Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szybko zapominam ucząc sie nowych słówek, co robić??

Polecane posty

Gość gość

JAk uczyć się by nie zapominać?

Gość gośćika
Nie jest to Twoja wina, gdy zapominasz. To zawsze jest wina metody. Gdy połączysz brak motywacji (przyjemności) z metodą, która skupia się na nauce symboli, nie możesz się dziwić, że zapominasz. Kto chciałby pamiętać coś, co nie sprawia przyjemności? Może z wyjątkiem nielicznych osób – my, ludzie, a w szczególności nasz mózg, staramy się wymazywać z pamięci wszystko to, co jest nieprzyjemne. Jeśli zadbasz o to, by dla słów z języka obcego mieć nowe uczucia, a gdy spotykasz się ponownie z tymi samymi słowami – dodawać kolejne, różne uczucia, to im więcej różnych uczuć będziesz mieć, tym większa będzie przyjemność z używania języka. I w drugą stronę: gdy nie odświeżasz uczuć, a jedynie starasz się mieć kontakt z językiem, to możesz się spodziewać, że stopniowo zniechęcisz się nie tylko do tego konkretnego języka, ale i do nauki języków w ogóle. Tu dowiesz się więcej jak nie zapominać: http://metoda5s.pl/ facebook.com/metoda5s/

Z tymi uczuciami w stosunku do słówek to gruba przesada i autoreklama(co widac od razu). Ja zapamiętywałam łatwo angielskie słówka używając metody skojarzeń.I co ciekawsze-im bardziej zwariowane skojarzenie pomiędzy słowem a jego znaczeniem,tym lepiej wchodzi do głowy. Polecam.Metoda sprawdzona nie tylko przeze mnie!