Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

o co chodzi z tym dawaniem chrupek kilkumiesiecznym dzieciom?

Polecane posty

Gość gość

wszedzie na zdjeciach na fb widze 6-7-8 miesieczne dzieci z jakims chrupkiem (kukurydzianym? nie wiem) w rece. mase osob na kafe tez pisze o dawaniu 'chrupka do raczki' kilkumiesiecznemu dziecku. o co tutaj chodzi? moje dzieci maja skonczone 9 miesiecy i w zyciu czegos takiego nie jadly. dodam, ze balabym sie nawet im dac, bo juz maja kilka zebow, a przeciez mozna sie zadlawic takim chrupkiem? moje dzieci jedza sniadanie, drugie sniadanie (owoce - surowe, gotowane, roznie), obiad, podwieczorek i kolacje. zadnych chrupek w miedzyczasie im nie daje, najwyzej marchewke. czy to ja jestem jakas dziwna, czy te chrupki sa niezbedne do prawidlowego rozwoju?!

Gość gość
nie wiem, moze to taki zwyczaj dawania dzieciom chrupek ''flipsów'' moja mama jak byłam mała tez mi takie dawała ale wtedy jakos inaczej sie nazywaly :D lepsze kukurydziane niz top chipsy z biedronki nafaszerowane tłuszczem i dodatkami smakowymi :D

Gość gość
nie wiem co to sa flipsy. w ogole chrupek sie u mnie w domu nie je, chipsow tez, chyba ze u kogos dla smaku na jakiejs imprezie.

Gość gość
To pewnie chrupki kukurydziane. Nie widzę nic złego w tym, ze dziecko je zjada jeśli to nie jesta cała paczka tylko kilka sztuk. Mówisz o zadławieniu się? Dziecko powinno uczyć się żuć. Kiedyś w końcu trzeba podać coś nie zmielonego. Chrupki są nawet niezłe do tego treningu bo to czego się nie pogryzie rozpuszcza się w ustach.

Gość gość
Boisz się, ze się chrupkiem zadławi ale że zadławi się marchewką to już się nie boisz.

Gość gość
Ja mojej malej daje... ma 6 miesiecy

Gość gość
Też mnie ta marchew rozbawiła.

Gość gość
to czy dajesz chrupki czy nie, to twoja sprawa, ale argumentowanie ze boisz sie ze dziecko sie flipsem zadlawi jest troche glupiutkie :D

Gość gość
Nastepna matka wariatka... "ja jestem najlepsza matka w polsce bo moje dzieci wcinaja marchew" i to wlasnie nia moga sie udlawic a nie chrupkiem! Puknij sie w kaczan. Eko wariatki.

Gość gość
Chodzi, że są one mało szkodliwe, ciężko się nimi zadławić :P i są dobrym sposobem na trening samodzielnego jedzenia. Ale nie ma przymusu, by idealne mamusie je podawały :P

Chrupki sa ok.sama je lubię.ale mój 20 miesieczniak juz się nimi znudzil.a moja prawie 5 letnia chrześnica nadal często je wola

Gość gość
gość dziś Nastepna matka wariatka... "ja jestem najlepsza matka w polsce bo moje dzieci wcinaja marchew" i to wlasnie nia moga sie udlawic a nie chrupkiem! Puknij sie w kaczan. Eko wariatki. XXX Sama sie puknij i pomysl zanim zaczniesz obrazac.Co ma eko do chrupek kukurydzianych??? Ja daje ciecku chrupki, czemu nie?To tylko grys kukurydziany i nic wiecej.

Gość gość
Tak samo jak podajesz kaszkę kukurydzianą, tak samo można podać chrupka

Gość gość
Ta,ja swojemu dalam kolo roku i ulewal tym chrupkiem. Raczkowal wtedy i taka wstega zostawala za nim. Rozmawialam z lekarzem i podobno nie ma nic gorszego. Niby niewinny chrupek kukurydziany a podobno ma mnóstwo dodatkow(tak ten rzekomo bez) i jeszcze stwierdzono w nich obecnosc poliakrylamidu. Tak iwec moj trzylatek zjadl jednego flipsa w zyciu.

Gość gość
Tam nie ma zadnych dodatkow...wmawiaj sobie.Lekarz Ci powiedzial, bo lekasz zajmuje sie kontrola jakosci i bada je w labortatorium....to tak jak lekarze zalecaja dzieciom jogurciki dzieciece...

Gość gość
Nie.przedstawil mi rozne artykuly z medycznych baz danych. To troche nawiedzony lekarz:P wrecz mojemu refluksowcowi zabronil jesc jogurciki dla dzieci i dania sloiczkowe. Dzieki temu uniknelismy szpitala. Na forum regionalnym dziewczyna nie wierzyla tak jak ty w jego teorie a potem pisala ze dziecko jest w szpitalu tak sie refluksnnasilil,na ciężkich lekach. My wyszlismy z tego dieta po zaleczeniu przelyku. I wiem ze ile razy zrobilismy jakies odstepstwo,ze lekarz przesadzil i zawsze refluks wracal. Wiec mu ufam.

Gość gość
A ja ufam mojemu mezowi ktory pracuje jako kontrola jakosci i zapewniam ze tam jest tylko grys kukurydzian w 100% bez dodatkow(tzn w flipsach, bo w innych nie wiem)...

Gość gość
Wam to nic nie pasuje. Byle pisać na przekór :)

Gość gość
Ja daję dziecku takie długie chrupki bezsmakowe po 5 miesiącu życia - a dlaczego? Bo moja córka rwie się do samodzielnego jedzenia rączkami, a poza tym ma zajęcie na kilka minut. Chrupki są raczej bezpieczne pod względem składu i zadławienie moim zdaniem nie jest możliwe, bo to się od razu rozpuszcza. Zresztą przecież nie zostawiam dziecka bez opieki. Podaję jedna sztukę dziennie, na fb tego nie publikuję;-)

Gość gość
Wielka afera o chrupki kukurydziane z grysu kukurydzianego :D polecam przeczytac co to jest zanim sie zaczniecie pluc jakie to nie jest beee ;) Macie watpliwosci?Idzcie do dietetyka dzieciecego zamiast sie pytac lekarzy.A przede wszystki zastanowcie sie zanim zrobicie tak durny temat ;) Autorko nie wierze ze nigdy nie jadlas tych chrupek jako dziecko, dziwny temat, tekst o zadlawieniu powala i czlowiek sie zastanawia wtf? Zamiast sie zastanawiac o co w tym chodzi, sprobuj sama ;)

Gość gość
Akrylamidu nie ma w chrupkach kukurydzianych ludzie....co z wami ? chipsy i inne smazone w tluszczu maja, ale nie chrupki kukurydziane....

Gość gość
Ale ty glupia, marchewka sie predzej zadlawia niz chrupkiem.

Gość gość
Dajcie spokoj i przestancie chisteryzowac.To tylko chrupki kukurydziane.

Gość gość
Jak te dzieci mają być rozgarniete w przyszłości jak teraz większość matek to takie tepe mameje jak autorka tematu.

Gość gość
Kukurydza po obrobce termicznej tez zawiera. Zajrzalas w ten link? Czy bylas zbyt leniwa bo myslisz ze to tylko frytek dotyczy?

Gość Jedynaczka4
Ja swojej małej ma 14 miesiecy daje chrupki od czasu , do czasu i co w tym złego?

Gość gość
Ja mojej dałam kilka razy chrupka i bardzo jej smakowały mimo to, że ma dwa ząbki na dole nie zadławiła się. Natomiast kiedy dałam jej startą marchewkę mało o zawał mnie nie przyprawiła, bo zakrztusiła się, że aż fioletowa była. Nie mam zamiaru więcej podawać surowej marchwi.

Gość gość
Dokładnie! Kukurydza po obróbce termicznej tez zawiera ale tego matki ignorantki nie ogarną. A tak na marginesie kukurydza to nawet na pasze dla zwierząt sie nie nadaje-najbardziej zmodyfikowane genetycznie warzywo. Smacznego!!!