Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co sądzicie o zlikwidowaniu testu szóstoklasisty i gimnazjum

Polecane posty

Gość gość

Jakie macie zdanie nt. temat?

Gość gość
To chore zabierać dzieciom dzieciństwo! !! PO wprowadziła dziadostwo by każde dziecko najlepiej znało z trzy języki obce!!!

Gość gość
Gimnazjum bardzo zaniżyło poziom. Cały test szóstoklasisty i zmiana szkoły i środowiska w tak trudnym wieku jest dla niektórych dzieci stresem. Sama chodziłam do 8 letniej podstawówki i myślę że to było lepsze, dziś jak na to patrzę cieszę się że te zmiany nie objęły mojego rocznika :) Nie podoba mi się natomiast pomysł PiS-u na zlikwidowanie testów w ogóle i wprowadzenie z powrotem opisówek. Dobrze ułożony test sprawdza więcej wiedzy z danego przedmiotu ze względu na większą ilość krótkich pytań. Na opisówkach są najczęściej 3, 4 pytania ogólne i bardziej sprawdza ona umiejętność "wodolejstwa" niż konkretną wiedzę.

Gość gość
Uważam, że to dobrze, bo będą wyrównane szanse, a nie segregacja 12-latków na przyszłych roboli i elYtę, bo dzieci dojrzewają do nauki w różnym wieku. Ja sama miałam w podstawówce tróje i czwóry w 5-6 klasie, a w 8 czerwony pasek i dostałam się do renomowanego liceum profilowanego. Gdyby były te durne testy mogłam wylądować na przedprożu zawodówki, a tak dziś mam magistra po studiach dziennych z dosyć trudnej dzieciny. Po prostu mając te 11-12 lat jeszcze niekoniecznie miałam wyrobiony system nauki. Brakowało mi jeszcze zabawy i rozrywek. Uważam, że taka przedwczesna segregacja jest bardzo krzywdząca.

Gość gość
Poza tym gimnazjum to jest patologia sama w sobie. Wcześniej w podstawówce nie było tyle problemów wychowawczych z nastolatkami co w gimnazjach i do liceów młodzież przychodziła normalna - tzn. takie fajne dzieciuchy, a nie Szakiry z wywalonymi cyckami i gołymi brzuchami.

Gość gość
Poza tym wiele spokojnych, dobrze uczących się i rokujących dzieciaków zamiast spokojnie rozwijać swoje umiejętności w gimnazjum to dużo energii traci na problemy adaptacyjne w grupie, która najczęściej jest jednak niefajna, bo jak ktoś odstaje od "popularnych" grup w szkole to jest po prostu gnojony. Psychologowie szkolni dawno nie mieli tyle przypadków depresji, ofiar przemocy i znęcania oraz podobnych historii odkąd PO-płuczyny zaczęły mącić w czymś co działało dobrze przez tyle lat. Planowali zwiększyć liczbę roboli, którymi łatwo zarządzać i wysłać na żebry na zachód.

Gość GAlutka
miejmy nadzieję że uda sie zlikwidować gimnazja i wrócić do starego fajnego systemu 8 klasowej szkoły podstawowej...a tymczasem, co polecacie zeby pomóc córce przygotować sie do egzaminu gimnazjalnego?;/ korepetycje, repetytoria, a moze kursy, cos jak te tutaj http://zdasz.to/kursy/oferta znacie, korzystały Wasze dzieciaki? napiscie proszę Wasze opinie