Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość młoda mama

Stare matki

Polecane posty

Gość gość młoda mama

Dużo jest tutaj matek które dopiero po 30 stce rodzą pierwsze dziecko. dlaczego tak odkładacie decyzję o dziecku? potem tylko żale i frustracje są . Pełno tematów typu macierzyństwo mnie męczy, jestem zmęczona macierzyństwem lub nawet rzygam macierzyństwem to dlatego że jesteście już za stare i brak wam cierpliwości albo pełno tematów nie mogę zajść w ciąże - trzeba był wcześniej o tym pomyśleć , wiadomo im później tym gorzej zajść w ciążę albo tematy trauma po porodzie - no cóż ... wiadomo że po 30 stce poród jest trudniejszy i większe ryzyko dla matki i dziecka Ile teraz jest dzieci alergicznych , chorych , z autyzmem . dlaczego ? bo matki są stare Ja urodziłam w wieku 22 lat. ciąża książkowa, poród express 3 h i po wszystkim , maluch zdrowy zero komplikacji. Zaszłam w ciąże już w drugim cyklu, macierzyństwo to dla mnie coś cudownego , dziecko mnie nie męczy , mam dużo cierpliwości , nigdy na niego nie krzyczę , z dzieckiem się dużo bawię i jest to dla mnie przyjemność, wogóle nie męczyło mnie wstawanie w nocy czy marudzenie dziecka

Gość gość
Ja urodziłam pierwsze w wieku 38 lat drugie po 40 tce. Świadoma decyzja, niczego nie żałuję, a dzieci mają pełny komfort, ja zresztą też. Fajne mają dzieciństwo, bez napinki, bez teściów na głowie , bez braku kasy :) Życzę tego wszystkim mamusiom :)

Gość gość
A ja rzygam już tymi tematami moderat.rów kafeterii...

Gość gość
A ja urodziłam mając lat 33, wiesz dlaczego? Bo najpierw jedną ciążę straciłam, a potem 5 lat starałam sie o kolejną i jak czytam wypociny takiej idiotki, ktora gow/no wie o życiu, to aż mnie trzęsie! !!

Gość gość
Właśnie, modki-srodki, wymyślcie coś lepszego :P

Gość gość
Autorko :) kup sobie słownik ortograficzny i w wolnej chwili poczytaj :) A potem pisz na forum :)

Gość gość
Kolejne provo jakieś idiotki :O

Gość gość i stara i młoda
Pierwsze - 23 lata, drugie 35 lat. PIerwsza ciąża koszmar, koszmar i jeszcze raz koszmar. Syn - alergik, ciężki charakter, pierwsze pół roku to był jeszcze wiekszy koszmar niż ciąża. MIałam tak serdecznie dość, że myślałam, że i sobie i jemu cos zrobię. Depresja. Druga ciążą - coś pięknego. Zero jakicholwiek dolegliwości. Syn spokojny, ogólnie z macierzyństwa czerpałam radość. Poród? Oba cc. Pierwsza bo były komplikacje, druga świadoma decyzja.

Gość gość
Autorko co Cie obchodzi cudze życie?

Gość gośćjol
Ja urodziłam w wieku 30 lat. W ciążę zaszłam droga autorko już w 4 cyklu. Ciąża bezproblemowa , pracowałam do końca, poród luzik bo miałam cesarkę :) dziecko zdrowe dziś ma prawie 2,5 roku i jest mądra i fajna dziewczynka, mówi dużo pełnymi zdaniami , układa puzzle itp. Co do cierpliwości - myślę że to nie zależy od wieku a od charakteru Decyzję o macierzyństwie odłożyłam na później bo najpierw skończyłam dobre studia i znalazłam dobrą pracę do której mogłam spokojnie wrócić po macierzyńskim. Nasze dziecko ma fajne dzieciństwo, mamy gdzie mieszkać , budujemy dom, mamy kasę na zabawki i ubranka dla małej i też się z nią bawię :)

Gość gość
A ja wcale nie tak młodo zostałam matką. Za to jestem młoda duchem :) pierwszy poród: 28 l, 3 godz 20 min z nacięciem na 3 szwy; drugi poród 30 l, 1 godz 40 min z pęknięciem na 1 szew. Zero traumy i narzekań. Nie jestem zmęczona za to jestem świetnie zorganizowana i mam czas na własne codzienne przyjemności. Tak więc to nie od wieku zależy. Ale zgadzam się, że świadome czekanie na pierwszą ciążę na wiek 30+ jest idiotyczne.

Gość gośćstaramatkamojzesza
No cóż, autorko, odkładamy decyzję o macierzyństwie TYLKO I WYŁĄCZNIE dlatego, żebyś mogła zakładać takie durne tematy na forum - zadowolona?

Gość gość
My teraz mamy chociaz wyksztalcenie, prace, pieniadze i swoje domy. A ty kątem u teściów i na socjalu. Jak facet Cię rzuci to bedziesz zyla z alimenow, jesli dasz radę coś wyrwac. Brawo.

Gość gość
Ja urodzilam w wieku 32 lat, rodzilam 40 min bez zieczulenia, no faktycznie baaardzo trudne to bylo lol.Dziecko zdrowe, ma prawie rok i dopiero teraz zlapal kadar. Nie jestem stara, nie musialam nic zrzucac po porodzie bo przytylam 8kg , wygladam mlodziej niz nie jedna 22latka(ale to raczej genetyka, moja siostre 28 letnia wszedzie pytaja o dowod), mam duzo cierpliwosci i pozytywne nastawienie do wszystkiego...niestety nie kazdy od razu zachodzi w ciaze, ja jako "mloda" 22letnia kobieta zaczelam sie starac o dziecko zaraz po slubie, szczescie nam nie dopisalo i udalo sie dopiero teraz.Wiec nie oceniaj.

Gość gość
Ja jestem mloda matka i nie chcialabym rodzic po 30. Ale to moja osobista obiekcja, inni niech robia co chca, co mnie to... :p

Gość gość
Gosc 14.42 Nooo na pewno, w takim wieku 32 lat to wygladalas jak 20 latka. Wubacz, chcialabys... To bylo ponad 10 lat temu. Kobito ogarnij sie zaraz ci stuknie porzadna cyfra...

Gość gość młoda mama
My teraz mamy chociaz wyksztalcenie, prace, pieniadze i swoje domy. A ty kątem u teściów i na socjalu. Jak facet Cię rzuci to bedziesz zyla z alimenow, jesli dasz radę coś wyrwac. Brawo. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Skończyłam studia rachunkowość , pracę mam pracowałam od początku studiów i po macierzyńskim do niej wróciłam. Dziś moje dziecko ma 4 latka ja 26 , zaczęliśmy się starać o drugie Mamy swoje mieszkanie duże 3 pokojowe z kredytem większość ludzi tak ma Ale nasze zarobki są bardzo dobre więc taki kredycik 1000 zł to dla nas pikuś

Gość gość
Ja urodziłam dziecko w wieku 32 lat. Wszystko super, siły i wigoru miałam za dwóch.

Gość gość
Nie rodzilam gdy mialam 20 lat poniewaz nie bylam gotowa na dziecko, studiowalam, chcialam sie bawic. Moj maz tez studiowal, wiec jak bysmy sie utrzymali? Dzieci urodzilam majac 28 i 30 lat, wczesniej niz pierwotnie zakladalam ale bo balam sie ewentualnej nieplodnosci. Takze jest jeszcze czas miedzy 22 rokiem zycia a ta magiczna trzydziestka a czasem te kilka lat robi roznice, mozna np skonczyc studia, zaczac prace, odlozyc na mieszkanie itd. O takie przyziemne potrzeby.

Gość gość
Najpierw pozakladalas tamte rematy a teraz ten zeby komus cos udowodnić? Urodzilam po 30. Swiadomie. Nie jestem sfrustrowana. Mam sile i czas na wszytsko,swoje sie wyspalam w przeszlosci. Mamy prace,2 samochody,wlasne mieszanie i kochanego synka. Podrozowalismy wtedy i podrozujemy teraz, macierzyństwo nie bylo dla nas koncem zycia. Wciąż mamy znajomych i sie z nimi spotykamy. I z dziecmi. I bez. Teraz w planach mamy sylwestra a zaraz po nim wesele. Wiec i na imprezy jest czas. Mam czas cwiczyc i czas na wlasne hobby. Nie widze problemu w moim wieku. Nawet uwazam ze jestem dojrzalsza i bardziej smiala i jest mi latwiej w kontaktach miedzy ludzmi,cos zalatwic jest tez mi latwiej bo bylam kiedyś bardzo niesmiala. Wieksze doświadczenie zyciowe po prostu. I to pomaga mi w byciu matka. Serio.

Gość gość
Autorko, czyli jako 22 latka studiowalas, pracowalas i zajmowalas sie niemowlakiem? Bez pomocy? Czy bylo tak, ze pracowalas pon-piatek, w weekendy studia zaoczne i dziecka prawie nie widywalas, tylko cie mama, tesciowa lub zlobek wyreczali.

Gość gość
oj tam oj tam , /sranie w banie

Gość gość
Rozumiem, ze mama 45+ to starsza mama, ale 30-sto latka??? Bez przesady...

Gość gość
Tez mam plus 30 i mnie o dowod prosza :D co,zazdroscicie bo wy z kilkorgiem dzieci w wieku 20 kilku lat wygladacie jakbyscie juz 40 dobiegaly :P

Gość gość
Ja ledwo się wyrobiłam, bo urodziłam w wieku 29 lat. Czuję się młodo i mam dużo sił i cierpliwości do dziecka. Planuję jeszcze 1 lub 2 dzieci. Bezprzesady, ż 30 lat to już stara matka. 40+ to już późno na dziecko, ale 30-35 jeszcze jest ok. Oczywiście z punktu widzenia biologicznego lepiej rodzić mając 22-26 lat, ale nie zawsze jest taka możliwość.

Gość gość
Z biologicznego punktu w wieku 22-26 bo co? Bo lepiej się ciążę znosi czy coś innego? Każdy wciaż to pisze tylko nie potrafi wytłumaczyć o co chodzi i dlaczego w tym wieku najlepiej.

Gość gość
Autorko: niby jesteś taka mądra a nie znasz odpowiedzi na tak proste pytania:/ Nie wpadło Ci do głowy, że nie wszystkie kobiety poznają odpowiedniego faceta w liceum, albo na 1 roku studiów? Nie wpadło Ci do głowy, że niektóre kobiety chcą najpierw skończyć studia, potem się jakoś ustawić, a dopiero później mieć dzieci? I że nie każdy ma taki system wartości jak Ty?

Gość gość
wiadomo że po 30 stce poród jest trudniejszy i większe ryzyko dla matki i dziecka X Dobre sobie. Byłam ma sali po porodzie z siksą taką 17-20 letnią. Poród miała cudny: krótki, ładnie przebiegający, dziecko zdrowe. A ona tylko dzwoniła do swojego gacha z tekstami typu: "Masakra była, następne sam sobie rodzisz" itp. Widać nie od wieku to zależy.

Gość gość
Autorko jeśli kobieta w wieku 30 lat jest stara dla ciebie wiec sama jak bedziesz miec te 30 i wiecej bedziesz juz miec wnuki i dopiero bedziesz babcia :D :D

Gość kalinka33l
Ja urodziłam córkę w wieku 29 lat . W wieku 22 lat to ja nie chciałam zostać ani zona a juz tym bardziej matka . Dla mnie to zdecydowanie za wcześnie .