Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość młoda mama

Stare matki

Polecane posty

Gość gość
gość dziś Z biologicznego punktu w wieku 22-26 bo co? Bo lepiej się ciążę znosi czy coś innego? Każdy wciaż to pisze tylko nie potrafi wytłumaczyć o co chodzi i dlaczego w tym wieku najlepiej. xxxxxxxxx Choćby dlatego że łatwiej w ogóle zajść w ciążę. Mniejsze jest ryzyko poronienia lub urodzenia dziecka z wadami, bo ryzyko błędów genetycznych niższe. Młody organizm jest silniejszy i zdrowszy, więc również lepiej znosi ciążę, która jest jakby nie było dużym obciążeniem. 22-26 to tak +/-, nie jakieś sztywne ramy przecież. Czy według Ciebie wiek w ogóle nie ma znaczenia? Mówię tylko w znaczeniu czysto biologicznym, bez uwzględniania np. sytuacji materialnej czy tym podobnych spraw. Nie porównuję też wysportowanej dwudziestki ze spasioną czterdziestką czy odwrotnie dwudziestki pochłaniającej fastfoody ze zdrowo żyjącą czterdziestką. Chodzi o tą samą kobietę na przestrzeni tych 20 lat. No sorry, ale żadna z nas z wiekiem nie młodnieje, nie staje się silniejsza, zdrowsza i bardziej płodna (wyjątek to jeśli chorowała na coś za młodu i się wyleczyła).

Gość gość
A ja tam wole mojo ole

Gość gość
gość dziś Gosc 14.42 Nooo na pewno, w takim wieku 32 lat to wygladalas jak 20 latka. Wubacz, chcialabys... To bylo ponad 10 lat temu. Kobito ogarnij sie zaraz ci stuknie porzadna cyfra... XXX Ja mam 25 a znam 30latke która wygląda na 20....to ze ty wyglądasz staro to nie znaczy ze ta pani po 30ce wygląda jak ty ;)

Gość gość
Urodziłam synka 4 miesiące temu, w wieku31 lat.Wybudowaliśmy dom, bez kredytu, mam fajnego męża, przez ostatnie 10 lat mieszkalam w 6 krajach , zwiedzilam kawał świata, dorabialismy sie. Dzis zyjemy sobie spokojnie i bez stresu. Narazie nie wracam do pracy, bo mnie na to stac, zeby w calosci cieszyc sie macierzyństwem , niedlugo zaczniemy starania o rodzeństwo dla synka. Autorko, zyj sobie jak chcesz, ale nie mierz innych swoją miarą, ja jestem bardzo szczęśliwa ,ze moglam troszke poszalec a nie od razu pakowalam sie w pieluchy,

Gość gość
Urodziłam w wieku 31 lat czyli jestem STARĄ MATKĄ?! No super :o ale już chyba wolę być stara w twoich oczach niż głupia w oczach całego świata jak ty :o

Gość gość młoda mama
Nie można niestety, mówiąc o późnym macierzyństwie (po 35. roku życia), pominąć kwestii zdrowotnych i ewentualnych zagrożeń, jakie ze sobą niesie. Jakie ryzyka się zwiększają? Dłuższe starania o dziecko, niepłodność, ryzyko poronienia (większe ryzyko poronienia związane jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wad chromosomalnych u dziecka), bardziej prawdopodobne powikłania podczas porodu i podczas ciąży, gorsze znoszenie ciąży przez organizm (z wiekiem maleje wydolność fizyczna, kondycja), cukrzyca ciążowa, nadciśnienie ciążowe, wada genetyczna u dziecka, ciężki poród lub komplikacje podczas porodu (ryzyko zwiększa się szczególnie u kobiet, które stroniły zawsze od aktywności fizycznej, elastyczność tkanek jest mniejsza).

Gość gość
ha ha ha po 30 tce stara matka. chyba ten temat założyła jakaś małolata która wpadał z pierwszym lepszym i zyje teraz na garnuszku rodziców.

Gość gość
Autorko g****o wiesz na temat niepłodności i komplikacji związanych z ciążą, poronieniami itd. To nie jest zależne od wieku uwierz mi. Ja w pierwszą ciążę zaszłam po skończeniu studiów, już dawno pracowałam, miałam stabilną sytuację, w 6 cyklu starań w wieku 24 lat, poroniłam, o kolejną starałam się dwa lata, kolejna ciąża obumarła, miałam 26 lat. Po wywoływaniu poronienia dwunastotygodniowej ciąży kiedy tylko mogłam zacząć zaszłam w ciążę w drugim cyklu starań. Jak urodzę będę miała 27 lat. Obecna ciąża bardzo daje mi w kość od samego początku ale dziękuję Bogu za te wszystkie nieprzyjemne objawy, bóle kręgosłupa, migreny, skutki uboczne leków które muszę zażywać itd., to mnie nie zabije. Jestem pewna że nigdy nie śmiałabym narzekać na macierzyństwo. Jak widzę nieraz u lekarza te ciężarne które wyglądają jakby ciąża była dla nich karą i robią z siebie cierpiętnice to nóż w kieszeni mi się otwiera. Ale zazwyczaj takie cierpiące właśnie są młodziutkie i bez faceta albo mamy swojej ani rusz a jeszcze dobrze brzucha nie widać.

Spoko że ktoś uważa ze urodzić dziecko to za pózno....moja mama urodzila mnie mając 38 lat i jakoś nie mówie do niej babciu teraz.

Gość gość
Nie można niestety, mówiąc o późnym macierzyństwie (po 35. roku życia), pominąć kwestii zdrowotnych i ewentualnych zagrożeń, jakie ze sobą niesie. Jakie ryzyka się zwiększają? Dłuższe starania o dziecko, niepłodność, ryzyko poronienia (większe ryzyko poronienia związane jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wad chromosomalnych u dziecka), bardziej prawdopodobne powikłania podczas porodu i podczas ciąży, gorsze znoszenie ciąży przez organizm (z wiekiem maleje wydolność fizyczna, kondycja), cukrzyca ciążowa, nadciśnienie ciążowe, wada genetyczna u dziecka, ciężki poród lub komplikacje podczas porodu (ryzyko zwiększa się szczególnie u kobiet, które stroniły zawsze od aktywności fizycznej, elastyczność tkanek jest mniejsza). x Autorko a teraz tak szczerze. Co cie obchodzi to w jakim wieku ktos rodzi? Masz dziecko? To się nim zajmij a nie cudzym życiem.

takie mamy teraz czasy ... jak człowiek się czegoś nie dorobi to jak zapewni temu dziecku jakies warunki... wiec niech się ktoś nie dziwi że polskie kobiety decydują sie na dziecko po 30 lub przed 40.

Gość gość
Co za durny temat... Nic, tylko rozpętać zupełnie bezcelową dyskusję.

Gość gość
Troche slabe jak kobieta ma np 22 lata gdy rodzi a tata dziecka rok czy dwa starszy Nie wydaje mi sie by wszyscy mezczyzni zostajacy ojcami w tak mlodym wieku tak naprawde swiadomie tego pragneli. Zamiast korzystac z wolnosci jaka daje bezdzietnosc mlode dziewczyny pakuja sie w pieluchy stawiajac na pierwszy plan malucha a odstawiajac w kat mlodego meza.Za wczesnie, stanowczo za wczesnie oczywiscie rozni sa ludzie, rozne potrzeby ale z mojego pkt widzenia mlodosc jest po to, by z niej korzystac, ustabilizowac jakos swoje zycie, nabyc doswiadczenia poznawac ludzi i byc niezaleznym od nikogo. Macierzynstwo i ojcostwo przed 30 uwazam w dzisiejszych czasach za nieporozumienie

Gość gość
A ty dziewczyneczko ile masz lat, że po 30-ce to starość się zaczyna???? 16- czy 17 , szlag mnie tafia jak czytam takie durne teksty, jakbyś nie zważyła pusty łbie to w tych czasach kobiety po 40 są jeszcze młode i rodz dzieci, a jeśli chodzi o odpowiedź na twoje pytanie to co cię to interesuje - ważne że ty urodzisz młodo i będziesz się skrobała na pampersy, bo te stare po 30 to mają już zazwyczaj ugruntowaną pozycję zawodową i maja kasę a takie szczylówy jak ty dopiero zaczną piszczeć.....

Gość gość
ja urodzę tuż p swoich 31-stych urodzinach :) Męża poznałam mając 26 lat. Po trzech latach ślub. Po ślubie dziecko. Chyba logiczne....

Gość gość
weźcie się dziewczyny nie wkręcajcie to albo prowo albo wywody jakiejś pustej lali z Koziej Wólki, gdzie 20 latka to stara panna :)

Gość gość
temat prowokacja...ale napiszę,że znam osoboście kobietę, która w wieku 21 lat urodziła dziecko z ZD, a teraz w ieku 42 zdrowe...i jak się to ma do wywodów autorki???

Gość gość
Stare matki, to mają ponad 85 lat Ta kafeteria jest debilna.

Takie tematy zakłądają niunie co same wpadły jako nastolatki i utknęły w pieluchach na dobre, teraz gdy same są po 30 mają kilkoro dzieci, i w przerwie między wizytami w mops-ie obrażają kobiety które zanim zdecydowały się zaciążyć postanowiły olaboga coś osiągnąć i się czegos dorobic, nie tylko kącika u teściów. Nie mają w życiu absolutnie czym sie pochwalic, to chwalą się tym że rodziły młodo.

Gość gość
haha stara matka po 30tce... Aż monitor oplułam :P

Gość gość
Przecież to prowokacja, ale wy głupie jesteście

Gość gość
Ja urodziłam w wieku 39 lat, wcześniej 7 lat bezowocnych starań, leczenia itd. Oczywiście, że wolałabym urodzić w wieku np. 32 lat. Ciąża minęła mi szybko i bezproblemowo, połóg też, trochę gorzej było z powrotem do pracy, gdzie panuje kult młodych, bezdzietnych.