Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Vulcan gotowanie, przepisy

Polecane posty

Gość gość
STROGONOW Z INDYKA Składniki: 400g piersi z indyka 1 cebula czerwona mała 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 250 gram pieczarek 300 ml wody 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, papryka ostra do smaku szczypiorek do podania oliwa Sposób przygotowania: cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, sznycle kroimy w podłużne paseczki do rozgrzanej brytfanny 225*C (poz.4-5) wrzucamy indyka z cebula i podsmażamy całość 5 minut papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. wrzucamy do mięsa i podduszamy 5 minut, następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. całość zalewamy około 300 ml wody i dodajemy zblendowane pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Dusimy przez około 10 minut. podajemy ze szczyptą posiekanego szczypioru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ROLADKI Z INDYKA Z ŻURAWINĄ I OSCYPKIEM Składniki: 1 serek typu oscypek 1 pierś z indyka 100 gram suszonej żurawiny przyprawa do indyka sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia nić Sposób przygotowania: pierś z indyka pokroić w plastry, lekko rozbić posypać przyprawą do indyka, solą i pieprzem ser pokroić w paski na brzegu kotleta ułożyć paski sera i suszoną żurawinę i zwinąć w roladkę, zawinąć nitka wszystkie kotlety zwinąć w ten sposób. panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej smażyć na rozgrzanym urządzeniu VULCAN 250*C (poz.5) około 4-5 min z zastosowaniem ramki dystansowej, zroszonych płytach olejem lub panierki na złoty kolor

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Schabowy panierowany Składniki Schab 40 dag Jajko 1 szt. Bułka tarta 15 dag Przyprawy Olej do smażenia 4 łyżki Czynności: Schab podzielić na 4 równe kawałki i rozbić młotkiem do mięsa. Roztrzepać jajko i dodać przyprawy. Schabowy obtoczyć w jajku i bułce tartej. Urządzenie rozgrzać do 250 °C(poz.5). Na dolną płytę wlać olej. Położyć kotlet obrócić go na druga stronę. Zamknąć górna płytę i smażyć ok 2 min bez obracania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Schabowy saute z jarzynami z patelni Składniki Schab 40 dag pieczarki świeże 15 dag papryka czerwona świeża 15 dag cukinia świeża 20 dag przyprawy Olej do smażenia 4 łyzki Czynności: Schab podzielić na 4 równe kawałki i rozbić młotkiem do mięsa. Rozbite schabowe posmarować olejem, a następnie doprawić do smaku. Urządzenie rozgrzać do 250 °C (poz.5) Położyć mięso na dolną płytę. Zamknąć i smażyć około 2 min. Po usmażeniu przełożyć na półmisek i na tym samym tłuszczu ułożyć jarzyny pokrojone w talarki. Doprawić do smaku i smażyć około 3-4 min. Karczek z grilla Składniki karkówka 60 dag przyprawy olej do smażenia 3 łyżki Czynności: Karkówkę podzielić na 4 równe kawałki. Każdy kawałek rozbić młotkiem do mięsa. Posmarować olejem i doprawić do smaku. Rozgrzać urządzenie do 250 °C.(poz.5) Smażyć bezpośrednio na płytach. Czas około 3-4 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gołąbki po włosku Składniki Kapusta włoska 1 szt. ryż gotowany ok. 1/2 kg mięso mielone wieprzowo-wołowe 1/2 kg pieczarki smażone z cebulką 30 dag jaja całe 2 szt. koperek świeży zielony 1/2 pęczka pietruszka świeża zielona 1/2 pęczka bulion 1 litr przyprawy do smaku Czynności: Kapustę ugotować tak, aby liście były miękkie. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą. Tak przygotowany farsz zwinąć w liście kapusty. Gołąbki włożyć do brytfanny i zalać bulionem. Dusić w temp. 200C*(poz.4) czas ok. 20 min. Gołąbki tradycyjne polskie Składniki Kapusta biała duża ryż gotowany ok. 1/2 kg mięso mielone wieprzowe 1/2 kg jaja całe 2 szt. koncentrat pomidorowy 2 łyżki ziele angielskie liść laurowy boczek wędzony 15 dag bulion 1 litr przyprawy do smaku Czynności: Kapustę ugotować, oddzielić liście. Resztę składników, oprócz koncentratu pomidorowego i boczku, wymieszać ze sobą. Do bulionu dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Boczek wędzony pokroić w plastry. Do brytfanny wkładać zwinięte gołąbki i przekładać plastrami boczku wędzonego. Całość zalać bulionem w temp. 200C(poz.4) czas ok. 35 min

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pstrąg smażony na oleju Składniki pstrąg cały świeży ( patroszony ) 4 szt. ( ok. 30 dag każdy ) przyprawy wg. uznania olej do smażenia i obtoczenia ryby 2 łyżki litra mąka pszenna 4 łyżki mąka kukurydziana 4 łyżki bułka tarta 1 szklanka masło 82 %, 10 dag Czynności: Pstrąga posmarować olejem i doprawić do smaku. Obie mąki i bułkę tartą wymieszać razem ( uwaga: rybę najlepiej doprawić dzień wcześniej ). Wstawić brytfannę na urządzenie, zamknąć, rozgrzać olej do 250 stopni C. Ułożyć pstrągi jeden obok drugiego, smażyć w zamkniętym urządzeniu. Po 4 minuty z każdej strony, temp. 250C(poz.5).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Filet z pstrąga z cebulką i pieczarkami Składniki filet z pstrąga ok . 1 kg przyprawy wg. uznania cebule 3 średnie sztuki pieczarki świeże 300 dag olej 100 dag Czynności: Filet posmarować olejem i doprawić do smaku. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, wsypać do miski i wlać olej. Doprawić do smaku. Urządzenie rozgrzać do temp. 250C(poz.5). Smażyć bezpośrednio na płycie, czas 2-3 min. Zdjąć smażone filety na półmisek. Wsypać na dolną płytę pieczarki i cebulę. Smażyć ok. 1 min. następnie posypać filety. Filet z soli w migdałach po parysku Składniki filet z soli 4 szt. małe ok. 50 dag płatki migdałów 3 łyżki jaja 3 szt. olej do smażenia 3 łyżki przyprawy do smaku mąka pszenna 15 dag Czynności: Filet posmarować olejem i doprawić do smaku. Jaja roztrzepać. Filet obtoczyć w mące, następnie w jaju. Obsypać płatkami migdałowymi. Rozgrzać urządzenie do 250 stopni C, włożyć ramkę prętową, smażyć filety przy zamkniętym płytach. Po 2 min. z każdej strony. Dzwonki łososia zapiekane z pieczarkami i żółtym serem Składniki dzwonki łososia ok. 2 cm grubości 6 szt. pieczarka świeża 25 dag ser żółty gouda tarty 15 dag przyprawy do smaku olej do smażenia 10 dag natka pietruszki 1 łyżka koper świeży 1 łyżka Czynności: Dzwonki łososia posmarować olejem i doprawić do smaku. Pieczarki drobno pokroić i doprawić. Urządzenie rozgrzać do temp. 250C(poz.5). Ułożyć łososia na dolnej płycie, a w środek dzwonków włożyć pokrojone pieczarki. Zamknąć urządzenie, smażyć ok. 2 min. Następnie przełożyć do brytfanny dzwonki posypać potartym serem. Zamknąć i zapiec jeszcze 2 min. Przełożyć ryby na półmisek i posypać koprem i pietruszką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kotlet mielony Składniki mięso mielone wieprzowo-wołowe 50 dag bułka tarta 10 dag jaja całe 3 szt. cebula średnia 1 szt. olej do smażenia 2 łyżki przyprawy do smaku Czynności: Mięso mielone wymieszać ze wszystkimi składnikami. Uformować kotlety grubości ok. 1 cm (powinno być 8 sztuk). Urządzenie rozgrzać do 250 °C(poz.5) Smażyć bezpośrednio na płytach, czas: ok. 3-4 min. Sznycel barani mielony Składniki baranina mielona 50 dag jaja całe 3 szt. bułka tarta 10 dag przyprawy: sól, pieprz, jałowiec mielony, majeranek 6 ząbków startego czosnku Czynności: Mięso mielone wymieszać ze wszystkimi składnikami. Uformować okrągłe kotlety grubości ok. 2 cm (powinno być 8 sztuk). Urządzenie rozgrzać do 250 °C(poz.5) Smażyć bezpośrednio na płytach, posmarowanych olejem, czas: ok. 3-4 min. Kotlet mielony drobiowy po ministersku Składniki mięso mielone drobiowe 40 dag siekana pietruszka i świeży koperek 2 łyżki bułka tarta 35 dag majonez 2 łyżki jaja całe 2 sztuki Czynności: Mięso mielone wymieszać ze wszystkimi składnikami. Uformować okrągłe kotlety grubości ok. 1,5 cm. Urządzenie rozgrzać do 250 °C(poz.5) Smażyć bezpośrednio na płytach, posmarowanych olejem, czas: ok. 3-4 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Golonka po azjatycku Składniki golonka wieprzowa tylna 6 plastrów grubości około 6 cm sos sojowy ciemny 1 szklanka cebula 1 kg cukier kryształ 1/2 szklanki przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy bulion 3 litry mąka ziemniaczana 1 łyżka Czynności: Golonkę włożyć do brytfanny. Zalać bulionem tak, żeby golonki były zakryte. Wlać sos sojowy. Dodać wszystkie przyprawy i pokrojoną cebulę na 4 części. Całość gotować w temp. 200 °C(poz.4) Czas około 1,5 godziny, do miękkości golonek. Na końcu rozrobić mąkę ziemniaczaną wodą i zagęścić sos. Stek z rostbefu Składniki rostbef bez kości 60 dag olej do smażenia 10 dag przyprawy do smaku: sól i pieprz Czynności: Mięso pokroić na 6 równych plastrów ( nie rozbijać młotkiem ). Plastry posmarować olejem i doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Rozgrzać urządzenie do temp. 250 °C. Smażyć bezpośrednio na płytach. Czas około 1 minuta. medium lub 2 min bardziej wysmażone. Kotlet po szwajcarsku Składniki schab wieprzowy bez kości 60 dag ser żółty 6 plasterków jajo całe 2 sztuki bułka tarta 15 dag olej do smażenia 25 dag przyprawy do smaku: sól i pieprz Czynności: Schab podzielić na 6 równych plastrów. Każdy plaster rozbić młotkiem do mięsa i doprawić do smaku. Na rozbite plastry ułożyć ser i zawinąć w rulon. Jaja rozbić i roztrzepać. Zanurzyć rulony i panierować w bułce tartej. Wstawić brytfannę do urządzenia. Wlać olej do smażenia. Rozgrzać urządzenie do 250°C(poz.5) Mięso smażyć 8 min ( po 4 min z każdej strony ). Kotlet ułański Składniki schab wieprzowy bez kości 60 dag pieczarki surowe 20 dag cebula średnia 1 sztuka ser żółty 10 dag jajo całe 2 sztuki bułka tarta 15 dag olej do smażenia 25 dag przyprawy do smaku: sól i pieprz Czynności: Schab podzielić na 6 równych plastrów. Każdy plaster rozbić młotkiem do mięsa. Pieczarki i cebulę pokroić, doprawić do smaku i smażyć na patelni dodając 3 łyżki oleju. Ser żółty potrzeć na tarce i połączyć z wyduszonymi pieczarkami i cebulą. Tak przygotowany farsz nakładamy na rozbite plastry mięsa, zawijamy w rulony. Następnie moczymy w rozbitym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Wstawić brytfannę, wlać olej i rozgrzać urządzenie do 250°C(poz.5) Smażyć 8 min ( po 4 min z każdej strony).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ziemniaki duszone z kiełbasą i grzybami Składniki ziemniaki surowe obrane 1,5 kg kiełbasa śląska 1/2 kg ugotowane grzyby leśne 30 dag olej do smażenia 15 dag liść laurowy ziele angielskie przyprawy do smaku Czynności: Ziemniaki pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, przekroić plastry na pół ( otrzymamy półksiężyce ). Kiełbasę pokroić w plastry, a cebulę w grubą kostkę. Wszystko smażyć w brytfannie na oleju, temp. 250C(poz.5),czas. ok. 20 min. Dodać przyprawy, polać bulionem i dusić, aż ziemniaki będą miękkie. Leczo Składniki kiełbasa śląska 1/2 kg boczek wędzony 30 dag cukinia 30 dag papryka czerwona świeża 1 duża szt. cebule 3 średnie szt. koncentrat pomidorowy 3 łyżki liść laurowy ziele angielskie przyprawy do smaku sok pomidorowy 30 dag pomidory oskórowane 3 szt. olej do smażenia 15 dag Czynności: Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, smażyć na oleju w brytfannie w temp. 250C(poz.5),czas: 10 min. Następnie dodać pokrojoną cebulę, cukinię i paprykę. Dodać przyprawy, smażyć całość jeszcze 5-7 min, a następnie dodać pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz sok. Całość zagotować przez ok. 5 min. Zapiekanka grecka Składniki ugotowany makaron rurki 1 kg mięso mielone wieprzowo-wołowe 0,5 kg jaja całe 4 szt. przyprawy do smaku natka pietruszki świeża 1/2 pęczka koperek 1/2 pęczka Czynności: Brytfannę posmarować olejem, ugotowany makaron wymieszać z dwoma całymi jajami. Mięso mielone wymieszać z dwoma jajami i doprawić do smaku. Koperek i pietruszkę posiekać, wsypać do makaronu i wymieszać. Połączyć mięso mielone z makaronem, przełożyć do brytfanny, zapiekać w temp. 180C(poz.3/4), czas: 20-25 min. Ryż z jabłkami zapiekany Składniki ryż ugotowany 1 kg jaja całe 4 szt. jabłka prażone na szarlotkę 1 kg olej do smarowania brytfanny 10 dag bułka tarta 4 łyżki Czynności: Ryż wymieszać z jabłkami i jajami. Brytfannę posmarować olejem i posypać bułką tartą. Całość zapiekać w brytfannie w temp. 180C(poz.3/4).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wielka awantura w chińskiej dzielnicy Składniki Schab wieprzowy surowy bez kości 10 dag szynka wieprzowa surowa 10 dag pierś kurczaka 10 dag pierś indyka 10 dag krewetki koktajlowe rozmrożone 20 dag marchew surowa pokrojona w zapałkę 20 dag kapusta pekińska pokrojona 20 dag cebula średnia pokrojona 3 średnie sztuki bambus konserwowy z puszki 15 dag sos sojowy ciemny 2 łyżki przyprawa chińska 5 smaków 2 łyżeczki bulion 0,5 litra Czynności: Wszystkie składniki łącznie z mięsem pokrojone ( w zapałkę ), oprócz krewetek, wsypać do brytfanny. Smażyć na oleju w temp. 250C(poz.5), czas ok. 15 min. Następnie dodać krewetki, sos sojowy i wlać bulion. Całość dusić jeszcze 10-15 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Leczo Składniki kiełbasa śląska 1/2 kg boczek wędzony 30 dag cukinia 30 dag papryka czerwona świeża 1 duża szt. cebule 3 średnie szt. koncentrat pomidorowy 3 łyżki liść laurowy ziele angielskie przyprawy do smaku sok pomidorowy 30 dag pomidory oskórowane 3 szt. olej do smażenia 15 dag Czynności: Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, smażyć na oleju w brytfannie w temp. 250C(poz.5),czas: 10 min. Następnie dodać pokrojoną cebulę, cukinię i paprykę. Dodać przyprawy, smażyć całość jeszcze 5-7 min, a następnie dodać pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz sok. Całość zagotować przez ok. 5 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zapiekanka grecka Składniki ugotowany makaron rurki 1 kg mięso mielone wieprzowo-wołowe 0,5 kg jaja całe 4 szt. przyprawy do smaku natka pietruszki świeża 1/2 pęczka koperek 1/2 pęczka Czynności: Brytfannę posmarować olejem, ugotowany makaron wymieszać z dwoma całymi jajami. Mięso mielone wymieszać z dwoma jajami i doprawić do smaku. Koperek i pietruszkę posiekać, wsypać do makaronu i wymieszać. Połączyć mięso mielone z makaronem, przełożyć do brytfanny, zapiekać w temp. 180C(poz.3/4), czas: 20-25 min. Ryż z jabłkami zapiekany Składniki ryż ugotowany 1 kg jaja całe 4 szt. jabłka prażone na szarlotkę 1 kg olej do smarowania brytfanny 10 dag bułka tarta 4 łyżki Czynności: Ryż wymieszać z jabłkami i jajami. Brytfannę posmarować olejem i posypać bułką tartą. Całość zapiekać w brytfannie w temp. 180C(poz.3/4).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzwonki łososia zapiekane z pieczarkami i żółtym serem Składniki dzwonki łososia ok. 2 cm grubości 6 szt. pieczarka świeża 25 dag ser żółty gouda tarty 15 dag przyprawy do smaku olej do smażenia 10 dag natka pietruszki 1 łyżka koper świeży 1 łyżka Czynności: Dzwonki łososia posmarować olejem i doprawić do smaku. Pieczarki drobno pokroić i doprawić. Urządzenie rozgrzać do temp. 250C(poz.5). Ułożyć łososia na dolnej płycie, a w środek dzwonków włożyć pokrojone pieczarki. Zamknąć urządzenie, smażyć ok. 2 min. Następnie przełożyć do brytfany dzwonki posypać potartym serem. Zamknąć i zapiec jeszcze 2 min. Przełożyć ryby na półmisek i posypać koprem i pietruszką. Akwarium Składniki filet z białej pangi 1 szt. ok 200 dag filet z łososia 15 dag filet z mintaja 15 dag krewetki duże rozmrożone 15 dag filet z pstrąga 15 dag olej 15 dag przyprawy do smaku Czynności: Do miski wlać olej i wrzucić krewetki. Wszystkie filety rybne pokroić na kawałki, wymieszać w misce z krewetkami i przyprawami. Pozostawić na 2h. Następnie rozgrzać urządzenie do 250 stopni C. Wysypać okrojone filety na dolną płytę, zamknąć i smażyć ok. 2 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzwonki karpia po włosku Składniki dzwonki karpia królewskiego grubości ok. 3 cm 8 sztuk bułka tarta 1 szklanka orzechy włoskie prażone zmielone 4 łyżki jaja 3 szt. sezam nieprażony 4 łyżki mąka pszenna 1/2 szklanki olej do smażenia 2-3 łyżki Czynności: Dzwonki karpia posmarować olejem i doprawić do smaku. Odstawić na 3 h. Jaja roztrzepać, bułkę tartą wymieszać z orzechami i sezamem. Urządzenie rozgrzać do temp. 250C(poz.5), Wstawić brytfannę z olejem. Dzwonki obtoczyć w mące, następnie w jajkach i bułce z orzechami. Smażyć w zamkniętym urządzeniu po 3 min. z każdej strony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kotlet mielony rybny Składniki filet mintaja rozmrozić, odcisnąć 1kg bułka tarta 1/2 szklanki jaja 3 szt. koper świeży siekany 1 łyżka natka pietruszki siekana 1 łyżka przyprawy do smaku ser żółty gouda starty 3 łyżki czosnek starty 4 ząbki olej do smażenia Czynności: Filet zmielić dwukrotnie i maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej ryby dodać wszystkie składniki oprócz oleju i dokładnie wymieszać. Uformować 8 kotletów okrągłych, o grubości ok. 1,5 cm. Kotlety posmarować olejem. Urządzenie rozgrzać do temp. 250C(poz.5). Płyty również posmarować i smażyć bezpośrednio na nich, czas ok. 3 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
PIKANTNY GULASZ WOŁOWY Składniki: - wołowina gulaszowa 1/2 kg - cebula 2szt. - mąka 2 łyżki - olej 4 łyżki - liść laurowy 2 szt. - ziele angielskie 3-4 ziarenka - rozmaryn świeży 1 gałązka - sos piri-piri "Tarsmak" 1 łyżeczka - sól do smaku Sposób przygotowania: pokrojoną w kostkę wołowinę gulaszową wymieszać z mąką i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju w brytfannie rozgrzanej do 225*C (poz.4-5) pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć razem z mięsem. następnie dodać liście laurowe, ziele, rozmaryn i podlać całość gotującą wodą, tak żeby mięso było przykryte. Dusić do miękkości w zamkniętym urządzeniu VULCAN, co jakiś czas mieszając. pod koniec duszenia dodać sos piri-piri i sól do smaku. Gdyby gulasz zbytnio gęstniał podczas duszenia, podlewać go wodą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ZUPA KRUPNIK Z GROCHEM Składniki: 2 l bulionu wołowego 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 10 dag kasz jęczmienna 4 łyż grochu łuskanego 4 ziemniaki 1 łyż siekanego koperku sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy 1 łyż oliwy Sposób przygotowania: jarzyny potrzeć na grubych oczkach, cebulę drobno posiekać w brytfannie rozgrzanej do 150*C (poz.3) dodać olej i przesmażyć warzywa wraz z cebulą następnie wlać bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy po zagotowaniu dodać kaszę oraz groch i gotować do miękkości. Na koniec dodać kopru i przyprawiamy do smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ZUPA OGÓRKOWA PO ROSYJSKU Składniki: 0,5kg karkówki, 2 l wody, 4 średnie ogórki kiszone, 1 duża marchewka, 1 cebula, 2 duże ziemniaki 1/2 szklanki kaszy pęczak 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Sposób przygotowania: mięso myjemy i osuszamy, zalewamy je zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i gotujemy około 30 min w brytfannie w temperaturze około 150*C (poz. 3) po tym czasie mięso wyjmujemy, lekko studzimy i za pomocą widelca lub rękoma dzielimy ja na mniejsze kawałki (wzdłuż włókien) do wywaru dodajemy pęczak gotujemy 5 minut krócej niż podany czas na opakowaniu ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a ogórki drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy marchewkę i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i warzywa przekładamy do wywaru mięsnego dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojone ogórki wraz z sokiem, rozdrobnione mięso i pęczak. Zupę doprawiamy do smaku ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLENDWICĄ WIEPRZOWĄ Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 duży por 2 papryki czerwone czerwone 1 duża marchewka 10 pomidorków koktajlowych 100 ml śmietany30% 10 dag żółtego sera 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka ostrego keczupu sól pieprz do smaku Sposób przygotowania: polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę (jeśli jest potrzeba oczyszczamy z błon). Smażymy na płytach VULCAN w temperaturze 225*C (poz.4-5) około 3 min gotową przekładamy do brytfanny. Na mięso rozrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, wykładamy 3/4 posiekanego pora, następnie 3/4 pokrojonych w kostkę papryk układamy połówki pomidorków koktajlowych i rozsypujemy pozostały por i paprykę. dodajemy śmietanę, przyprawy i keczup łączymy ze startym na drobnych oczkach serem żółtym i mieszanką zalewamy zapiekankę pieczemy w 180 stopniach (poz.3-4) około 15 minut (aż ser ładnie się zrumieni)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ZAPIEKANKA Z MAKARONU I ŁOSOSIA Składniki: 350 g makaronu rurki 500 g świeżego łososia bez skóry 150 ml kwaśnej śmietany18 % 100 ml wody 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz 1 łyżka maki 2 kulka mozzarelli starty ser żółty masło do posmarowania brytfanny Sposób przygotowania: makaron ugotować al'dente łososia pokroić w kostkę i oprószyć solą i pieprzem śmietaną wymieszać z wodą, mąką i koperkiem, do smaku dodać sól i pieprz ugotowany makaron, pokrojonego łososia i śmietanę wymieszać w dużej misce. Dodać garść startego sera i ponownie wymieszać brytfannę do zapiekania posmarować masłem i przełożyć wymieszane składniki. Na wierzchu posypać startym serem. Wstawić do urządzenia VULCAN nagrzanego do180*C (poz.4-5) Gdy ser się rozpuści (po ok 15 minutach) i lekko zarumieni na wierzchu ułożyć kawałki porwanej mozzarelli i zapiekać jeszcze ok 10 minut aż mozzarella się rozpuści

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KOLOROWA BRYTFANNA-GULASZ Składniki: 1 kg. wołowiny 2 puszka 6 kolorowych papryk 6 ziemniaków 300ml bulionu sól, pieprz, czosnek, papryka Sposób przygotowania: wołowinę kroimy w kostkę, wkładamy do brytfanny rozgrzanej do 225*C (poz 4-5) w urządzeniu VULCAN smażymy 15 min zalewamy bulionem, gotujemy ok 45 min. na temperaturze 150 *C (poz.3) dodajemy paprykę, ziemniaki pokrojone w kosteczkę i gotujemy 15 min na koniec dodajemy pomidory i wszystko dokładnie mieszamy. Zamykamy pokrywkę i gotujemy z 15 min. Doprawiamy do smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KUCHNIA AMERYKAŃSKA Żeberka w marynacie musztardowo – miodowej Składniki: 1,5 kg żeberka grubości 3-4 cm. 50 ml miodu 60 ml musztardy sól,, pieprz Sposób przygotowania: żeberka obsypujemy po obu stronach pieprzem. Odstawiamy na 15 min miód mieszamy z musztardą, następnie smarujemy po obu stronach żeberka i ostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę Grillujemy na płytach VULCAN w temperaturze 180-200*C (poz. 3-4) około 7-10 min. Krewetki chili Składniki: 12 surowych krewetek (większych, około 5 cm), obranych 35 ml soku cytrynowego 5 g pikantnego sosu chińskiego chili 10 g utartego świeżego imbiru 2 zgniecione ząbki czosnku 5 g posiekanych listków kolendry 10 ml sosu sojowego 15 g płynnego miodu 1 limonka, poćwiartować, na każdą porcję położyć po jednej ćwiartce limonki Sposób przygotowania: składniki sosu mieszamy razem, dodajemy krewetki i odstawiamy na około 1godz. do lodówki rozgrzewamy VULCAN do 200*C (poz.4) wraz z brytfanną, smażymy około 8 min. obracając od czasu do czasu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KUCHNIA GRECKA Greckie pulpeciki ala hamburgery (keftedes) Składniki: 700g mięso mielone wołowe (ale ja dałam mieszane) 7 łyżek stołowych bułka tarta (jak za mało dodać więcej) 2 duży pomidor (obrany ze skórki) 2 średnia cebula 5 ząbki czosnek 2 jajka 3-4 szczypty mięta suszona sól, pieprz kolorowy mąka do obtoczenia pulpecików olej do smażenia Sposób przygotowania: mięso mielone wkładamy do misy dodajemy jajko,czosnek przeciśnięty przez praskę,bułkę tartą,cebulę i pomidora startego na tarce o grubszych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem i miętą całość wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie za pomocą wilgotnych dłoni wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące z każdej strony i lekko rozpłaszczamy rozgrzewamy urządzenie VULCAN do 225 *C (poz.4-5) i smażymy około 3-4 min Ziemniaki smażone po grecku Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 7 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone wzdłuż na 8 "łódeczek" 6 duże ząbki czosnku, drobniutko posiekane 4 łyżki świeżego oregano 2 łyżeczka otartej skórki z cytryny 3 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g pokruszonej fety 8 oliwek pokrojonych na plasterki Sposób przygotowania: oliwę z oliwek rozgrzewam w brytfannie do 180*C (poz.3-4). Układam na niej pokrojone w łódeczki ziemniaki w jednej warstwie i smażę je na średnim ogniu około 5 minut, aż się zrumienią na złoty kolor Wtedy przewracam łódeczki na drugą stronę i zrumieniam około 5 minut. Zmniejszam temperaturę do 150*(poz.3) i dusimy całość, aż ziemniaki zmiękną, trwa to około 5 minut. w tym czasie mieszam pozostałe składniki (oprócz natki pietruszki, fety i oliwek) w małej miseczce dodaję sporządzoną mieszankę do usmażonych miękkich ziemniaków i lekko mieszamy aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Jeszcze chwilę smażę ziemniaczki z przyprawami, około 2-3 minut na koniec wykładam ziemniaczki na półmisek, posypuję pokruszoną fetą, pokrojonymi oliwkami i natką pietruszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KUCHNIA ŻYDOWSKA Kurczak duszony w cebuli Składniki: 4 duże udka z kurczaka 2 duże cebule 1 cukinia sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka (płaska) mielonego kuminu 1 łyżka oliwy sól, pieprz grubo mielony do smaku masło klarowane Sposób przygotowania: udka z kurczaka natrzyj mieszanką soku z cytryny, oleju i przypraw, przesmaż je na gorącym maśle w brytfannie w temperatur 225*C (poz.4-5) około 6 min dodaj cebule obrane i posiekane w piórka. po chwili podlej mięso wodą i duś na bardzo małym ogniu. pod koniec dodaj cukinię ozdobnie ponacinaną i pokrojoną w plastry. Cukinia powinna być dobra po kilku minutach , powinna być chrupiąca. Dopraw ostatecznie, jeśli jest potrzeba udka podawaj od razu na gorąco z plasterkami cukinii Siekana wątróbka z orzechami Składniki: 250 g wątróbki z drobiu 4 kromki pumpernikla 1 cebula 2 gałązki selera naciowego pół szklanki siekanych orzechów włoskich sól, pieprz naturalny i ziołowy - do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: drobno posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj posiekaną, oczyszczoną z błon wątróbkę i przesmaż ją mieszają, by nie była surowa w brytfannie na 200*C (poz.4) dodaj drobno posiekane łodygi selera naciowego, przyprawy i duś ok. 5 minut w temperaturze 150*C (poz 3) orzechy upraż krótko na suchej patelni na kromki pumpernikla rozłóż wątróbkę, posiekane orzechy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KUCHNIA FRANCUSKA Zupa cebulowa z grzankami Składniki: 900 g cebuli 2 łyżki masło klarowane 2 łyżki oliwy 150 ml białego wytrawnego wina 1,5 litr bulionu wołowego (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza) sól i świeżo zmielony czarny pieprz majeranek otarty lub świeży bagietka, pokrojona na kromki ząbek czosnku 150 g sera żółtego Sposób przygotowania: cebulę obrać i pokroić w piórka grubości 2-3 mm w brytfannie rozgrzanej do 180*C (poz.3-4) rozpuścić masło z oliwą, dodać cebulę i smażyć aż będzie skameralizowana po tym czasie dolać wino, gotować 2-3 minuty, dodać bulion wołowy, zmniejszyć temperaturę do 150*C (poz. 3) i gotować ok 15 minut zupę doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem bagietkę pokroić na kromki, posmarować odrobiną masła i czosnku, i podpiec na płytach VULKAN-a około 2 min w temperaturze 225*C (poz.4-5) wraz z serem zupę podawać w talerzach a na górę położyć grzankę z serem Kurczak z fasolą po francusku Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2/3 szklanki białego wytrawnego wina, 1 podwójna pierś z kurczaka, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany18%, 1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia Sposób przygotowania: fasole odsącz na sicie, przepłucz je wodą. Mięso umyj, osusz, i pokrój w duża kostkę ( jedną pierś na 4-5 części). Oprósz je solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w kostkę W brytfannie rozgrzanej do 225*C (poz.4-5) podsmaż cebulę, pod koniec dodaj pokrojony drobno czosnek następnie dodaj mięso i obsmaż je na rumiano zalej całość białym winem. Po 1 minucie dodaj bulion, tymianek i duś razem pod przykryciem około 10 minut. 5 minut przed końcem dodaj fasolę następnie dodaj śmietanę, uważaj, żeby się nie zważyła. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku i posyp posiekaną natką pietruszki. Podaj z pieczywem najlepiej bagietką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KUCHNIA NIEMIECKA Currywurst czyli niemieckie kiełbaski z curry Składniki: 2 pętko kiełbasy, 2 cebula 0,5 l wody 100g przecieru pomidorowego, 4 łyżeczki curry 3 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki octu balsamicznego, 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sosu worchesteire, szczypta chili, cukru, sól, pieprz Sposób przygotowania: cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju w brytfannie 200*C (poz.4) Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy wszystkie składniki i gotujemy sos około 10 minut aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszamy. Sos doprawiamy do smaku i zdejmujemy z urządzenia brytfanne kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy na płytach urządzenia VULCAN około 3-4 min Można ją ponacinać tak jak do grillowania. Gotowe kiełbaski podajemy polanę sosem i posypane szczyptą curry. Danie podajemy z frytkami lub pieczywem Kapusta z mielonym mięsem po Niemiecku Składniki: średnia biała kapusta 0,7 kg mielonego mięsa 250 ml 18% śmietany 2 cebule 2 łyżeczki kminku , sól, pieprz Sposób przygotowania: kapustę pokroić w 2 cm cząstki (kwadraty), włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kminek, posolić (powinna być lekko przesolona) i gotować, gdy będzie PRAWIE, miękka odcedzić, ale wodę zachować drobno pokroić i zarumienić cebulę w brytfannie w temperaturze 200*C (poz.4), dodać mięso i usmażyć mięso wyrównać, następnie dodać ugotowaną kapustę, zalać następnie całość wodą z gotowanej kapusty, ok. 2 cm poniżej warstwy kapusty następnie jako ostatnią dodać śmietanę i rozprowadzić po całej powierzchni. Piec około 20 min. Podawać z ryżem (najlepiej biały zmieszany z dzikim) lub pieczywem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KUCHNIA WĘGIERSKA Halaszle - węgierski kociołek rybny Składniki: 1.5 kilograma różnych ryb słodkowodnych (sandacz, lin, karp...) 3 łyżki masła lub smalcu 3 łyżki pokrojonej cebuli 6 ząbki czosnku 3 łyżki słodkiej papryki mielonej 1,5 litra wody sól włoszczyznę pokrojona w zapałkę po 100 gr 3 świeże chili 3 pomidory zielenina (pietruszka, lubczyk, szczypiorek) kilka ziaren pieprzu kolorowego i ziela angielskiego liść laurowy Sposób przygotowania: ryby patroszymy, filetujemy w brytfannie na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek w 200*C (poz.4) dodajemy słodką paprykę, mieszamy, zalewamy wodą i zmieszamy temperaturę do 150*C (poz.4) solimy dodajemy ryby, pokrojoną włoszczyznę i przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy). Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmieszamy do 120*C (poz.2-3) i gotujemy około 30 min zupy nie mieszamy, aby ryby się nie rozpadły gotową zupę posypujemy ulubioną zielenina. Podajemy ze świeżym pieczywem Pörkölt Składniki: 1 kg polędwicy wieprzowej 3 duże cebule 100 ml przecieru pomidorowego 4 czerwone papryki 7 ząbków czosnku 1,5 l rosołu 3 łyżki ostrej papryki mielonej 2 łyżka słodkiej papryki mielonej sól, pieprz 4 łyżki masła Sposób przygotowania: warzywa myjemy, cebulę obieramy, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych - kroimy w kostkę mięso myjemy i kroimy na nieduże kawałki (kostka ok 1,5 x 1,5 cm), podsmażamy w brytfannie nagrzanej do 200*C (poz.4) na rozpuszczonym maśle dodajemy warzywa, mieszamy i podsmażamy razem około 3 minuty następnie zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy dalej aby objętość sosu zmniejszyła się przyprawiamy mielonymi paprykami, solą, pieprzem i czosnkiem - podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KUCHNIA GRUZIŃSKA Liobios Chorba Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 2 średnie cebule, posiekane 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 2 pory, białe części tylko, pokrojone w plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 3 duże ząbki czosnku 1 mała ostra papryczka 2 litry warzywnego bulionu sol i pieprz po 6 gałązek: kopru, zielonej pietruszki, kolendry, posiekane bardzo drobno 1 łyżka czerwonego octu winnego Sposób przygotowania: w garnku brytfannie nagrzanej do 200*C (poz.4) rozpuszczamy masło z oliwą, dodaję pokrojoną w kosteczkę marchewkę, seler, cebule i plasterki porów. Smażymy około 5-7 min dodaję bulion warzywny. Duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną ok. 10 minut czosnek miażdżę ze szczyptą soli i papryczką, dodaję do warzyw wraz z fasolką gotuję w temperaturze 150*C (poz.3) ogniu przez 10 minut doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję na koniec posiekaną zieleninę i ocet Kotlety baranie na ostro Składniki: 4 kotlety baranie z kością 4 spore cebule 2 łyżki smalcu 1 łyżka oliwy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 5 łyżek octu winnego kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry 2 listki laurowe sól, pieprz 1 łyżeczka cukru koperek Sposób przygotowania: przygotować marynatę z octu, 1 pokrajanej cebuli, połowy papryki, ziela angielskiego, listków laurowych, ziarenek kolendry, soli, pieprzu i cukru włożyć do marynaty rozbite tłuczkiem kotlety, po wierzchu skropić olejem, pozostawić na noc kotlety wyjąć, osączyć, obsmażyć z obu stron na rumiano, na płytach urządzenia VULCAN około 2 minuty w temperaturze 200*C (poz.4) przełożyć do brytfanny i dodać pokrajaną w plastry cebulę, posypać pozostałą papryką oraz tymiankiem, i szklanką wody, dusić do miękkości w temperaturze 150*C (poz.3) na koniec wlać przecier pomidorowy rozprowadzony wodą. Przed podaniem posypać siekanym koperkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KUCHNIA TAJSKA Naleśniki bananowe na mleku kokosowym Składniki: 1 szklanka mąki (kopiata) 3 jajka 1 szklanka mleka kokosowego 2 banany + do przełożenia placków szczypta soli olej do smażenia miód płynny leśny (naturalny) Sposób przygotowania: banany z jajkami zmiksować w blenderze, dodać do mąki wymieszanej ze szczyptą soli kolejno wlać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolite, gładkie ciasto ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę, a po tym czasie jeszcze raz chwilę wymiksować urządzenie VULCAN rozgrzać do 225*C (poz.4-5) na środek płyty przesmarowanych tłuszczem wylewać ciasto małą chochelką wylewać ciasto Smażyć na złoty kolor podawać ciepłe, ułożone w stos, przełożone plasterkami banana i polane miodem lub syropem klonowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×