Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego ludzie nie rozumieją, że ojciec to taki sam rodzic

Polecane posty

Gość gość

co matka?

Gość gość
Dla mnie jako dziecka matka zawsze będzie lepsza

Gość gość
Ponieważ?

Gość gość
Ponieważ ojcec nie interesował się moim wychowaniem, mam wrażenie nawet że mnie nie lubił, tylko jego najmłodsza córeczka się liczyła...

Gość gość
Chyba większość facetów umywa ręce od pomocy w domu i przy dziecku u mnie nie było inaczej, dlatego nie mam z nim żadnej więzi

Gość gość
11:44 Ok, rozumiem, ale w tym temacie bardziej chodziło mi o wzorzec kulturowy, niż subiektywne odczucia.

Gość gość
A myślisz że skąd się wziął taki wzorzec? Dzieci mają przeważnie większą więź z matką bo poświęcała im więcej czasu

Gość gość
11:50 To nawet o więź nie chodzi. Zauważyłaś, że u nas jest tak, że ojciec może iść po papierosy i nie wrócić i mówi się "nie był gotowy, był niedojrzały, pogubił się"? Jeśli kobieta pójdzie i nie wróci, to nieczuła szmata. Jeśli facet zostanie samotnym ojcem, to jest wielkim bohaterem, a jak kobieta zostaje sama, to mówi się "trudno, takie życie, w końcu to matka".

Gość gość
A taki tatuś roku wszystkie brudne czynności przy dziecku zwala na głowę matki

Gość gość
No niestety, od kobiet zawsze wymaga się większej moralności, to samo dotyczy macho i dziwek co do ilośc***artnerów z którymi spali

Gość gość
Też uważam to za niesprawiedliwe, albo ojciec zrobił obiad czy zajął aię dziećmi to bohater, ehh żałosne

Gość gość
A co w tym dziwnego??? To kobieta rodzi, kobieta karmi piersia, do matki zawsze dziecko jest bardziej przywiazane. Poza tym kobiety sa bardziej odpowiedzialne (przewaznie). I one czuja instynkt macierzynski. W naturze zawsze samica broni mlodych...

Gość gość
gość dziś Oczywiście, to wszystko natura :) bo przecież matki, które urodziły pod naciskiem rodziny i nie kochają dziecka, to nadal tabu. Matki, które nie czują instynktu, to nadal tabu. Matki, których dzieci lądują w beczkach, to nadal tabu, bo wszystkie czują instynkt macierzyński i wszystkie będą kochać swoje dzieci. Kobiety, które nie chcą mieć dzieci poucza się na każdym kroku, że młode i im się odmieni. Natura? Pewna jesteś?

Gość Taki_jeden_964
Dlatego w wieku 36 lat nie mam dzieci ani żony i nie zamierzam. :) Nie potrzebuje być bohaterem. :) Matka zawsze będzie więcej przy dziecku bo ojciec musi zasuwać na zakładzie. Ale mnie to nie tyczy. :D

Gość gość
Taki_jeden_964 dziś Nie martw się, nie byłbyś bohaterem. Dopiero jako samotny ojciec, byłbyś bohaterem. I czy Tobie się wydaje, że matki nie pracują?

Gość gość
Nie mowie o patologiach. Zrobienie krzywdy wlasnemu dziecku to najgorsze, co moze byc... Ale to matka powinna byc zawsze przy dziecku, taki jej los, ale jak kobieta nie chce miec dzieci, to rzeczywiscie nie powinno sie jej potepiac, a tym bardziej naciskac na ciaze. Kazdy ma prawo do zycia jak chce. Ale kiedy juz sie zdecyduje na macierzynstwo, powinna sie z tego obowiazku wywiazywac

Gość gość
Moim zdaniem natura bie odgrywa tu aż takiej roli

Gość gość
gość dziś Matka powinna, powinna! (dobrze, że nie "musi") bo matka, a dlaczego nie wspomniałaś/wspomniałeś o ojcu?

Gość Taki_jeden_964
Tobie się wydaje, że matki nie pracują? xxxxxxxx Tak mi się wydaje. :)

Gość gość
Taki_jeden_964 dziś Mi się wydawało, że mamy XXI wiek, ale co ja tam wiem?

Gość gość
Kobieta nosi dziecko 9 miesięcy w brzuchu, potem je rodzi i jest na macierzyńskim, więc siłą rzeczy ma bliższy kontakt z dzieckiem. No i mówiąc szczerze - ilu znacie ojców, którzy przykładają się do opieki nad dzieckiem? Bo ja takiego prawdziwego ojca to znam tylko jednego. Większość woli zaszyć się w pracy zamiast zajmować rodziną. Juz nie mówiąc o tych, którzy przyjdą z pracy, zjedzą podany pod nos obiad i przez resztę dnia ćwiczą palce na pilocie lub klawiaturze. Nie znam danych statystycznych, ale każdy z was pewnie przyzna, że więcej jest takich ojców niż matek.

Gość gość
gość dziś To wynika z przyzwolenia społecznego. To już jest tak głęboko w podświadomości, że nawet, jeśli kobieta czuje, że mogłaby go przekonać, aby zajał się dzieckiem, to tego nie robi, bo tak widocznie ma być.

Gość gość
to matki tak sądzą, dlatego są "takie biedne i umęczone". Gdyby facet ponosił takie same konsekwencje dziecioróbstwa nie byłoby rozwodów :D

Gość gość
ojciec też może iść na macierzyńskie!

Gość gość
gość dziś Ojciec na macierzyńskim, to już gender! :D A tak na serio, to chyba tacierzyński.