Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezdecydowana istota

Ciąża w wieku 42 lat jak podjąć tak trudną decyzję ?

Polecane posty

Gość niezdecydowana istota

Mam 41 lat i 7 letniego syna .Zawsze chciałam mieć dużą rodzinę.Niestety ze względów zdrowotnych swoich i syna odkładaliśmy decyzję o kolejnej ciąży .Rok temu w wieku 40 lat poroniłam .Najpierw pomyślałam ,że to znak jakiś żeby już nie igrać z losem a dziś czuję jakieś takie niewytłumaczalne pragnienie posiadania jeszcze jednego dziecka .Tak jakby ta duszyczka wołała do mnie o swoje istnienie .Chwilami jestem pełna obaw , mam pewne problemy z kręgosłupem- nie wiem do końca na ile się rozwiną oraz problem z jelitami (ibs ) ,ktory miałam tez zanim zaszłam w ciąże z synem .Szczerze mówiąć gdyby ktoś mnie zapewnił ,że urodzę zdrowe dziecko i sama jakos przy tym nie ucierpię na zdrowiu aby móc wychować syna to nie zawahałabym się jeszcze spróbować .Miotam się z dnia na dzień .Proszę napiszcie co o tym myślicie ?

Gość gość
znajoma urodziła pierwsze dziecko w wieku 42, drugie 43, zdrowe, ładne, mądre. decyzja należy do ciebie.

Gość gość
późne macierzyństwo lepsze , jest niż wcale nie mieć dzieci ja mam 36 lat i bezdzietna , może jeszcze się uda ... jeśli czujesz się na siłach to staraj się o drugie dziecko ! Bedziesz szczesliwa i twoj syn gdyby mial rodzenstwo

Gość gość
zajdz w ciaze, zrob to dla siebie i swojej rodziny i dla tej duszyczki tez :) szczerze, idz za glosem serca ! udana ciaza w tym wieku jest mozliwa

Gość gość
skok z pierwszego piętra w wykonaniu 90latki jest jest możliwy. Autorka nie powinna ryzykować.

Gość gość
Wszędzie na Zachodzie kobiety normalnie rodzą po 40-stce, a tylko tu w Kaczolandzie jak zwykle lepiej żeby 40-dziestka położyła się już do trumny, niż zaszła w ciąże.

Gość gość
koleżanka urodziła dziecko z Downem majac 44 lat, przedtem 2 poronienia, syna teściowa ma 2 piękne córki i chorego syna, a miała 38 lat, inna znajoma ma 4 córki, w tym dziewczynka z Downem jest 2 z kolei i na dodatek wnuczka lekarza. Moja prababcia urodziła syna w wieku 49 lat jako 7 dziecko, zdrowy chłop,najstarsza miała 27lat. Jak widzisz nie ma reguły.

Gość gość
skoro jakas duszyczka do ciebie wola, ze chce przyjsc na swiat to czemu nie ;)

Gość gośćmisia
A ja ci radze,jako twoja anonimowa przyjaciolka próbuj,urodz zdrowe,piekne dziecko,to jest mozliwe i nie sluchaj smutnych historii,pozdrawiam wszystkie mamypo40stce

Gość gość
Moja matka urodziła mnie jak miała 38 lat i jestem zdrowa. J*******a, ale zdrowa.

Gość gość
J*******a, ale zdrowa. i z poczuciem humoru

Gość gośćmisia
Moja znajoma ,lezala ze mna w szpitalu,majac52 lata urodzila bez problemu,coz myslala ze brak okresu oznacza menopauze,nie planowala tego dziecka,jej starszy i pierwszy syn mial wtedy35lat,starali sie ze swwoim mezem,nie wychodzilo,az wyszlo,wygladaja swietnie,mam na mysli moja znajoma i jej meza,a rodzina szczesliwa

Gość gośćmisia
Moja mama tez mnie urodzila majac38 lat i ja tez jestem zaje...ta i znajomi mowia,ze fajna

Gość gość
Jak masz duzo piieniedzy to zajdz a Jak nie to licz sie z tym ze urodzic mozesz przedwczesnoe. Musi ktos ci pomoagac w obowiazkach domowych przy bolu kregoslupa. Zatrudni pomoc domowa to dochodzisz do 36tyg i na 75procent dziecmo zdrowe bedzie

Gość gośćmisia
Nie musicie mi wierzyc,pozdrawiam wszystkich ide sie kochac i poczac sliczna coreczke

Gość gość
Po czterdziestce większe ryzyko martwych urodzeń PAP, msu U kobiet, które zachodzą w ciążę po 40 roku życia częściej dochodzi do obumarcia płodu i urodzenia martwego dziecka, ale można temu zapobiegać dzięki odpowiednim badaniom - poinformowano podczas konferencji położników w San Francisco. Przyczyny, dla których niektóre dzieci rodzą się nieżywe pozostają zwykle niewyjaśnione. Wiadomo, że ryzyko jest większe w przypadku stanu przedrzucawkowego i cukrzycy u matki czy też niewłaściwej pozycji łożyska. Naukowcy z amerykańskiego uniwersytetu w Yale przeprowadzili badania, by sprawdzić, w jakim stopniu na ryzyko obumarcia płodu w macicy i martwego porodu wpływa wiek. W tym celu przejrzeli dane dotyczące 11 milionów dzieci, urodzonych przez kobiety od 15 do 44 roku życia w latach 1995-1997. Wyeliminowano komplikacje związane ze zdrowiem matki oraz wady wrodzone płodu, a następnie porównano materiał z danymi US Centers for Disease Control, gdzie rejestrowane są przypadki śmierci dzieci. Okazało się, że ryzyko martwego urodzenia było dla kobiet pomiędzy 40 a 44 rokiem życia trzykrotnie wyższe niż pomiędzy 25 a 29 rokiem życia.

Gość gośćmisia
Witam te wszystkie statystyki,książkowe przyklady,nie majace pokrycia w zyciu innych ludzi,niech najlepiej kazdy bedzie sobą

Gość gość
Mam koleżankę, która w wieku 42 lat urodziła zdrowe dziecko. Starała się o nie 15 lat. Autorko jeżeli chcesz to za zachodź w ciążę :-)

Gość gość
Nie zdecydowana istota? ładnie się nazwalas. chyba podstarzala dupa i mówię to ja kobieta 36 letnia

Gość gość
daj spokój jesteś już za stara na rodzenie to już nie jest wiek na takie rzeczy

Gość gość
Zrobić dziecko może każdy ( prawie ) 20-30-40 lat ....ale donosić ciąże z uśmiechem na twarzy i cieszyć sie szczęściem zajmując sie przy tym dziećmi które już sie ma , wychować ,wykształcić i zapewnić byt na normalnym poziomie materialnym ( min 20 lat ) ,intelektualnym i pomoc takiemu dziecku przy starcie w dorosłe życie to już nie każdy może ....W tym wypadku egoizm ,wiara ,bóg ,chęć posiadania " duszyczki "ci nie pomogą ...potrzebujesz sile,pieniądze ,prace ,zdrowie ...

Gość gość
Jesli chcesz wiedziec czy zajdziesz jeszcze w ciąze czy nie , napisz do mojej wrózki Sofii, jest świetna. Jej adres to tarocistkasofii@wp.pl

Gość gość
jeśli pytasz się o takie sprawy na kafe to odpuść sobie

Gość gość
to bardzo trudna decyzja... jaka ona nie będzie, to Ty poniesiesz jej konsekwencje. Mam 45 lat. W wieku 42 lat urodziłam córeczkę (miałam już nastoletnich dwóch chłopców). Przed jej urodzeniem dwa razy poroniłam nieplanowane ciąże. Też czułam, że to znak od Boga, że jeszcze jedno dziecko mogę mieć. Bałam się, co będzie jeśli... Nie starałam sie o kolejną ciążę. Dałam przyzwolenie na nią (naturalne zapobieganie ciąży). Liczyłam się z tym, że dziecko może być chore, ale nie robiłam badań prenatalnych (bo to w żaden sposób nie zmieniłoby mojego podejścia do tej małej istotki). Urodziłam zdrową córeczkę. O ironio, leżałam na sali z dwoma znacznie młodszymi ode mnie kobietami, których dzieci niestety były chore. Dzisiaj nie wyobrażam sobie jak wyglądałoby moje życie bez tego małego skarbu. Jest całym moim światem ( całej rodziny).

Gość kumie kum
Jeżeli chcesz zdecydowac się na następne dziecko to nie masz się nad czym zastanawiac, tylko zdecydować natychmiast. Teraz kobiety rodzą dzieci w wieku 40+, tylko problem wg mnie jest ten, że dziecko trzeba wychować :p