Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odstawienie duphastonu

Polecane posty

Gość gość

ześć. Jestem tu po raz pierwszy więc proszę o wyrozumiałość z Waszej strony :-) postaram się dość krótko opisać swoją historię. Otóż, od ponad 4 lat nie miesiączkuje w sposób naturalny i mniej więcej tyle trwa moje leczenie. Było to spowodowane zbyt małą ilością estrogenów i progesteronu mniej więcej przez rok leczyłam się estrofemem i duphastonem. Brałam je w odpowiednich dniach cyklu, najpierw estrofem id 5 dnia a następnie duphaston od 19 dnia przez tydzień. Po 6 miesiącach zostałam tylko na duphastonie i miesiączka pojawiała się od razu po ostatniej tabletce. Teraz był pierwszy cykl bez duphastonu i niespodzianka, okresu brak. No i od tej pory ciągle się stresuje czy to ciąża. Dodam, że kochałam się z chłopakiem w tym czasie ale było to całkowicie bezpieczne, z prezerwatywa, 5 dni po rzekomej owulacji, a dodatkowo 'bezproduktywnie', nie doszło do wytrysku. Lekarz kazał mi brać przez 10 dni ccastagnus i w 11 dniu od pierwszej tabletki dostałam coś co w sumie nie wiem czy powinnam nazwać okresem, jeśli tak to bardzo skapy, brązowawy i zabarwiony krwią i trwało to 5 dni, do dziś. Wczoraj dodatkowo miałam klujacy, dość mocny ból podbrzusza. Nie mam takich objawów jak mdłości, apatia, ból piersi.. Ale już wariuje że to ciąża i dodatkowo miewam dziwny posmak w ustach.. Tyle się naczytalam o objawach ciąży że nie wiem czy coś mnie boli czy tylko mi się wydaje. To głupie ale boję się zrobić test :-/ lekarz powiedział (przez telefon) że to może być skutek zbyt wczesnego odstawienia duphastonu ale ja już sama nie wiem. Miewam też bóle krzyża co zazwyczaj wskazywało u mnie na zbliżający się okres. musiałam się wygadac i proszę was, napiszcie co o tym myślicie? Może ktoś był w podobnej sytuacji?

Gość gość
Nie stresuj się :) to na pewno nie ciąża, skoro bezpiecznie uprawialas seks

Gość gość
powinnaś skonsultować leczenie z innym lekarzem, skoro obecny nie potrafi ustawić hormonów tak byś miała miesiączki bez wywoływania lekami nie wiem ile masz lat, ale mnie niepokoiło by takie leczenie nie wiem czy masz dzieci i czy planujesz ale ja na twoim miejscu martwiłabym się o płodność, to co się dzieje w twoim organizmie może być nieodwracalne jeśli nie zareagujesz szybko moim zdaniem twój lekarz dziwnie podchodzi do "leczenia" może masz zbyt niską wagę i to powoduje zaburzenia hormonalne i zatrzymanie miesiączki ? tkanka tłuszczowa magazynuje estrogen, gdy jest tkanki tłuszczowej zbyt mało miesiączka zatrzymuje się

Gość gość
Mam 22 lata i te zaburzenia są uciążliwe niestety :-( już raz zmieniałam lekarza ponieważ tamta pani stwierdziła u mnie nadmiar prolaktyny i podwala bromergon, choć prolaktyny wcale nie była zbyt wysoka, a następnie zupełnie się poddała i chciała podawać mi leki anty żeby tylko okres był... Masakra :-/ teraz tak jak mowilam leczona byłam estrofemem i duphastonem.. To prawda nie ważę za dużo, 42 kg przy 163 cm.. Miesiączki wciąż nie mam, a do lekarza idę w poniedziałek, ma mi przepisać duphaston na 7 dni w celu wywołania okresu ale nie wiem czy to coś da bo ja już zupełnie nie wiem co się ze mną dzieje.. Dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie :-)

Gość gość
Masz duza niedowage. Gdybys utyla 5 kilogramow pewnie problemy z brakiem miesiaczki by minely.

Gość gość
Już niejedna osoba mi to powtarza ale to nie jest takie proste, tym bardziej, że jestem 'wyznawczynią' zdrowego i lekkiego odżywiania. Martwią mnie jeszcze te dziwne objawy, które mam wrażenie, że są 'ciążowe', jakiś dziwny posmak w buzi, jakby słony, ślina i ta dziwna niby-miesiączka ale już sama nie wiem, może za bardzo panikuje i za bardzo się na tym skupiam :-/

Gość gość
Ok, zrobiłam 2 testy i wyszły negatywne, jednak wciąż czuję jakiś niepokój. Wydaje mi się że skoro 2 wyszły negatywne to jest to wiarygodne, co prawda nie robiłam ich z pierwszego moczu ale jednak od tamtego stosunku minęło 7 tygodni. Byłam też już u lekarza i mam brać duphaston po 1 tabletce przez tydzień na wywołanie okresu...