Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wypłata pieniędzy przez ZUS na L4 w ciąży budżetówka

Polecane posty

Gość gość

Napiszcie proszę w jaki sposób ZUS wypłaca pieniądze. 7 grudnia przeszłam na ciągłe L4. Rozumiem, że teraz 4 stycznia dostanę jeszcze wypłatę od pracodawcy "z góry" za styczeń, a już kolejną przejmie ZUS, ale czy wypłaca on w stałych terminach, czy będę musiała bardzo długo czekać, bo tu mam pensję "z góry", a ZUS wypłaca "za przepracowany - tzn. z dołu"? Mam na myśli to, że jeśli trzeba bardzo długo później czekać na przelewy z ZUS to muszę być wyjątkowo ekonomiczna przez ten pierwszy okres:) i zupełnie nie wiem czego się spodziewać.

Gość gość
Nie licz na to, że dostaniesz pieniądze od razu. Znam przypadek gdy pracownik czekał prawie 3 miesiące na wypłatę pierwszego L4 przez ZUS.

Gość gość
jeżeli pracujesz w budżetówce to pracodawca będzie ci nadal płacił i zmniejszał swoje składki do zusu o twoją wypłatę. dopytaj kadrowej

Gość gość
Jeszcze jedno, 'wyjątkowo ekonomiczna" powinnaś być cały czas bo ZUS np. po okresie terminowego wypłacania świadczeń może nagle zacząć wypłacać je w zupełnie nieprzewidywalny sposób.

Gość gość
być może ktoś tam czekal, ale ciężarnym płaca regularnie i to 100% łącznie z premiami jeśli jakieś były natomiast dzień wyplaty zasiłku zależy od Zusu, jak sobie ustala tak będziesz miała, a placa bardzo roznie

Gość nie zus a pracodawca
będzie ci płacił pracodawca i nadal pensja będzie z góry

Gość gość
Nie wiem w jakiej firmie pracujesz ale zadna nie placi wynagrodzenia z gory:-) a jezeli pracujesz w budzetowce to zaklad pracy zatrudnia wiecej niz 20 osob wiec nadal on bedzie ci wyplacal wynagrodzenie.

Gość gość
13:12 dobrze gada. Baby nawet nie wiecie, że pensja jest płacona z dołu, za wykonaną pracę art. 85 kp. A w budżetówce szczególnie ;-)

Gość gość
ja wypłatę standardowo dostawałam 10tego każdego miesiąca, tak samo L4 i macierzyński ;) żadnych opóźnień, nic.

Gość gość
W szkole jest z gory. Kilka lat temu przyjelam sie do pracy w szkole zaczelam 1 wrzesnua i wtedy tez dostalam pensje choc nie przepracowalam praktycznie nawet dnia. Powinnas dostawac w dniu kiedy otrzymywalas pensje ja tak mialam. I bie mialam zadnej kontroli z zusu ani nic