Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bombka1

Pierwszy raz pociagiem pomocy

Polecane posty

Gość Bombka1

Hej za kilka dni czeka mnie moja pierwsza podróż no i dla kogos byc moze sa to glupie pytania ale mimo wszystko licze na konkretne i pomocne odpowiedzi. Jak to jest w tlk? Jak odczytać miejsce z biletu pisze ze to korytarz. Skad mam wiedziec w ktory pociag wsiąść? Jest to dla mnie mega stres boje sie ze cos popoerdziele i nie pojadę.

Gość gość
Na dworcu Ci pomoga w informacji. Wgl jak to sie stalo,ze dopiero teraz jedziesz pierwszy raz?

Gość Bombka1
Nigdy w zyciu nie mialam takiej potrzeby zawsze jezdzilo sie samochodem a teraz niestety tylko taka opcja wchodzi w gre. Wiem ze to dziwne ale u mnie jazda pociagiem jest malo popularna

Gość Bombka1
Mam nadziej ze tan w inf mi pomoga ale tez mysle sobie pani powie peron taki czy taki tor taki czy inny skad mam wiedziec jak to jest oznaczone nie mam zielonego pojęcia:/

Gość gość
o jezu...co się porobiło z tymi młodymi ludźmi, przy byle p*****le się zaj...własną reką

Gość gość157
Jak tu ktoś napisał najlepiej dowiedzieć się w Informacji. Tam się dowiesz wszystkiego!!

Gość gość
Konduktorów na peronie też mozesz pytać.

Gość gość
gdzie byli rodzice jak trzeba było ciebie uczyć zycia?

Gość gość
Słuchasz zapowiedzi na stacji z którego peronu i toru Twój pociąg odjedzie i prawdopodobnie powiedza nr wagonów w jakim sektorze zatrzymuja sie. wsiadasz,szukasz nr miejsca i z tyłkiem siadasz,słuchasz zapowiedzi do jakiej stacji sie zbliżasz,jak znasz teren to obswrwujesz i wiesz w którym miejscu jestes i ile jeszcze do wysiadania.

Gość gość
przecież ona nie pozna który to konduktor :D

Gość gość
"Jak to jest w tlk?" Ano lepiej wysiusiaj sie przed wyjazdem, bo kibel jak w dniu świra to standard. A jak daleko jedziesz to nie pij w pociągu, nie gadaj głośno przez telefon ani nie jedz śmierdzącego żarcia, bo ludzie rzucają wtedy klątwy, których nie daje rady zdjąć nawet Constantine, nie zostawiaj niczego w przedziale jak wychodzisz na korytarz "bo cośtam", bo wrócisz i ani bagażu nie zobaczysz ani kurtki, nie zdejmuj trepów, nie śpij, jeśli jedziesz na noc, zresztą w dzień też lepiej nie śpij. "Jak odczytać miejsce z biletu pisze ze to korytarz." A tego nie wiem O_o w sensie może miejsce graniczące z przejściem? czyli że nie przy oknie, no chyba, że teraz sprzedają też miejscówki na te deski wyjmowane ze ściany w przejściach, co to z nich wstawać trzeba, jak ktoś się przeciska przez wagon. :/ W sumie fajna gimnastyka, a czasem nawet petting. "Skad mam wiedziec w ktory pociag wsiąść?" Jak tlk, to w ten, do którego leci najwięcej ludzi z największymi tobołami niczym tybetanskie jaki i który jest opóźniony o przynajmniej 20minut.

Gość choineczka1
Pytasz w informacji z którego peronu odjeżdża pociąg do ..., albo słuchasz jak zapowiadają, nie martw się, perony są dobrze oznaczone, na pewno znajdziesz. Idziesz na peron i czekasz aż nadjedzie pociąg, na pewno inni ludzie też będą czekać to zapytasz żeby się upewnić. Przedziały tez są numerowane, spokojnie znajdziesz tylko bądź wcześniej żeby się nie denerwować. Niczym się nie martw, na pewno dasz radę. A Wy, z tymi durnymi komentarzami, wstydzcie się. Trzeba pomóc dziewczynie w potrzebie a nie drwić.

Gość choineczka1
Gość z 20.03, cenne rady Ci daje ;) :D

Gość gość
Z dużej stacji jedziesz? Bo często przy odpowiednim torze wyświetla się jaki pociąg będzie z niego odjeżdżał i o której godzinie. Najlepiej przejdź się dzień wcześniej po dworu, żebyś wiedziała co gdzie jest, a nie stresowała się. Jak nie będziesz wiedziała gdzie usiąść, to spytaj konduktora. ;) Ja jeździłam tlk takimi, że nie widziałam żadnego ekraniku z wyświetlonymi informacjami o stacjach, ani nikt nie mówił gdzie dojeżdżamy. Różnie bywa. Dlatego polecam Ci wejść na stronę pkp, znaleźć swoje połączenie, rozwinąć listę szczegółów i spisać sobie wszystkie stacje. Będziesz wiedziała ile stacji masz minąć. Możesz na przykład wypatrywać jakiejś stacji, która będzie na dwie stacje przed docelową, wtedy będziesz spokojniejsza. Albo jak jakąś przyuważysz, to możesz sprawdzić ile jeszcze po niej, że nie minęłaś swojej. ;)

Gość Bombka1
Jade jakies 750 km to mala stacja i mnie podobno miejsce ktore wyglada jak po wojnie . A te niemile komenty nie byly potrzebne to ze ktos nie jezdzil pociągami nie znaczy ze jest glupi po prostu nie musial...mial samochod ;)

Gość gość
Są też takie tablice na każdej, nawet małej stacji. Chyba wszędzie te kartki są żółte. Tam wyszukać możesz godzinę o której odjeżdża Twój pociąg, obok będzie który peron i który tor, dalej są wypisane wszystkie stacje pośrednie i godziny, o których tam dojedzie (planowo ;) ) a na końcu grubszą czcionką stacja docelowa pociągu. ;)

Gość Bombka1
To skoro z tej tabliczki mozna wyczytac wszystko to chyba nie jest to trudne ale dzięki za pomoc