Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama chorej Laurki

pulmikort,czeste zapalenia oskrzeli

Polecane posty

Gość mama chorej Laurki

Witam! Czy sa tu mamy u ktorych dzieci od malego chorowaly na oskrzela? Corka jak miala 5 mies zachorowala na zapalenie pluc,poszlysmy do szpitala,po 10 dniach pojechalysmy do specjalistycznego szpitala,bo w tamtym leczono ją tak,ze było tylko gorzej. Na oddziale chorob pluc leżała dwa tygodnie. Wszystkie badania ok,wiec doktor prowadzaca stwierdzila,ze refluks,bo dziecko mocno charczalo co jest typowe przy refluksie. Po 10 dniach od wyjscia ze szpitala corka zaczela charczec znowu,pediatra osluchowo stwierdzila skurcz oskrzeli,zalecila inhalacje berodualem,po paru dniach bylo ok. Po 2 tyg corka zachorowala na zapalenie krtani. Potem srednio co miesiac chorowala na zapalenie oskrzeli. W lutym pulmunolog zalecila by robic non stop inhalacje z pulmikortu(dawke podtrzymujaca),odstawilysmy pod koniec kwietnia a na majowke corka znowu zachorowala. Cale lato byl spokoj. Na Wszystkich Swietych corka znowu zachorowala,poprosilam pediatre by wypisala pulmikort Z obawy ze znowu bedzie tak chorowac. Teraz slysze znowu to charczenie i swist i wiem,ze znowu sie zaczyna.. Wybieram sie do pulmunologa,ale mam pytanie czy wasze dzieci tez tak chorowaly. Przyjmowaly pulmikort ? Czy bylo z nimi wszystko ok? Corka nie ma zadnej grzybicy itp,ale jest troche gruba,wzrost raczej ok,nie wiem ile dokladnie mierzy. Pisze to,bo wyczytalam w ulotce,ze to steryd i moze hamowac wzrost,boje sie,ze cos jej od tego bedzie. Bede wdzieczna jesli ktoras mama podzieli sie swoja historia. Aha i od razu uprzedze pytania,poki co alergii zadnej nie stwierdzono. I jeszcze jedno. Jakie pulmunolog wykonywal waszym dzieciom badania? Corka ma tylko 1,5 roku

Kup jej ciężarki (takie do ćwiczenia mięśni rąk) i niech unosi je każdego dnia jak najwięcej razy. W ten sposób stymuluje się wymianę mięsa tworzącego ściany płuc. Bo u twojej córki miąż płuc (czyli mięso tworzące płuca) jest już silnie zdegenerowany w wyniku ciągłych stanów zapalnych.

Gość gość
Moja ma rok i tez co chwile choruje na zapalenie oskrzeli albo krtani. Ostatnio dostała nebbud (albo nubbud), czyli też steryd. Najgorsze jest to, że nie mam pojęcia, gdzie ona się zaraża. Co chwilę brała antybiotyk, a od tygodnia i antybiotyk i steryd. Makabra.

Znam ten ból. Też tak miałem. W końcu zaczęły mi się robić zrosty na płucach (blizny), co wiązało się z postępującym spadkiem wydolności oddechowej. Zacząłem pakować unosząc w rękach ciężarki, i wyrosłem na zdrowego, silnego byka :) Obecnie mam 28 lat.

Gość gość
Zrób jej wynaz z gardła w kierunku chlamydii. U nas co chwilę zapalenie krtani oskrzeli płuc zapalenie gardła ciagle infekcje chrapanie w nocy kaszel katar itd . Tona leków w kierunku alergii, masa inhalacji z nebbudu, nebudosy, pulmicortu, berodualu itp. Aż trafiliśmy na dobrego lekarza który zalecił badania w kierunku chkamydii pneumonia. Wyniki wyszły pozytywnie. Drugi tydzień jesteśmy na antybiotyku aby zawalczyć to ścierwo na szCescie w cZwartek juz kończymy. Skończył sie kaszel katar nocne chrapanie i bezdech. To cholerstwo wywołuje właśnie zapalenie górnych dróg oddechowych i lekarze czesto mylą to z normalna choroba bo objawy sa łudząco podobne . Badania wykonuje sie prywatnie koszt oj 80 zł ale naprawdę warto. Córka ma 2 lata i 4 miesiące

Gość Mama chorej Laurki
Dzieki za podpowiedz,chociaz ona miala wymaz z gardla robiony jak chorowala i bylo ok.

Gość gość
Mój syn też tak chorował. Do 3 roku życia miał 5 razy zapalenie płuc i multum razy zapalenie oskrzeli. Po pulmikorcie zbierał się dość szybko ale zawsze do tego brał flumycon w syrop profilaktycznie od grzybicy. Przestał chorować około 6 roku życia. Teraz jest super. Nie ma problemu ze wzrostem. Jest bardzo szczupły.

Gość gość
W normalnym wymazie z gardła to nie wyjdzie. To musi być konkretne badanie w kierunku chlamydii. My robiliśmy wykaz z gardła ogólny i osobno chlamydie2. W ogólnym wyszło kilka bakterii grzyba gronkowcA i czegoś tam jeszCe ale to były naprawdę śladowe ilości i pediatra mówiła ze przy antybiotyku tak może być i to nie zagraza zdrowiu. Natomiast osobne badanie na chlamydie ja potwierdziło. Bądź nie wykonuje sie z rana. Dziecko nie może wcześniej nic pić jeść ani nie moze mieć unytych ząbków.

Gość gość
Badanie to wykonuję sie z rana dziecko nie moze mieć umytych zębów nic jeść ani pić

Gość gość
to pewnie ma podłoze alergiczne radzę do alergologa nebud i pulmicort to to samo

Gość agatka1406
Hejka mija miala tak samo od 4mca zycia non stop chorowala cztery pobyty w szpitalu za kazdym razem diagnoza albo zapalenie płuc albo oskrzeli.teraz mam 3.5 roku troche mniej choruje ale berodual i pulmicort zawsze ood reka

Gość gość
Używam inhalatora Novama Familino Pro włoskiej marki Flaem i nie narzekam. Dobrze się sprawdza przy ostrych stanach i też po prostu żeby wzmocnić drogi oddechowe i ochronić przed łapaniem infekcji.