Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak SZYBKO się nauczyć języka?

Polecane posty

Gość gość

Prawdopodobnie za 3 miesiace wyjeżdzam do UK, a mój angielski jest bardzo marny :o Jak się szybko podszkolić? Chodzi głownie o mówienie no i rozumienie... Na jakieś kursy czy korepetytorów nie mam kasy, ale może jakieś darmowe stronki w necie czy inne sprytne sposoby? Pomozcie.

Gość gość
Sciagnij sobie na telefon aplikacje learn english, naucz sie podstaw, bo szybko jezyka sie nie nauczysz, to wymaga lat. Jak bedziesz tam na miejscu, to bedziesz sie sama z siebie uczyc. Teraz podstawy.

Gość gość
Dodam, że ostatni kontak z nauka jezyka miałam w szkole, mature angielskiego zdałam cudem niemal na 30 kilka procent i od tego czasu z jezykiem nie mam praktycznie kontaktu, tyle co czasem wyłąpię jakieś słowo czy zwrot oglądając filmy...

Gość gość
No nie twierdzę, że chce mówić perfekt, tylko aby się dogadać i być zrozumianą właśnie :)

Gość gość
jak mozna zdac mature podstawowa z angielskiego na 30%?? Musisz byc baaardzo tepa, szkoda, ze tacy ludzie wyjezdzaja za granice i wyrabiaja nam zla opinie.

Gość gość
Po prostu nie mam talentu do języków, jak wszyscy w mojej rodzinie zreszta. Z innymi przedmiotami jakoś problemow zbytnio nie mialam. I czekam tutaj na jakieś konstruktywne pomocne rady, a nie krytyke z doopy wzieta :o

Gość gość
nie ma czegos takiego jak brak talentu do jezykow. Nawet jak ktos nie ma wielkich zdolnosci, to mozna nauczyc sie zasad gramatycznych tak jak wzorow matematycznych i zdac mature prawie na maksa. Gdyby jeszcze w angielskim byla jakas skompliowana gramatyka. Nie usprawiedliwiaj sie, tylko spojrz prawdzie w oczy. Co ty tam w ogole chcesz robic, jak nie znasz w ogole jezyka?

Gość gość
ja chiałam nauczyć się kociego albo psiego allle bez tłumacza nie da rady ... szybciej się chińskiego allbo arabskiego naucze

Gość gość
ale w jakim stopniu znasz tak mniej więcej? rozumiesz co się mówi do ciebie? potrafisz się przedstawić itp? 3 miesiące to bardzo mało, ale staraj się oglądać programy angielskie (np. jakieś filmiki youtuberek brytyjskich), słuchac piosenki, wejdź sobie na czata angielskiego i spróbuj popisać z kimś..

Gość gość
Autorko, podaj emaila to Ci podeślę kilka fajnych stronek i portali do nauki języka. Byłam kiedyś korepetytorką i mnóstwo tego mam na komputerze. Mogę Ci też doradzić: ucz się zwrotów i scenek z realnego życia, np. na lotnisku, w sklepie, w banku - to Ci się najbardziej przyda za granicą. Zwracaj uwagę na WYMOWĘ, z niewłaściwej wymowy się bierze 50% nieporozumień przy rozmowie z obcokrajowcami. W sieni są fajne słowniki gdzie można odsłuchiwać wymowę słówek. Nie zwracaj tak dużej uwagi na gramatykę - obcokrajowcy też nie będą zwracać ;) Bardziej się przykładaj natomiast do słownictwa. Trzy miesiące to mało, ale jeśli się zaangażujesz, na pewno dasz sobie radę :)

Gość gość
A z gościem z 15.10 się nie zgodzę. Takimi "beztalenciami" językowymi często są np. dyslektycy. Oni mają problem opanować nawet zasady języka ojczystego, a co dopiero obcego. Poza tym, matura to nie tylko gramatyka! Są ludzie którym po prostu słówka nie wchodzą do głowy, albo mają blokadę psychiczną przed mówieniem w języku obcym...

Gość gość
gość dziś No z tego co mowia to dużo rozumiem, najprostsze rzeczy umiem powiedzieć, ale mówię "kali jeść, kali pić" nie kojarzę w ogóle tych wszystkich czasów :o Angielski miałam w szkole wiec niby podstawy mam, ale juz dużo zapomnialam

Gość gość
Bzdura i usprawiedliwianie swojego lenistwa. Niech autorka napisze szczerze, ile czasu poswiecila na nauke jezykow w swoim zyciu? Sama pisze, ze od matury w ogole. Gdyby przez ostatnie lata spedzala chociazby 30 minut dziennie na nauce jezyka, to nie bylaby teraz w takiej sytuacji. Spedzacie wiele godzin dziennie na gownianych facebookach, zero godzin na robieniu czegos konstruktywnego, a potem wymyslanie wymowek.

Gość gość
przydalby mi się ktoś kto by mnie poprowadzil i tlumaczyl wszystko jak krowie na rowie :P przegladalam oferty korepetytorow w moim miescie, ale oni biora po 40 zl za godzine a mnie nie stać na to, tym bardziej że na pewno bym potrzebowala wiecej niz 1 lekcje tygodniowo na poczatek by nadrobic zaleglosci...

Gość gość
Nie wiem jak w ogole mozna funkcjonowac w dzisiejszym swiecie nie znajac angielskiego przynajmniej w stopniu sredniozaawansowanym. To totalne kalectwo umyslowe.

Gość gość
Są ludzie bez talentu do języków i mówię to z doświadczenia własnego (kilka lat pracowałam jako korepetytor) i innych znajomych lektorów. A lenistwo... no cóż, to swoją drogą. ;)

Gość gość
Taaa, najlepiej zeby ktos ci za darmo tlumaczyl. Nie ma tak dobrze, bylas smierdzacym leniem, to teraz musisz placic.

Gość gość
Płacic nie mam zamiaru wlasnie bo tych pieniedzy i tak teraz NIE MAM :o ale wiem że jest dużo darmowych stronek w necie do nauki jezyka i z nich chcialam korzystać i dostac jakies rady. ale tutaj to tylko potrafia zjechac człowieka :o

Gość gość
ja pisałam o 15:13 :) jak rozumiesz dużo i potrafisz powiedzić o co chodzi to nie jest tak źle :) jak chcesz to mogę z tobą rozmawiać czy pisać na skypie po angielsku. Jestem na macierzyńskim więc i tak mi się nudzi :) albo tak jak ci radziłam spróbuj ja czatach z kimś pogadać, dużo czytaj, ale nie książki tylko cos łatwego, jakieś portale plotkarskie czy nawet stronki internetowe brytyjskich sklepów byś znała podstawowy, potoczny język :)

Gość gość
Nic całą szkołe nie robiłaś a teraz chcesz się w 3 miesiace języka nauczyć? :D Nie rzśmieszaj mnie :D

Gość gość
Tak naprawdę nie da się nauczyć biegle języka w 3 miesiące. Nauka języka to proces, wymaga pracy, wysiłku, zaangażowania i systematyczności. Są oczywiście metody które nam tę naukę uatrakcyjnią/przyśpieszą, ale nie ma żadnej "cudownej" metody która pozwoli przyswoić język bez żadnego wysiłku ze strony ucznia! Gdyby taka istniała, ktoś by ją opatentował i kosił na tym grube miliony a my wszyscy bylibyśmy poliglotami i mówili w 1o językach ;) Nauka to przede wszystkim PRACA, nie ma tutaj dróg na skróty.

Gość gość
wiem że nie opanuje jezyka perfect, prosze tylko o rady, zwlaszcza tych co pisza, ze sami uczyli kiedys angielsakiego - czego konkretnie powinnam sie uczyc i na co zwrocic uwage w tak krotkim czasie??

Gość gość
Tak jak pisali ludzie powyżej: dużo czytac/słuchać/pisać po angielsku i znaleźć osobę z którą będzie można porozmawiać! Jesli nie stać cię na kurs, to są różne czaty gdzie można pogadać za darmo z native speakerami

Gość gość
Aha, a z gramatyki nauczy się tych czasów: present simple i continuous, past simple, future simple. Są dość proste i z nimi będziesz mogła już prowadzić prostą konwersację, więcej póki co ci nie trzeba.