Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama jedynaka

Nie rozumiem dlaczego?

Polecane posty

Gość Mama jedynaka

Wiem ze nie jesteście lekarzami. Ide na wizytę w styczniu ale tak sobie myśle i nie rozumiem, po prostu nie rozumiem dlaczego nie moge zajść w ciaze. Jestem młoda - 27 lat, mam juz 6-letniego syna, maz ten sam ;) nigdy nie brałam tabletek... W lipcu po prostu przestaliśmy używać prezerwatyw, pierwszy miesiąc myślałam no trudno, nie trafiło sie, drugi tak samo, trzeci ze do trzech razy sztuka ale 6 miesięcy i nic?! Do tej pory sie nie przejmowałam ale dzisiaj jak dostałam okres to aż sie popłakałam. Wiem, cieszę sie ze mam juz jedna pociechę, tylko zwyczajnie nie rozumiem co jest nie tak ze nie moge zajść???

Gość gość
No ja tak mam 13 miesięcy, rodziłaś naturalnie czy cc?

Gość Teżmamjedynaka
Ojejej..no jest wiele czynników powodujących niepłodności mogą one powstać w każdej chwili. Jak długo staraliście się o pierwsze dziecko? Rodziłaś naturalnie czy miałaś cc?

Gość Teżmamjedynaka
Ja op pierwsze dziecko walczyłam 4 lata, zaczęłam starania w wieku 22 lat...Wiele badań wychodziło w normie, mąż super. Urodziłam jako 27 latka po inseminacji. teraz po 2 latach znów podeszliśmy do inseminacji i 3 zabiegi bez efektów :(

Gość Mama jedynaka
Z pierwszym właśnie zaszłam w ciaze od razu. Rodziłam przez cesarskie cięcie bo dziecku spadało tętno. Moze mi cos tam zszyli nie tak.

Gość gość
Sama możesz zbadać hormony, prolaktyne, progesteron, tsh, zrób sobie morfologię. Jeśli jesteś po cc, to hsg na drożność lekarze zwykle kierują po ok roku starań (ja jestem świeżutko po, jestem po cc) mąż może zrobić badanie nasienia, na to sierowania nie ma, więc tak czy siak musi zapłacić. Dodoatkowo sprawdz u lekarza czy masz owulację, nie paskami owu, bo to nic nie potwierdza, tylko usg w okolicach 12-15 dc.

Gość Teżmamjedynaka
Może to coś tylko do podleczenia (np. nie masz owulacji), ale czasami jest tak, że wygląda, że dziecko jest "wygraną na loterii" (boje się, że u nas tak będzie), mimo starań czasami pary zostają z 1 dzieckiem, a mam kuzynkę, która miała córkę, później długo się starała i zaszła w ciążę po 40 rż po 18 latach od pierwszego porodu...Nie ma reguł. Jesteś młoda, nie masz presji i tak macie już dużą różnicę wieku. Ja chciałam towarzysza dla synka już od razu :(

Gość Teżmamjedynaka
Po cc możesz mieć zrosty, ale nie musisz, nawet zdrowa para potrzebuje czasami roku... ale w sumie możecie zrobić podstawową diagnostykę, nawet nie od razu hsg, bo to nie najprzyjemniejsze badanie, ale nasienie, hormony, monitoring jak najbardziej.

Gość gość
Dokładnie, zrob najpierw hormony, monitoring. Jesli po roku nic, to poproś o skierowanie na HSG ale to jest masakra, nic przyjemnego. Ale skoro jesteś po cc no to mogą być faktycznie zrosty, chociaż u mnie ich nie ma a dziecka jak nie było tak nie ma.

Gość Mama jedynaka
Badałam narazie dopiero tarczyce i podstawowo krew, mocz i cytologię. Wszystko wyszło ok. Lekarz mój powiedział ze jak do stycznia nie zajdę to będziemy szukać przyczyny. Myślałam ze będe miała niespodziankę na święta a tu guzik. Zdziwiłam sie po prostu bardzo ze z pierwszym poszło tak łatwo a teraz tyle czasu i nic.

Gość gość
6 miesięcy to jest zupełna norma...nie schizuj, bo za chwilę możesz być w ciąży, najprawdopodobniej do roku zajdziesz...

Gość gość
ta szybko przy cyklach prawidłowych i bez problemowym zajściu w pierwszą ciążę nie szuka się przyczyny...

Gość gość
ale to przecież nie jest powiedziane na 100%, że zachodzi się w pierwszym miesiącu, do roku jest zupełnie normalne, a ja bym powiedziała nawet do 1,5 roku, przecież jakby każda od tak zachodziła, to było ostre przeludnienie.

Gość gość
Na pewno, nie można przeżywać każdego cyklu, ja wiem ze latwo powiedzieć ze powinno się wyluzowac, wem bo sama mam z tym problem, ale z tego co widze, czytam, słysze, łatwiej jest zajśc na luzie. badania badaniami, wyniki też mogą być super ale jak się zablokujesz psychicznie to kropka.

Gość gość
czasem po prostu trzeba czasu...

Gość gość
a maz sie badal? jaki tryb zycia prowadzicie? jestescie aktywni fizycznie czy raczej kanapowcy i telewizorek? maz przytyl? tluszcz u facetów podwyzsza estrogen co wpływa na obnizenie płodnosci moze tez byc od przegzania jąder- bierze cieple kapiele, macie podgrzewane siedzenia? niech on zbada nasienie

Gość Mama jedynaka
Dzięki dziewczyny za wsparcie. Dzisiaj tak mnie ścisnelo bo okres pierwszy dzien a jeszcze maz rano mówił ze cos czuje ze tym razem sie udało. Będziemy starać sie dalej, w styczniu zobaczymy co lekarz powie, trzeba po prostu czekać. Tylko sie tak człowiek niecierpliwi, czy to juz czy nie juz.

Gość gość
Nic nie przyspieszysz, szkoda się denerwować i przeżywać. Kiedyś się uda. Ty jesteś na połmetku tego co przeszłam ja. Dziś już nie podchodzę do tego z takim smutkiem, jest żal, ale widocznie tak ma być. Swoją drogą okres powinnam dostać za 3 dni. to pierwszy cykl po hsg.

Gość gość
gość 15:22 a jak ci wszyło HSG? bo mnie być może to czeka...

Gość Mama jedynaka
Maz nie przytył. Podgrzewanych siedzeń nie ma. Kanapa i telewizorek to tak z godzinę poglądamy, jeździmy na basen, spędzamy czas na powietrzu. Nasienia jeszcze nie badał ale wyślę go chyba po świętach bo teraz ma więcej pracy. Dziewczyny a jeszcze zapytam a te zrosty to wyszły by przy zwykłym lub dopochwowym usg? Czy trzeba jakieś specjalne badanie?

Gość gość
Na drożność jajowodów tylko hsg. Nic innego. Mnie drożnośc wyszła dobrze, obydwa jajowody sa ok, chociaz lekarz powiedział ze nie wykluczone ze drobne zrosty kontrast przepachał. samo badanie bardzo bolesne (przynajmniej dla mnie) ja jeszcze miałam mały incydent w szpitalu, wiec potrzymali mnie dwa dni.

Gość gość
Ja ma ponad rok starań, pierwsze dziecko w 3 cyklu z jednym jajowodem, więc można powiedzieć że od razu...No ok. 6 miesiąca też miałam pierwszy kryzys, bo te pierwsze miesiące to były laitowe...później około roku też miałam kryzys...Też mam 3 dni do okresu, jak tu wcześniej gość napisał ;). No właśnie kiedyś się uda...najprawdopodobniej...

Gość gość
zrosty przy USG na pewno nie wyjdą nie wyjdą, tylko przy HCG, ale tego pewna nie jestem...

Gość Mama jedynaka
A jeszcze dodam ze jak miałam to dopochwowe usg to było zaraz po miesiączce i lekarz powiedział ze pęcherzyk rośnie wiec skoro rośnie to owulacja powinna byc, tak? Czy pęcherzyk moze rosnąć a nie dojść do owulacji?

Gość gość
może rosnąć, ale nie pęknąć...ale to najczęściej wtedy tworzą się torbiele, są różne bóle...

Gość gość
zwykle idzie się na dwa-trzy dni przed owu zobaczyć czy jest pęcherzyk dominujący. gość trzymam kciuki zeby test za 3 dni byl pozytywny. Fajny by był prezent na święta.. :)

Gość Mama jedynaka
Ja tez trzymam kciuki by Wam okres nie przyszedł. Strasznie jestem ciekawa co mi tam lekarz powie na wizycie i jakie badania zleci. Dziewczyny ja naprawdę myślałam ze to bedzie raz i juz.

Gość gość
Oj, chciało by się tak, niestety, natura robi swoje. Ja okres raczej dostanę, bo już czuję bóle okresowe, więc się w żaden sposób nie nastawiam. Kochana, nowy cykl, nowa szansa, może magia świąt zrobi swoje :)

Gość gość
kochana, każdy tak myśli, że będzie szybko, to normalne :) też trzymam za ciebie kciuku za 3 dni :), ano fajny byśmy miały prezent :) a ty się nie przejmuj autorko, ja z pierwszym zaszłam w styczniu tuż po nowym roku, czego i tobie życzę :)

Gość gość
ja mam trochę nadziei na ten cykl, większe niż w tamtym, ale nie nakręcam się, bo już tyle rozczarowań...