Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agrafka30

Jak często i w czym kąpiecie dzieci?

Polecane posty

Gość agrafka30

Jestem mamą dwójki dzieci (16msc i 4 lata). Kąpie swoje dzieciaki codziennie, aczkolwiek chciałabym już przejść z emolientów na "normalne" żele czy płyny do kąpieli. Nie wiem na jakie się zdecydować. Dodam, że dzieciaki mają skórę skłonną do podrażnień. W czym wy kąpiecie swoje dzieciaki? Też kąpiecie codziennie?

Gość Basia 2015
Myję codziennie, ale kąpię 2-3 razy w tygodniu. Częste kąpiele wbrew pozorom nie są potrzebne. Zmywa się błonka ochronna dziecka. Ja używam NIVEA baby 2 w 1, ale nie mamy skóry skłonnej do podrażnień.

Moją 15 miesięczną córkę kąpie w bobini jest to żel z emoliatami i nie ma po nim żadnych suchych plam a też ma skłonną skórę do roku kąpałam ja tylko w emolium lub olilatum i nie wiem czy skóra już jej się nie wysusza czy to bobini ją nawilża

Gość gość
a czym się różni mycie od kąpania, bo dla mnie to to samo???

Gość gość
Ja córkę 3 lata kąpię co drugi dzień, płyn mixa dla maluchów, szampon mixa dla dzieci, głowę myję raz w tygodniu.

Gość Basia 2015
No dla mnie nie to samo. Kąpiel to dla mnie szorowanie całościowe, woda do wanny, mycie głowy. Przy czym mycie głowy jest zależne od potrzeby. Nie rzadziej niż raz na tydzień. Mycie to rączki, buzia, pupa, stópki.

Gość gość
"rączki, buzia, pupa, stópki." - czyli praktycznie całe ciało, w takim razie gdzie myjesz dziecko, bo skoro w wannie nie, pod prysznicem pewnie też nie bo włosy się zmoczą, to jak to robisz żeby umyć tylko te wybrane części ciała? i co to za ochronna błonka? :D

Gość Basia 2015
No i co się głupio czepiasz? Autorka pytała, to odpowiedziałam. Myślisz, że jeśli ktoś kąpie co drugi dzień, to w między czasie nie myje dziecku buzi, rąk i pupy? Bariera ochronna- głupie przejęzyczenie, a zawsze znajdzie się jakaś mądralińska.

Moja uwielbia się kąpać wiec kapana jest codziennie główkę myje raz w tygodniu chociaż wiem że niektórzy myją raz w tygodniu i też jest dobrze to już wszystko zależy od mamy

Gość gość
Codziennie, od urodzenia, córka ma teraz 4 lata. Na początku była tylko oliwka do wody, później Nivea Baby Sensitive, Ziajka, teraz Bobini bo ma fajne owocowe zapachy i nie podrażnia.

Gość gość
nie czepiam się tylko normalnie pytam, bo jestem ciekawa jak umyć dziecku pupę i stopy bez wanny i prysznica, ale widzę że się nie dowiem..

Gość gość
czyli tak na powaznie chronisz skore dziecka tylko na brzuchu i plecach. szybciej bys wrzucila dziecko do wanny i obmyla.

Gość gość
kape corke codziennie. Czasem 2 razy dziennie. Moje dziecko bardzo sie brudzi.A to obleje zupa,wyszoruje kolanami wlasnie wylany sok czy spoci sie od biegania w niewiadomym celu. Uzywam albo mixy albo nivea,bo mojego ulubionego hippa nie moge dostac ta gdzie robie zakupy.

Gość gość
powiem Wam szczerze- pierwszą córkę kąpałam codziennie w najlepszych kosmetykach emolium oliarum i innych cudach z apteki. teraz mam drugą mieszkam za miastem i któregoś dnia skończył mi się płyn dla niej, nie chciało mi się na zakupy jechać, miałam mydło w kostce bambino- i zaczęłam ją w tym kąpać. Dziecko zdrowe i zadowolone, cena mydła ze 2 zł

Gość gość
no to dowiemy się w końcu jak to się myje dzieci, zamiast kąpać?????

Gość gość
brudasko przyznaj się że nie myjesz dziecku pupy a jedynie przecierasz chusteczkami :D

Jak myje? Wlewa wodę do miski i myje. Co w tym dziwnego? :)

Gość gość
do miski? :D to nie lepiej wlać do wanny trochę wody? co za ludzie :D

Gość gość
dziecko myte codziennie, kąpane w wysokim brodziku do 1,5 r. był myty emolium czy jak to się tam zwie, a potem zwykłym płynem do mycia dla dzieci. Czytam to kafe i zachodzę w głowę, czym sie różni mycie od kąpieli? mowa o myciu chusteczkami, a może tylko umyciu dziecku pupy i buzi na noc?! pojęcie bardzo enigmatyczne

Nie wiem. Zgaduję :) Ale jakby nie patrzeć w misce się wody mniej zużywa.

Można umyć i chusteczkami. Dwa lata temu byłam na wyjeździe (zaznaczam letnim) gdzie faktycznie przez dwa dni jechaliśmy na samych chusteczkach. Potem udawało się zajeżdżać na stacje benzynowe :)

Gość gość
uomo x owszem mi na wakacjach też się zdarza umyć dziecko chusteczkami, ale nie cały czas przez rok jak tu laski piszą, że raz w tygodniu kąpiel a w mi,ędzyczasie chusteczki :O

Bo im się nie chce. Same się tak myją, to i dzieci podobnie. Gdzie te czasy gdy dzieci naprawdę się brudziły? Wtedy nie było innego wyjścia, bo by chodził jak kominiarz. A teraz 24 godz na dobę w domu, to myślą, że nie trzeba. Miskę mogę zrozumieć, dziecko nieduże, miski są różnej wielkości, najwyżej wody na pół łazienki, ale chusteczek już nie.

Gość gość
Widzę, że tym pytaniem wywołałam małą burzę :D Odnośnie płynu Bobini, to nie skorzystam, bo podrażni skórę dzieciaków. Kiedyś kupiłam go dla siebie, bo też jestem wrażliwcem i drapałam się po umyciu strasznie :/ Zastanawiam się nad żelem Mixa, chociaż składu nie ma zbyt imponującego, ewentualnie żel naturalny Biały Jeleń (widziałam w Rossmanie po ok 6-7zł). W aptece z kolei wypatrzyłam kapsułki do kąpieli z parafiną i wiesiołkiem Gal. Może byłyby fajne do wanny? Ktoś próbował?

Gość gość
Dla mnie kapiel to włożenie dziecka do wanienki i wszystko razem z włoskami. a mycie to położenie dziecka na ręczniku, rozebranie, woda w mniejszej miseczce z płynem i gąbeczką przemywasz całe dziecko. polecam płyny i oliwkę Hipp.

Gość gość
włoski, gąbeczka może napisz włoseczki, gąbeniunia albo gąbeczusia

Gość MamaWiki
Do czego to dochodzi by tłumaczyć komuś co to znaczy kąpiel a mycie buzi, rączek itd. Ja moją 5 miesięczną córkę kąpie (w wanience całą ) :) Natomiast codziennie wieczorem i rano obmywam mokrą chusteczką, która była zamoczona w małej miseczce z ciepłą wodą , buzie, rączki, pupę, stopki. Uważam, że codzienna kąpiel dziecka jest zbędna. Co innego kiedy ma się do czynienia z bardzo *****iwym dzieckiem, które się poci. Pozdrawiam i zapraszam do mojego postu "Usypianie dziecka, pomocy!!!"

co 2-3 dni, zalezy. Do kapieli uzywam musteli, ogolnie wszystkie kosmetyki pielegnacyjne mam z tej firmy

Gość gość
MamaWiki dziś Do czego to dochodzi by tłumaczyć komuś co to znaczy kąpiel a mycie buzi, rączek itd. Ja moją 5 miesięczną córkę kąpie (w wanience całą ) usmiech.gif Natomiast codziennie wieczorem i rano obmywam mokrą chusteczką, która była zamoczona w małej miseczce z ciepłą wodą , buzie, rączki, pupę, stopki. Uważam, że codzienna kąpiel dziecka jest zbędna. Co innego kiedy ma się do czynienia z bardzo *****iwym dzieckiem, które się poci. Pozdrawiam i zapraszam do mojego postu "Usypianie dziecka, pomocy!!!" xxx już teraz wiem dlaczego ten twój śmierdzący brudas nie chce spać - bród i smród jej w tym przeszkadzają

Gość gość
Codziennie (rzadko opuszczamy mycie), od urodzenia w Babydream, czasem bywał Hipp albo Weleda.