Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nauka pojedyńczych słówek z języka obcego

Polecane posty

Gość gość

Niniejszy fragment pochodzi z publikacji pt. "Nauczanie Metodą 5s" Podczas pierwszego szkolenia z metody językowej 5S, które przeprowadziłem w 2012 roku w Gdańsku, wykorzystałem pewne ćwiczenie. Uczestnicy tego szkolenia mieli za zadanie postarać się poczuć pewne rzeczy. W kolejności było to: • samochód, • niebieski samochód, • niebieski samochód w garażu, • niebieski samochód w garażu u sąsiada itd. Gdy uczestnicy szkolenia postarali się już zwizualizować kolejne rzeczy, jednomyślnie potwierdzili, że im bardziej szczegółowe wyobrażenie, tym łatwiej było im je przywołać. Dlaczego? Trudno mi to jednoznacznie stwierdzić. Być może dlatego, że przy pojedynczych słowach bardziej skupiamy się właśnie na nich, a im opis jest bardziej szczegółowy, tym mniej skupiamy się na słowach, a więcej na uczuciach. Jeśli tak, to można to wykorzystać do nauczania języków obcych. Oznacza to, że im bardziej szczegółowe są opisy pobudzające naszą wyobraźnię, tym mniej skupiamy się na słowach i tym bardziej mamy szansę opanować język na poziomie podświadomym. Możesz też założyć, że im bardziej eksponujesz pojedyncze słowa, tym gorsze wyniki osiągniesz w nauczaniu. Tymczasem duża część nauczycieli i uczniów skupia się właśnie na pojedynczych słowach, nie rozumiejąc, że nasz umysł nie przyswaja trwale symboli, a uczucia. Pamiętam też, jak po raz pierwszy wykorzystałem to, gdy uczyłem się języka hiszpańskiego. Na siatce uczuć wpisałem dwa powiązane ze sobą słowa: perro – feliz. Perro to w języku hiszpańskim pies, a feliz oznacza tyle co szczęśliwy. Gdy wracałem do siatki uczuć, widząc słowo perro, wizualizowałem psa, a widząc słowo feliz, wizualizowałem osobę szczęśliwą, uśmiechniętą. Mimo to wciąż nie mogłem trwale zapamiętać słowa feliz. Wtedy zrobiłem to, co opisałem powyżej: połączyłem słowa perro i feliz w jedno uczucie. Zobaczyłem szczęśliwego, machającego ogonem psa. Od tamtego czasu pamiętam, co oznacza feliz. http://metoda5s.pl/fiszki/

Gość gość
Interesujace

Gość Florkaa499
Samemu jednak ciężko jest osiągnąć jakikolwiek efekt. Radziłbym skorzystać z programu http://www.hanzilla.pl/ , jeżeli chodzi o język chiński to jest idelny program. Uczą pisowni oraz odpowieniej wymowy za małe pieniądze. Dodatkowo do sprawdzenia jest wersja demo :)

Gość gość
jeśli masz problemy z nauką, to może to wynikać z zaburzeń neurologicznych. Warto to sprawdzić i ewentulanie zacząć ćwiczyć pamięć i koncentrację. Tu www.biomed.org.pl mają dobre ćwieczenia mózgu.

Gość franekk9
A potem jak bedą mieli skojarzenia np niebieskiego tylko z samochodem to nie beda pamietac jak brzmialo to slowko w innych skojarzeniach. Jak dla mnie to jakis mega pic. Chcecie sie nauczyc jezyka to idzcie np do Lincolna a nie tracicie czas na jakies glupoty