza wszystkich parafian, czyli wszystkich katolików żyjących w parafii. A katolikami są wszyscy, którzy widnieją w kościelnych dokumentach, bo zostali ochrzczeni. "zamówić kolęde", dobre sobie :)

W praktyce wygląda to tak, że ministranci chodzą od mieszkania do mieszkania i jak zdołają wejść do środka, to ksiądz potem tez wchodzi, wątpie, aby jakas specjalna lista mieszkań katolickich istniała.

Gość gość
Pusta szmata

Gość gość
Moor z tej strony - to ja pytałam. Właśnie wydawało mi się, że musisz się "zgłosić". Takie chodzenie od drzwi do drzwi trochę mija się z celem bo ludzi może nawet nie być w domu. Więc zawsze myślałam, że to się zamawia

Gość gość
poza tym ludzie nie mieszkają w jendym miejscu całe życie, na jedno miasto przypada kilka parafii. Więc brzmi to tak jakby po prostu szli do każdego jak leci, a to straszna strata czasu.

Raczej nigdzie nie trzeba się zgłaszać, tu gdzie mieszkam, mieszkam od 2007 i nie sądze żeby moi rodzice zgłaszali cos proboszczowi, a i tak przychodzi koleda i się ukrywają :classic_cool: Chodzą od mieszkania do mieszkania i ludzie są na to zwykle przygotowani, bo termin kiedy będą chodzić jest ogłaszany w kościele i raczej kazdy wie, kiedy to będzie. Mówie z perspektywy zarówno Górnego Śląska jak i Krakowa, gdzie indziej nie mieszkałam, ale raczej w całym kraju tak to wyglada.

raczej nieprawdopodobne jest, aby wierzących katolików nie było w domu podczas koledy, bo dla sporej ich części jest to ważne wydarzenie, do którego musza się przygotowac, np. trzeba zabrać z kościoła wode święconą specjalnie do tego przygotowaną która potem stoi podczas kolędy w domu na stole i ksiądz zanurza w niej kropidło i święci dom. To nie jest tak znienacka, to jest zapowiedziana i specjalnie przygotowana zarówno przez katolickich domowników, którzy na nią czekają, jak i duchownych ceremonia.

Gość gość
ciekawe. Pytanie, czemu trzeba się "ukrywać"? Nie można po prostu odmówić?

a z perspektywy osoby niewierzącej także trzeba też znać termin koledy, żeby potem przypadkiem nie otworzyć drzwi ministrantom i księdzowi :P Co nie zmienia faktu, że udawanie że nie ma nikogo w domu jest dla mnie głupie, powinno być tak - nie wpuszczam i już, jestem w domu i się z tym nie kryję.

Gość gość
no właśnie o to mi chodzi - otwierasz drzwi, mówisz, że jesteś niezainteresowana i już. Tak jak z tymi od ulotek religijnych.

Gość gość
Nie do końca jest jak piszesz. Przynajmniej nie wszędzie. Moja mama jest wierząca i przyjmuje u siebie kolędę, więc wiem, jak to wygląda w jej parafii. :P Święconej wody nie wymagają od baaardzo dawna, a kilka dni przed chodzą ministranci i pytają, czy mieszkańcy przyjmą kolędę. Jak znam księży, będą pytali o mojego ojca, brata i o mnie, bo wciąż widniejemy w ich rejestrze. Choć tylko mama tam mieszka. I jak znam mamę, powie księdzu, że wyszłam za mąż i wzięłam tylko ślub cywilny, a on będzie się dopytywał dlaczego. :D

Gość gość
no właśnie ja wiem, że to tak działa - najpierw chodzą i pytają (ewentualnie trzeba powiedzieć samemu jak nie przyszli/nie było się w domu)

""Święconej wody nie wymagają od baaardzo dawna, a kilka dni przed chodzą ministranci i pytają" W mojej parafii ta woda jest cały czas, chociaż nie wiem czy to obowiązek, w kazdym razie starsi ludzie tą wode zabierają do domu. I Ministranci też przychodza, ale nie kilka dni wczesniej tylko krótko przed przyjściem księdza, nikt nie pyta, po prostu jak wejdą, to wejdą i ksiądz też potem wchodzi.

Sprawdziłam, jest obowiązek wody święconej, nawet kropidło trzeba samodzielnie przygotować, znalazłam na stronie mojej parafii takie ogłoszenie: "Wizyta duszpasterska (Kolęda) 2014/2015 Aktualizowano: 2015-01-25 godz. 00:07 Wizytę księdza zapowiada wcześniej ministrant. Do wizyty trzeba przygotować stół, krzyż, świece, wodę święconą, kropidło. Wodę święconą należy wcześniej pobrać do własnego naczynia z pojemnika w przedsionku kościoła. Dzieci i młodzież przygotowują zeszyt do religii.

Gość gość
Nie, zazwyczaj chodzę po plebaniach i biorę datki od księży

Gość gość
@21:23 Ja już tam nie mieszkam, mama mieszka w Olsztynie. Tym na Warmii, nie tym koło Częstochowy. :P Krzyż i świece mile widziane, ale ksiądz proboszcz podobno nawet tego nie wymaga. Po prostu chce porozmawiać z parafianami.

Gość gość
Nie, nie wpuszczam kolędy. U nas chętni na kolędę wpisują się na listę, więc ksiądz nie atakuje wszystkich jak leci i nie dzwoni do drzwi po kolei, tylko do tych, którzy go zaprosili. I uważam, że to bardzo dobry zwyczaj.

Może po prostu tam więcej osób nie przyjmuje kolędy, dlatego robią liste by nie tracić czasu. W moim bloku raczej większosc wpuszcza(rodzice nasłuchują gdzie już jest ksiądz, czy już na naszym piętrze i dosyć długo trwa zanim dojdzie do nas :D ) i dlatego mogą iść jak leci, Pewnie to zalezy od parafii, dla mnie to coś nowego, że pytają. :P

"np. trzeba zabrać z kościoła wode święconą specjalnie do tego przygotowaną która potem stoi podczas kolędy w domu na stole i ksiądz zanurza w niej kropidło i święci dom" - To jakieś jajca są i pierdoły. U mnie kiedy jeszcze rodzice wpuszczali, ksiądz wbił na chate i pierwsze co to "gdzie tu jest kranówa", nalał kranówy do tej bańki, odmachnął nad tym znak krzyża i już niby woda święta.