Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Polska to bogaty kraj biednych ludzi. 20% to bogaci, reszta to dziady...

Polecane posty

Gość gość

taka jest prawda, 20% to bogaci którzy zarabiają 4 tys, 8, 16 tys miesiecznie i wiecej... a wiekszosc Polakow zarabia 1200-2000 zł miesiecznie, wielu na umowe zlecenie czyli raz mają kase innym razem nie mają... Ilu jest ludzi zyjacych w nędzy oraz na skraju nędzy bo nie znam liczb ? lącznie pewnie bedzie to z 10% Dodajmy do tego, kilku milionow Polakow ktorzy mają jakies zobowiązania finansowe - kredyty, chwilówki, debety, karty kredytowe, komorników na glowie, nieoplacone rachunki powyzej 3 miesięcy... Polska to bogaty kraj ? owszem, patrzac na inne kraje na świecie Polska to jeden z najbogarszych krajow na swiecie, ale przecietny Polak to załuzony biedak.

Gość gość
20% a nie 2% ?

Gość gość
20% a nie 2% ? x tak 20%, nie wliczam tu milionerów ale ludzi ktorzy zyją na poziomie ''europejskim'' czyli zarabiają te kilka tysiecy miesiecznie, kilkanascie tysiecy, menadżerowie, prawnicy, dobrzy lekarze, kierownicy, inzynierowie, dziennikarze, przedsiębiorcy itp

Gość gość
Polska wg wskaźnika rozwoju społecznego Human development Index 2014 była na 35 miejscu na 49 bardzo wysoko rozwiniętych krajów i 187 wziętych rankingu teraz w 2015 jest na 36 miejscu na 49 bardzo wysoko rozwiniętych krajów i 187 wziętych w rankingu

Gość gość
A ty autorze należysz do tych 20% czy tej reszty?

Gość gość
ok, fajnie ze Polska byla na któryms miejscu, ale nie rozumiesz o czym pisze POLSKA BOGATY KRAJ ale ludzie w Polscę SĄ BIEDNI i mają długi, zyją i pracują na opłaty ! Polski emeryt biega jak szczur za promocjami w marketach, a kanadyjski czy niemiecki emeryt jezdzi sobie na safari do Afryki, plażować w tropikach czy zwiedzac Tokio.

Gość gość
Polska jest 47 najbogatszym krajem świata PKB na osobę wynosi 26 402 USD polska jest na 47 miejscu na 193 kraje wzięte w rankingu 1 miejsce oznacza kraj najbogatszy 193 najbiedniejszy wpiszcie sobie list of countries by Human development Index 2015 oraz list of countries by PKB ppp per capita

Gość gość
A ty autorze należysz do tych 20% czy tej reszty? x do reszty, gdybym zarabiala 50 tysiecy na miesiąc to teraz pewnie nie tracilabym czasu siedzac na tym forum i dyskutując z innymi przegrywami :D Niestety, ale wiekszosc hobby wymaga nakładów finansowych, lubie jezdzic na nartach i snowboardzie, moglabym teraz ślizgać się w Alpach ale nie mam za co :)

Gość gość
Polacy nie są biedni może na tle większości krajów UE ale na tle świata nasze zarobki są jedne z wyższych

Gość Józef Bździuch
zawyżone są te dane , 90 procent to dziady i biedota w Polsce a pracujący jeszcze w przemyśle za 2000 PLN mówią wprost , jak wytłumaczę dzieciom, że w tym roku nie będzie choinki i drzewka z cukierkami na gałązkach , ponieważ mnie nie stać na takie drzewko i cukierki , w Wigilię sobie upichcą śmierdzącego karpia ze stawu i kwaśnicę na rybich kawałkach a w pierwszy dzień Świąt będzie uczta, czyli fasola, groch, kapusta z boczkiem i kartoflami , bogactwo Polskie , czy bieda skoro nawet psy srają plewami

Gość gość
W Europie w połowie krajów zarabia się więcej niż w Polsce chodzi o kraje jak Niemcy Francja wielka Brytania Norwegia a w połowie zarabia się mniej

Gość gość
a ta połowa to które kraje ? tylko nie podawaj mi pozycji na jakiej jest Polska, bo PKB i inne wskazniki nie wiele mowią o realnej sytuacji... w takich Czechach żyje sie lepiej niz w Polsce, ludzie nie sa tak zadłużeni, zycie codzienne jest bardziej przewidywalne, bylam tam troche i takie mam wrazenie

Gość gość
Wymienie kraje europejskie w których zarabia się mniej niż w Polsce w Rumunii Bułgarii Serbii Macedonii Rosji zarabia sie 2 razy mniej niż w Polsce na Białorusi 2,5 raza mniej w Czarnogórze 3 razy mniej na Ukrainie 4 razy mniej w Albanii 4,5 raza mniej w Kosowie 5 razy mniej w najbiedniejszej Mołdawii 7 razy mniej

Gość gość
Ja zarabiam 2200 PLN MIESIĘCZNIE utrzymuje z tego żonę i dziecko i mam wystarcza ale my na bzdury nie wydajemy

Gość gość
Na Łotwie Litwie o 1/3 mniej na Węgrzech o 10 procent mniej w Turcji która w niewielkiej części jest w Europie o 1/4 mniej w Kazachstanie który też w części w Europie jest o 1/5 mniej w Gruzji 2,6 razy mniej Armenii 3 razy mniej Azerbejdżanie 4 razy mniej

Gość gość
Ja zarabiam 2200 PLN MIESIĘCZNIE utrzymuje z tego żonę i dziecko i mam wystarcza ale my na bzdury nie wydajemy x to ja nie wiem gdzie wy zyjecie i co jecie, pewnie jakies odpady z Biedronki :O bo naprawde zdrowe jedzenie to koszt kilkuset zł DLA JEDNEJ OSOBY, a gdzie oplaty za internet, prąd, paliwo lub bilety, jakies rozrywki, basen, siłownie ?

Gość Józef Bździuch
politycy podzielili Europę na Europa A Europa B I Europa B otrzymała pracę za grosze a zniszczono cały przemysł , więc Europa A TERAZ patrzy jak się zagryzamy o kawałek chleba , o kilka centów , widać , że Bruksela na Nas patrzy, jak się bijemy w śmietnikach o skórkę od chleba znalezioną w śmietniku i jak Polak walczy z Polakiem o brukiew i marchew nazywane owocem w Brukseli , tak, Bruksela potrzebowała patrzeć , jak ludzie w Europie walczą o pracę na swoich stanowiskach za 400 Euro miesięcznie , i niech idą na tory kolejowe, tam jeszcze rośnie szczaw , niech sobie ugotują zupę z perzu albo z pokrzyw !

Gość gość
Ten wskaźnik rozwoju społecznego jest wiarygodny bo powstał w 1990 roku i od 1990 jest opracowywany przez ekspertów ONZ PKB NA OSOBĘ też jest ważne w tym rankingu ale żeby ocenić prawdziwą sytuację brane pod uwagę są jeszcze inne wskaźniki

Gość gość
Na basen i siłownię nie chodzimy a jemy to co wszyscy z biedronki też ale nie odpady wypraszam sobie ćwoku

Gość gość
Te inne wskaźniki w tym rankingu oprócz PKB to srednia długość życia umieralność niemowląt na tysiąc urodzeń poziom wyksztalcenia społeczeństwa odsetka osób uczęszczających do szkół poziom analfabetyzmu

Gość gość
Dlatego powstał ten ranking żeby ocenić rzeczywisty poziom rozwoju bo PKB był niemiarodajny

Gość gość
Na basen i siłownię nie chodzimy a jemy to co wszyscy z biedronki też ale nie odpady wypraszam sobie ćwoku x 90% produktów z biedronki to odpady przemysłowe ćwoku, najpierw poczytaj składy, potem pojedz na wieś do tych cudownych polskich dostawców i zobacz ile ładują nawozów, pestycydów, herbicydów Te tanie soczki marchwiowe z wody i syropu glukozowego, ta woda tzw mineralna która w smaku przypomina wode destylowaną, oranżady z trzema słodzikami naraz, jogurty zrobione z wody lol, białek mleka, cukru i innej kupy, jeden wielki rzyg. No ale twoje zycie, nie interesuje mnie to :D

Gość Józef Bździuch
Polakowi w dniu wypłaty należy napisać na nagrobku , W DNIU WYPŁATY ŻYŁ JAK PAN a tyrał jak wół i pracował po wypłacie komornikowi oddał prawie wszystko żył jak żebrak ale przy wypłacie czuł się jak Pan i nie z powodu, że wszystko przepił albo wypalił bez nałogów żył w wieku 35 lat umarł na gruźlicę

Gość gość
Inne supermarkety mają to samo a na zdrową żywność nie stać 99% polaków

Gość gość
polska to trzeci świat, o jakim bogactwie my tu mówimy

Gość gość
Polska to pierwszy świat a nie trzeci dobrze o tym wiesz

Gość gość
Polska to bogaty kraj jeden z najbogatszych polska wg wskaźnika rozwoju społecznego jest krajem bardzo wysoko rozwiniętym kraj***ardzo wysoko rozwinięte to pierwszy świat kraje wysoko rozwinięte to drugi świat kraje średnio rozwinięte to trzeci świat kraje słabo rozwinięte to czwarty świat

Gość gość
Jakie takie życie, bez lęku o jutro, to minimum 3000 do łapy. Życie z jakimś zapasem, jakąś perspektywą to minimum 5000 do łapy. Powyżej, powiedzmy 7000 to już w Polsce jest nie byle co. 10000 to już wręcz bogactwo. Mnóstwo ludzi marzy o tych 3000, bez szansy na nie.

Gość gość
Ludzie co wy wygadujecie jaki Polska to bogaty kraj.. Co za farmazony. Mój przykład jest taki ze jestem z biednej rodziny i biedakiem będę juz cale usrane życie siedzę na zasilkach z mopru i nie mam perspektyw na lepsze jutro a swoim wyksztalceniem mogę sobie d***la podetrzeć bo i tak nie ma pracy, raz sie cos zahaczę to zaraz znowu nie ma roboty, nie ma zleceń. P*****le takie życie. Polska to kraj kontrastów jeden jeździ mercedesem drugi placze i obgryza pazury z biedy