Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zaczęłam dziś czytac biblie, stek bzdur po prostu

Polecane posty

Gość gość

jedna przemoc, niemozliwe historie ibarbarzynstwo, boża zachłannośc i pycha jak mozna uznawac to za święta księgę, wyznacznik reguł moralnych i w to wierzyc? k******.kto obrazi biblię, idzie do pierdla, a to sie zapowiada na stek bzdur po prostu

Gość gość
może zaczęłaś coś czytać ale to na pewno nie biblie,być może historia przedmałżeńska twoich starych

Gość gość
Bo jednak w brew pozorom biblia jest dla inteligentnych ludzi nieograniczonych umysłowo jak autorka

Gość gość
tak? Syna Noego - Cham, żył 600 cyz iles tam lat. Potrzeba z******tej inteligencji, by wiedzieć, ze to jest NIEMOŻLIWE, prawda???

Gość gość
jeśli ktoś dotychczas czytał tylko cosmopolitan i żyl w przekonaniu, że należy mu się gwarancja szczęścia, to nic dziwnego, że doznał szoku.

Gość gość
tak, racjonalizuj sobie, ze czytalam cale zycie kosmopolitan, zeby tylko nie wziąć pod uwagę, ze jestem wykształcona, czytam dobre książki i Biblia nie ma z nimi NIC wspólnego

Gość gośćwiedzma
bo tam niuńciu jest ukryty sens ale to nie na Twoje zwoje

Gość gość
jaki sens? sens czego? jakim sensem jest fragment, z ktorego wynika, że dwie córki miały dziecko z własnym ojcem??? to z ksiegi rodzaju, przeczytalam dopiero 55 stron,a lista punktów absurdalnych juz sięga 14 na początku Bóg dał drzewa, nasiona owoce i trawę do jedzenia jako pokarm tak ludziom, jak i zwierzętom. Dopiero PO (sic!) potopie mogli jeść i panować nad całą istotą żywą,a Bóg obiecał już nie karać potopem tylko dlatego, że ludzie są u swej podstawy źli. Skąd więc tsunami i katastrofy ekologiczne? Obecał też nie karać zwierząt potopem, ale jednocześnie wydał je na pastwę człowieka, jaki jest występny od urodzenia, co sam wykonkludował. Po c***a?? Po co litośc, by nie karać zwierząt potopem, skoro z drugiej strony dał przyzwolenie na mord??

Gość gość
Bóg ukochał bardziej Abla, bo ten składał ofiary z tłuszczu, a Kain ‘tylko’ z płodów rolnych, Kain z zazdrości zabił brata przez bozą ignorancję jego ofiar. = Bogu podoba się bardziej ŻYWA ofiara. Jak potomkowie Adama i Ewy mogli żyć po 600 i więcej lat, skoro nie udokumentowano, by ktokolwiek tyle żył? Jak z jednej pary mogła powstać cała ziemia ludzi, skoro to zakrawa o kazirodztwo.

Gość gośćwiedzma
nie chce mi się nauczać,ale dobrze że zadajesz sobie pytania ,od tego się zaczyna,jest jeden haczyk niepokorny i napuszony ma zamknięte drzwi do tajemnic,przesuń się do Nowego Testamentu to może szybciej Ci pójdzie

Gość gość
Mi też się to nie podoba i jeszcze wiele innych rzeczy. Bóg pozwala facetom mieć ileś żon a niby w przykazaniach jest Coś o zdradach, w ogóle to jest sprzeczne , ale tępi ludzie boją się Boga i piekła, dla plebsu to zostało wymyślone bo przecież z zawiści by pozabijali tych lepszych, a tak, to niech "widzą sens" w bezsensie . Uważają się za inteligentnych i lepszych a gdyby mieli możliwość przejrzenia na oczy to smialiby się z tej głupoty

Gość gość
z jakiej niby racji miałabym przeskoczyć stary testament??;-// ciekawa jestem na ile Ty jesteś pokorna i otwrata...kafeterianki sa tak pokorne i otwarte, ze nie umieją kochać najbardziej na świecie nikogo poza swoim dzieckiem, czyli tylko własną d**e, bo dziecko to egocentryzm rozszerzony a Ty mi tu o pokorze i otwartości bedziesz mówic;-(

Gość gośćwiedzma
atak atak :-) dzieci mnie nie interesują jestem wiedzmą ,przeskocz Stary Testament bo prawa tam są dopasowane do świń które żyły w tamtych czasach,czytaj Mistrza w Nowym

Gość gość
Czytając stary testament można odnieść wrażenie, że Bóg jest zawistny, mściwy i zły. Ale zastawiając się głębiej w cale tak nie jest. Ja rozumiem to tak: kiedyś dawno temu ludzie byli podobni do zwierzą, prymitywni, nieokrzesani. Bóg wybrał jeden szczep dał im prawa, które miały ich ukształtować, dzięki tym prawom wykształciła się moralność i podstawy cywilizacji (siedem praw Noego), ci którzy nie przyjęli tych praw grzeszyli i mogli psuć innych ludzi, byli prymitywni dlatego byli bezwzględnie tępieni (np kazirodztwo, kradzieże, zabójstwa). Gdy ludzkość dorosła dalsze pokolenia dostały 10 przykazań, i prawa cały kodeks według którego trzeba żyć (są naprawdę sensowne). To popchnęło cały naród wybrany dalej na kolejny szczebel w drabinie ewolucji. Żydzi dostali ziemie obiecaną gdzie założyli swoje państwo wcześniej z tej ziemi zostały wytępione bezwzględnie inne narody które widać nie były godne miana człowieka np łamały siedem praw Noego. Izrael jako państwo graniczyło z innymi ludami je Bóg zostawił aby jak dobrze pamiętam walczyli z Izraelem dzięki temu naród wybrany uczył się walczyć. Izraelczycy nieprzestrzegający prawa byli bezwzględnie tępieni ale tak trzeba było zrobić żeby nie zepsuli pozostałych. Czytając Biblię mam wrażenie, że przedstawia proces cywilizowania ludzkości od prymitywnych zwierząt do zaawansowanej cywilizacji. Dzisiejsze media przedstawiają Boga jako podstarzałego wszystkich kochającego papcie, nieskończenie miłosiernego. Jak ktoś poczyta Biblie a przynajmniej stary testament to odniesie wrażenie, że Bóg jest raczej surowy ale sprawiedliwym ojcem który sprawiedliwie karzę i wynagradza. Zaznaczam nigdy nie byłem religijny specjalnie i nie słuchałem nauk kościoła, twierdzę, że kościół wypacza obraz Boga. Postanowiłem przeczytać Biblię bo chciałem sam spojrzeć na to moim nieskażonym naukami kościoła umysłem i muszę się przyznać że zaczynam pojmować sens tej księgi. To dziwne, że tak niewielu katolików przeczytało swoją świętą księgę.

Gość gość
przeczytam calosc, to sie wypowiem, ale i tak traktuję legenadrnie biblię i boga, bo NIE WIERZĘ, ze ktos może wierzyć z Boga, po prostu nie wierze wiara to wychowanie i tradycje, potrzeba wiary w COś wyższego ale nie wierzę, że ludzie mają to naprawde na mysli, to forma społecznej projekcji i basta

Gość gość
Martyna! Znów pierdzielisz... a kysz...

Gość gość
było czytać dzieła lenina

Gość gość
Ja nie jestem katoliczką ani jakąś inną chrześcijanką, ale z ciekawości czytam biblię. I faktycznie zbyt mądrych rzeczy tam nie ma.

Gość Bosky

Niestety, biblia dala inpirację do niezliczonych mordów i niebywalej przemocy. Biblia winna byc wydawana tylko ze dpecjalnym komentarzem. Ludzie z umyslami opanowanymi przez religijnych guslarzy biorą to na serio i stad uprzedzenia i nienawisc. 

Jestem na "nie".

👎👎👎

Gość gość

Jak można pomieścić wszystkie zwierzęta na jednej łodzi xd sorry ale ja tego nie łykam xd

Gość MAX KUT
25 minut temu, martyna 33 napisał:

Dlaczego powinniśmy czytać Biblię?

Należy studiować Słowo Boże, gdyż jest to list Boga do nas. II List Pawła do Tymoteusza 3.16 mówi nam, że Pismo jest "natchnione i pożyteczne do nauczania. Do przekonywania, do poprawiania i do kształcenia w sprawiedliwości". W dzisiejszych czasach niektórzy zarzucają, że Słowo Boże zostało zmienione. Od dawna uczeni pracują nad tym bardzo dokładnie, aby dotrzeć do pierwotnego znaczenia Pisma Świętego. A przecież nawet największe różnice wcale nie przekraczają żadnej z doktryn Kościoła. Bo dobre wydanie Biblii zawiera przepisy, w których zostaną podane ważniejsze różnice w rękopisach. Różnice te jednak należą do rzadkości. Ponieważ dwóch badaczy już doszło do takiej konkluzji, że Nowy Testament przetrwał w większej liczbie rękopisów niż jakakolwiek inna starożytna księga. I przetrwała w czystej formie lepiej od innego dzieła. Bo aż w ponad 98% .Dlatego kwestie dotyczące każdego kościoła powinny być sprawdzane właśnie z nauką Pisma. Jeśli nauczanie jest biblijne, biorąc pod uwagę cały kontekst, powinno być przyjęte. Natomiast jeżeli tak nie jest, powinno byćbyć odrzucone. Ponieważ Bóg jest bardziej zainteresowany tym, czy dany kościół wykonuje Jego wolę i jest posłuszny Jego Słowu. Niż tym, czy jest to w sukcesji apostolskiej, sięgającej do apostołów Jezusa. Chrystus nas mocno przestrzegał przed odrzuceniem Słowa Bożego, aby podążać za tradycjami ludzkimi.

PIERRDOLE CIEBIE, PIERRDOLE TWOJEGO BOGA I PIERRDOLE TWOJA BIBLIE PODCIERAM NIA DUUPE JAK DAJĄ ZA DARMO TY NEANDERTALU JEEBANY

DOTARŁO KURRWO SPAMERSKA ?