Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PIS chce większej inwigilacji Polaków w Internecie, musimy obalić ten (nie)rząd!

Polecane posty

Gość gość

Fundacja Panoptykon ostrzega przed nowym projektem Ustawy o Policji. Dzięki niemu służby zyskają większe możliwości niekontrolowanej inwigilacji obywateli. Jako główne błędy nowego projektu ustawy Panoptykon wskazuje brak niezależnej kontroli nad służbami i zbyt łatwy dostęp służb do danych telekomunikacyjnych obywateli także w błahych sprawach. Panoptykon informuje, że zamiast niezależnej kontroli projekt posłów PiS zakłada kontrolę fikcyjną - służby będą co pół roku składać sprawozdanie do sądu, ale - nawet w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości - dane nie będą musiały być niszczone. Projekt nie przewiduje też informowania obywateli, że byli przedmiotem zainteresowania służb i nie daje im możliwości zakwestionowania tych działań. Proponowane przepisy są niezgodne nie tylko z wytycznymi Trybunału Konstytucyjnego, ale też z orzeczeniem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Uchylając tzw. dyrektywę retencyjną, TSUE podkreślił, że zasadą powinno być uzyskanie przez służby zgody sądu za każdym razem, zanim sięgną one po dane telekomunikacyjne. Prawie wszystkie służby będą mogły stosować kontrolę operacyjną za zgodą sądu do 18 miesięcy. Wyjątkiem jest służba celna nie posiadająca takich możliwości oraz ABW i SKW, które w uzasadnionych przypadkach mają mieć dostęp do danych telekomunikacyjnych dłużej niż przez 18 miesięcy. Dzisiaj okres kontroli może trwać trzy miesiące z możliwością przedłużenia jej o kolejne trzy miesiące. W przyszłości PiS chce rozszerzyć prawo stosowania kontroli operacyjnej przez straż graniczną i Żandarmerię Wojskową, podlegającą ministrowi Antoniemu Macierewiczowi. Nowe przepisy mają być wprowadzone w życie do lutego 2016 roku.

Gość gość
I co? I nie będę mógł sobie na kafeterii jajec robić i pisać prowokacji? :(

Gość gość
już sie boje :)

Gość gość
Nie mam nic do ukrycia. Niech się boja :)

Gość gość
spokojnie, ten rząd padnie za kilka miesięcy poczekaj az na ulice wyjdą górnicy, pielęgniarki i nauczyciele, Szydło bedzie p******ila takie same głupoty jak Kopacz, POPIS to jedno i to samo szambo

Gość gość
Nie mam nic do ukrycia. Niech się boja x przez takich ignorantów jak ty robią wlaśnie co chcą, jestes zniewolona, ogłupiona ;) prywatność oddałas za darmo Facebookowi, bo ty nie masz nic do ukrycia ;) za 15-20 lat bedziesz zaczipowana jak gotowka wyjdzie z obiegu, beda wiedziec gdzie srałaś i ile na tace dałas ;) 🖐️ nowy wspaniały świat ;)

Gość gość
fundacja w całości obsadzona przez POchwy, czego się spodziewałeś? Zacznij myśleć koleś:D

Gość gość
PiS już od dawna inwigiluje Polaków. Na przykład w słowniku telefonu Lumia 535 jak wpiszesz słowo Jarosław to aplikacja podpowiada na pierwszym miejscu j slowo Kaczyński a na drugim Kuźniar

Gość gość
to już te mordowyje zapomnieli o ACTA ?

Gość gość
Nie mam fejsbuka

Gość gość
WARA od PiSu!!! 8 lat mordęgi nam wystarczy, teraz czas na PiS. A chciwcy PO, Petru ze swoją bankową ekipą, i antypolski KOD, niech sobie wyjadą za lepszym chlebem za granicę, tam lepiej płacą!! Teraz mamy rząd po którym nareszcie możemy oczekiwać uczciwości, a nie jak za PO, wieczna nagonka na PiS, pogarda dla Polaków, teraz też trzepią portalami i na siłę pchają się do koryta. Won!!!

Gość gość
za PO to byliśmy amonimowi w necie...

Gość gość
Nie marudź ....... tylko PiS!!!

Gość od siebie
Inwigilacja jest bardzo potrzebna ale taka, by nie naruszać zasad demokracji. Gorzej gdy inwigilacja przejmuje wymiar wyrządzania pośmiewiska. Bo jak wiadomo "szeptuchy" potrafią poza inwigilacją zaszkodzić. Niby istnieje ten wywiad i kontr-wywiad dla ustalenia rozsądnego postrzegania na skalę możliwości ale zbyt często spotykam się z tym, że jednostki niewartościowe przejmuja konrolę nad wartościowszymi. Mam tu na myśli wartość zewnętrzna i wewnętrzną. Bo nie ma co ukrywać. Nie jesteśmy sobie równi i równe. Zdecydowanie istnieją jednostki lepsze i gorsze. I to biorąc pod uwagę całokształt a nie jedynie rozpatrywanie przez kodeks moralny. Widzę jak zrujnowano mi życie. Byłem bardzo wartościową osobą a doprowadzono moje życie do ogólnej ruiny przez społeczne zaniedbanie lub nawet zmowę. Odbiło se to na mojej stopie życiowej do tego stopnia, że wszyscy na około w zasadzie mają lepszy byt ode mnie i wykluczają mnie społecznie. Widze to i czuję. Jedni szukają wytłumaczenia w rynku pracy. Inni zaś wiodą życie na, które zdecydowanie nie zasłużyli. Jeżeli to ma ode mnie zależeć, to odbiorę im wszystko. Tak, by poczuli czym jest wykluczenie społeczne. Najgorsze jest to subtelne wykluczanie. Ono boli najdotkliwiej.