Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Feloo22

Buty górskie w Tatry

Polecane posty

Witam, niedawno przeprowadziłem sie do Poznania i niestety nie znam tutejszych sklepów. Niedługo pierwszy raz pojade w Tatry zimą i dlatego robie doglebne przygotowania i rekonesans. Potrzebuje wielu rzeczy, ale przede wszystkim nie mam butow na zime takich typowo gorskich. Czy mozecie polecic cos z reka na sercu w Poznaniu? Jesli kogos to zainteresuje mam zamiar pójść na Morskie Oko, Dolina 5 Stawów, Rusinowa Polana, Hala Gąsienicowa, Kasprowy Wierch. Był ktoś ogólnie zimą w Tatrach i może sie pochwalić? ;)

Gość gość
mam nadzieję, że wiesz, że do zimowego chodzenia po Tatrach jest niezbędna znajomość terenu, codzienne sprawdzanie zagrożenia lawinowego i porządny sprzęt. ponadto szlak do Doliny Pięciu Stawów przez dolinę Roztoki jest zimą zamknięty ze wzgledu na bardzo duże ryzyko schodzenia lawin. konieczne są porządne buty za kostkę (koszt około 500 zł) i RAKI. o ile do Doliny Gąsienicowej jeszcze dojdziesz w zwykłych butach (zimą bezpieczny tylko szlak przez Boczań, a i tak zalecają raki), to na Kasprowy na pewno nie. kup raki zawiązywane na bucie, kosztują koło 200-300 zł. w warunkach zimowych przydatny jest także czekan, ale trzeba się nim umieć posługiwać. Tatry to niebezpieczne góry, to nie poczciwe w każdych warunkach Beskidy. co do zakupów w Poznaniu - wybierz się do SKLEPU PODROZNIKA.

Hej dziekuję bardzo za wskazówki no tak przyjaciel już sie zreflektował z tą Doliną Pięciu Stawów, a i z Kasprowego zrezygnujemy. Pozdrawiam

Gość gość
witaj ja moze nie chodze po gorach w zime ( w lato sie zdarza ) , ale buty gorskie jak jestes z Poznania to spokojnie mozesz kupic na oryginalnebuty.pl http://oryginalnebuty.pl/adidas-ch-winter-hiker-speed-cp Masz zazwyczaj promocje na buty , sklep ten jest stacjonarny w Poznaniu , sama tam kupowalam rozne buty od gorskich po biegowe i do chodzenia i moge stwierdzic ze ani razu sie nie nacielam sa na pewno oryginalne , szkoda przeplacac w innych niby markowych sklepach gdzie za buty biora 100 zł wiecej , lepiej kupic w necie gdzies albo w tych orginalnych butach . serdecznie pozdrawiam

Tez czytalam duzo pochlebnych opinii na innych babskich forach o tych oryginalnych butach wiec mysle ze spokojnie mozesz tam zakupic jakies buty a Tatry pieeeekneee zimaaa oj piekne ;)

Gość gość
Buty kupisz w większości sklepów sportowych. Ja uprawiam wspinaczkę wyczynowo w górach i największy problem miałem ze znalezieniem dobrych lin do wspinaczki. W końcu znalazłem sklep z naprawdę wytrzymałymi produktami - http://www.czarnieckiliny.pl/ i jestem z nich w pełni zadowolony.