Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

swędząca sprawa okolic intymnych

Polecane posty

Gość gość

Juz tak ponad tydzień s ie męczę swędzą mnie wargi sromowe i cała z zewnatrz wagina . Dopiero za dwa tygodnie ginekolog :( miała któras z was lub co radzicie robic ?>

Gość gość
Pitolenie o Szopenie. Nie da rady wcześniej ginekologa? Zmieniłaś może proszek do prania? Jaka jest wydzielina?

Gość gość
nie wytrzymasz 2 tyg! bedzie tylko gorzej. To grzybica. Kup sobie maść Klotrimazol, to trochę złagodzi ale potrzebne są leki na receptę, globulki i doustne. Idź teraz do gina, poproś o wcześniejsze przyjęcie albo prywatnie.

Gość gość
żadna wydzielina , proszek ten sam . na nfz i tak wczesniej załatwiłam bo dopiero na styczen było wolne a prywatnie brak kasy

Gość gość
grzybica!

Gość gość
smaruje juz prawie drugi tydzien clotrimazolem i odrobine lepiej ale teraz az swedzi na zewnatzr . Podczas sikanie nie piecze.

Gość gość
nie ma innej rady jak wizyta u gina. dziwię się że już dwa tygodnie chodzisz z tym paskudztwem, i jeszcze chcesz czekać kolejne dwa. Zaraz ten grzyb się rozsieje po całym organizmie, słyszałas o grzybicy układu pokarmowego?

Gość gość
łatwo mowic-mam ten sam problem obdzwonilam wszystkich ginekologów na nfz i ide we wt- a czekam od 3 tyg-terminy wszedzie na koncówke grudnia, połowe stycznia a prywatnie tez trzeba czekac:/ moze nie tyle ale najblizszy wolny termin byl 2 tyg

Gość Migea
Oprócz tego clotrimazolum kup sobie w aptece jeszcze probiotyk Lactovaginal, zadziała tez od srodka, wzmocni flore bakteryjną i zablokuje rozwój infekcji. Podany na czas powoduje, że dolegliwości cofaja sie.

Gość H helix
Nie wierzę, że prywatnie pierwszy termin to też za 2 tygodnie. Prywatnie lekarze przyjmują, ile się da, bo mają z tego większą kasę. To ich interes. Sama najczęściej idę do gina prywatnie bez zapowiedzi. Nie ważne, ile ma tego dnia pacjentek, zawsze przyjmie. Nigdy nie odesłał mnie nawet na następny dzień. Jeśli już na prawdę nie potrafisz sobie załatwić wcześniej wizyty, to spróbuj sobie nieco ulżyć. Clotrimazol działa przeciwgrzybiczo tylko w okolicach warg sromowych, bo jest używany tylko na zewnątrz, a przypuszczam, że problem leży również głębiej. Bez recepty nic mocnego nie dostaniesz, więc nie licz na jakieś cuda, ale może choć trochę pomoże globulka lub tabletka dopochwowa. Nie będę Ci pisała konkretnych nazw, bo w aptece mogą mieć różne preparaty i na pewno coś Ci farmaceuta doradzi. Najlepiej weź coś, co działa zarówno na infekcje grzybicze, jak i bakteryjne, bo przecież nie wiesz, co Cię zaatakowało. Ewentualnie kup sobie w aptece test pH, który pomoże Ci określić, co Cię (prawdopodobnie) zaatakowało. Tylko nie wszędzie będą dostępne. Globulki są różne, zwróć uwagę na to, czy trzeba przechowywać je w temperaturze pokojowej czy w lodówce (np. globulki propolisowe -tu uwaga, mogą uczulać). Dodatkowo kup sobie parę torebek Tantum Rosa -działa przeciwbólowo, znieczulająco i przeciwzapalnie. Podmywaj się tym 2 razy dziennie. Przynosi ulgę przy pieczeniu i swędzeniu. Do tego probiotyk ginekologiczny, doustny lub dopochwowy. Też są różne. Farmaceuta Ci doradzi. W diecie unikaj słodyczy, bo słodkie to dobra pożywka dla drobnoustrojów.

Gość H helix
Oczywiście to wszystko powyżej nie zwalnia z wizyty u lekarza.

Gość gość
Jeśli chcesz skutecznie wyleczyć infekcję to wizyta u ginekologa jest nie zbędna, tylko leki dostępne na receptę są na prawdę skuteczne. Czyli do wizyty: maść clotrimazol, do podmywania tamtum rosa a na noc probiotyk dopochwowy lactovaginal z żywymi bakteriami kwasu mlekowego, który powinnaś również zastosować po leczeniu u ginekologa.

Gość gość
Ja nie rozumiem czemu wszyscy Ci mowia zebys stosowala masc Clotrimazolum na zewnatrz!? Miałam ostatnio taki sam problem, zaczęło mnie szczypac w srodku i podczas oddawania moczu, natychmiast zastosowalam Clotrimazolum w globulkach ktore mialam w domowej apteczce- na poczatku rano i wieczorem, po 2 dniach tylko na noc- po 7 dniach ani sladu po infekcji! I bez wizyty u lekarza! Takze czym predzej po globulki i bedziesz miala spokoj :)

Gość gość
Szałwia pomaga.