Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

angielski, czytanie, nauka, zapamiętywanie słów

Polecane posty

Gość gość

jak czytać by zapamiętać słowa z tekstu?

Gość ajan98
Jak czytać? Za każdym razem, gdy czytamy o czymkolwiek, odwołujemy się do najnowszych uczuć i nieświadomie także odświeżamy uczucia dla języka obcego, zaś jeśli czytamy dużo, pogłębiamy też odczuwanie języka ojczystego. Gdy czytamy więcej, nasz umysł jest sprawniejszy, bardziej kreatywny i daje nam więcej możliwości – nie tylko związanych z tym, że nabywamy jakąś wiedzę, gdy czytamy, ale też z tym, że zwyczajnie nasz mózg tworzy więcej połączeń nerwowych. Gdy posiadamy bardzo wiele uczuć dla jakiegoś zagadnienia, możemy wielokrotnie czytać ten sam tekst i wciąż będzie nam on sprawiał przyjemność. Przykładowo gdy mężczyzna napisze list do swojej ukochanej, to ona będzie w stanie wielokrotnie przeczytać ten list bez znudzenia, ponieważ za każdym razem może odwoływać się do innych uczuć, które zgromadziła w trakcie znajomości z owym mężczyzną. Jeśli chodzi o czytanie w języku obcym, ten sposób należy jednak wytrenować, tak by przyzwyczaić nasz nieświadomy umysł do takiej czynności. Chodzi mi o to, by początkowo świadomie zmieniać uczucia, gdy spotykamy się z danym słowem. Podobnie jak robimy, gdy uczymy się jeździć na rowerze. Najpierw uczymy się świadomie, a później nasz nieświadomy umysł robi to za nas (jeździ na rowerze). Oznacza to też, że nie powinieneś się zmuszać do wielokrotnego czytania tekstu w języku obcym, gdy nie potrafisz zmieniać uczuć, bo ich zwyczajnie nie masz. Jeśli nie pogłębiasz odczuwania języka obcego, z czasem całkowicie zniechęcisz się do czytania w nim. To dlatego warto czytać w danym języku o tym, co Cię interesuje, ponieważ zazwyczaj mamy wtedy więcej uczuć i nie grozi nam znudzenie czytaniem czy w ogóle nauką języka. Więcej o tej metodzie : http://metoda5s.pl/ fb: metoda5s

ja uważam, ze jeżeli się podejdzie do tego z zaangażowaniem to można osiągnąć dobre efekty. Większość mojego obycia z angielskim to samoedukacja, za dziecka kasety i nagrania i w kółko odsłuchowanie a potem juz sama robiłąmw necie taki kursy, lepsze, czy gorsze. Ale szkoła mnie niewiele nauczyła

Gość gość
u mnie z kolei samoedukacja nie zadzialala i zeby nauczyc sie jezyka musialam sie zapisac do szkoly jezykowej, bo sama jak sie uczylam to zabraklo systematycznosci. Trafilam na kurs do Akademii Jezykowej w Gdyni, juz po kilku lekcjach zauwazylam poprawe

Gość grazaaa78
Zeby zapamietac slowa z tekstu trzeba po prostu je sprawdzac w slowniku i probowac skojarzyc z czyms co juz znamy. My tak robimy w lincolnie i to naprawde dziala :).

Gość allex99
Mnie w Akademii Językowej nauczyli żeby kojarzyć słówka z jakimiś rzeczami, które znamy. Na mnie to działa, umiem przyswoić dzięki temu w jeden dzień około 200 nowych słówek :D.