Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ubieranie dziecka

Polecane posty

Gość gość

Jestem świeżo upieczoną mamą (Dziecko ma tydzień). Mam dwa pytania: 1. Jak mam ubierać dziecko w domu, gdzie jest ok 22, 23 stopni? Mam do wyboru body z krótkim i długim rękawem, pajacyki, śpioszki, półśpioszki 2. Do jakiego wieku ubierać dziecko w śpiochy, pajace itp? Od kiedy ubierać w bardziej "dorosłe" ciuszki typu bluzki, spodenki, skarpetki ?

Gość gość
i jeszcze jedno: 3. Do jakiego wieku dzieci zwykle noszą body?

Gość gość
ktoś? coś?

Gość gość
Generalnie sama musisz to wyczuć. Jezeli chodzi o ubiór w domu to ja bym wybrała body z długim rękawem plus półspiochy lub śpiochy. Lub drugi wariant - body z krótkim i pajac, ale ja akurat pajacy nie lubię i mało używam. Kiedy dorosłe ubrania to juz sama musisz zdecydować, najważniejsza jest moim zdaniem wygoda dziecka. Ja mam 7-miesięczną córkę i na co dzień zakładam jej bodziaka i legginsy oraz skarpetki, a jak jest chłodniej to jeszcze bluzeczkę. Na jakies okazje coś bardziej normalnego, sukienkę itp. Do spania body i luźne spodnie bez stóp. A do jakiego wieku body- starszemu synowi ubierałam do roku, fajnie przytrzymuje pampersa, ale potem stalo się dla mnie zbyt trudne w obsłudze jak już syn zaczął biegać. To już twój wybór. Powodzenia i pozdrawiam.

Gość gość
W domu ciepło, więc spróbuj body z krótkim rękawem i pajacyk. Sprawdzaj na karku, czy nie chłodny/spocony. Na noc jestem za śpiochami jak najdłużej. Są po prostu wygodne, kiedy dziecko się kręci. Nie krępują ruchów. Nie cisną. Body raczej zakłada się do czasu odpieluchowania. Ono też trzyma pampersa.

Gość gość
mam w domu podobną temperaturę. Ja mojego ubierałam tak: body długi rękaw + półśpiochy, śpiochy + kaftanik lub body (kaftaników nie lubię zbytnio, bo się zawijają), pajacyk (przy takiej temp. nic nie zakładałam pod niego). Teraz ma 4 miesiące i dalej tak samo, tylko już rozmiar większy bo 74. Moim zdaniem dla malucha głównie leżącego na plecach najwygodniej jest zakładać pajacyk. Musisz jednak sama wypróbować, co Tobie podpasuje. No i dopóki dziecko nie będzie trzymało dość sztywno głowy, to raczej nie kupuj ubranek wkładanych przez główkę, bo jest niewygodnie zakładać a maluch się denerwuje.

Gość gość
A i jeszcze skarpetki takiemu maluszkowi zawsze zakładałam.

Gość gość
Dziekuje Wam za pomoc, pozdrawiam :)

Gość gość
Mam 9-miesieczniaka i śpioszkow nie lubie. W ogóle mogłyby dla mnie nie istnieć choć uzywalam na poczatku tak przez 2 miesiące moze. Od dawna spi w pajacyku. Bo dla mnie wlasnie pajace to mistrzostwo świata.

Gość gość
Body zanim nie zacznie sikac na nocnik

Gość gość
Moja nosiła body do kiedy używała pieluch czyli tak do 18 miesięcy bo dobrze przytrzymywaly pieluche :) później już nie bo za dużo rozbierania przy korzystaniu z toalety

Mój ma 21 m-cy i body nadal mamy ogólnie to chyba do rozmiaru 98 sa

Gość gość
A jaka jest różnica między śpiochami a pajacykami?

Gość gość
Ja pajacykow używałam tylko jak młody miał kilka miesięcy i raczej nie ruszal się za dużo, odkąd jest bardziej *****iwych pałace nie zdają egzaminu, a w nocy to już zupełna pomyłka... budzi się z płaczem bo mu się nóżki platają z nogawkach - śpi z podkulonymi i nóżki wysuwają się z nogawek. Ogólnie wolałam body i półśpiochy

Gość gość
Ja używałam wszystkiego równolegle. Np. jak zimno to na pajaca ubierałam bluzę dresowa. Wszystko zależy od okazji, ale od początku synek miał "dorosłe" ciuchy, wiadomo, w domu do łóżeczka swobodnie (wg mnie pajace są do tego najlepsze). Body ubieram teraz zimą swojemu 2,5 latkowi, uważam to za świetną część garderoby- zakryte plecki nawet podczas największych szaleństw

Gość gość
Moj ma 4 miesiace i od poczatku ubieram go w normalne ubrania ale zamiast koszulki body . spiochy lub polspioch tylko na noc. Starszemu body zakladalam dopoki chodzil w pampersiaku

Gość gość
I na body cos jeszxz? Nie za zimno?

Gość gość
Ja zakładałam body z długim rękawem do tego półśpiochy lub śpiochy. Pałacyków nie lubiłam. Body nosił gdzieś do 1,5roku. A takie "doroslejsze"ubrania to jak miał ok pół roku. Tylko zamiast koszulki body żeby plecy były przykryte. Będziesz robiła tak jak będzie ci wygodnie i dziecku.

Gość gość
Body i pajacyk. Dorosłe ubrania, jak usiądzie, do raczkowania są wygodne.

Gość gość
ja mam córe 11 msc w domu stopni 24, i ubieram ją w body z krótkim rekawkiem getry i skarpetki cienkie, pajace uzywałam tylko do 3 msc a body używałam przy starszym synu do 15 msc jakos na pewno w zimie zeby nic mu sie nie podwijało, i nie miał pleców na wierzchu.

Gość gość
Ja pajacy nie znosilam. Wolalam body plus polspiochy. Jak body z krotkim to kladlam bluzeczke z dlugim a jak body z dlugim to na wierzch jakas koszulka z krótkim np. Lub na ramiączkach. Bodziakow nie kladlam w okresie upalow bez względu na wiek a skomczylosmy nosic jak synek zblozyl sie do wzrostu 1 m. Czyli ok 2 urodzin:)

Gość gość
do 8.55: Ubierasz dziecko dla jego zdrowia i wygody czy dla swoich wrażeń, względnie popisówy?

Gość gość
do 10.58: Masz w domu za gorąco.