Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam pytanie o zwolnienie lekarskie i płatność

Polecane posty

Gość gość

Witam,pracuje na 1/4etatu, 40godzin miesięcznie. W tym miesiącu zostało mi dopisane 70 godzin,co razem dało 110godzin. Do przedwczoraj wypracowałam juz 50godzin. Teraz mam 2 tygodniowe zwolnienie. Jak wygląda kwestia rozliczenia czy ktoś się na tym zna? Czy odlicza mi to od mojej pensji (400zl)?

Za Twoje 2 tygodnie zwolnienia, obowiązany jest zapłacić pracodawca. Pracodawca rozlicza się z Tobą za cały m-c. W poprzednich pracowałaś po 40 godzin, a w tym przepracowałaś już 50. Jak się bardzo uprze, to może Ci zapłacić tylko za te 50 godzin, argumentując, że tak ustaliliście grafik na grudzień i przepracowałaś wszystko, co w grudniu przepracować miałaś. W Twoim przypadku, naliczenie wynagrodzenia za to chorobowe, wcale nie jest takie proste. Oficjalnie powinien naliczyć wynagrodzenie wg średniej z poprzednich miesięcy, czyli około 20 godzin za 2 tygodnie.

Gość gość
Aha,ok dzięki Misio1, zobaczymy jak to bedzie, ja się za bardzo na prawie pracy nie znam,dlatego wolalam tutaj zapytać. Pewnie będę stratna,ale zdrowie ważniejsze.

Poczytaj na stronach specjalistycznych. I zastanów się, czy oprócz ustalania grafiku "na gębę", są jakieś dokumenty, poświadczające, że teraz miałaś dalej pracować.

Gość gość
Mam zdjecie zdjecie grafiku miesięcznego,ale nie bede sie o nic wyklocac,bo to wielka,bogata firma i z nimi nie wygram.

Jak wielka i bogata, to stać ich na płacenie :D. x Twoje 200zł + zus, to koszt mniejszy od obsługi prawnej :).

Gość gość
nawet 160 zł, bo chorobowe to 80%pensji. Wcale się nie zdziwię jak mi nie zapłacą. A w sumie pieniądze by się przydały na leczenie.