Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Komornik na pensji i jednocześnie wplata dobrowolna wierzycielowi. prosba

Polecane posty

Gość gość

Proszę o pomoc bo wychodzi na to, ze zapłacę podwójnie ten sam dług. Sprawa wyglada tak: komornik w listopadzie wszedł mi na pensje za dług w Orange ( tak sie przypadkowo zlolyzo ze koszty główne plus koszty komornicze to równowartość prawie równo trzech połówek moich pensji) i zabrał pol pensji. Skontaktowałam sie z wierzycielem i uzgodniłem ugodę na 3 raty, zapłaciłam pierwsza ratę i ruszyła machina papierologii. Zanim wszystkie dokumenty dotarły do komornika to zajął mi polowe pensji grudniowej i ja zapłaciłam druga ratę wierzycielowi ( wiec jakby to zsumować moje wpłaty plus to co zabrał komornik to zapłaciłam więcej niż wynosił dług). Skontaktowałam sie z komornikiem z pytaniem czy odda mi kasę to mi odpowiedział ze przekazał ja wierzycielowi i mam sie z nim kontaktować. Wierzyciel mówi, ze nic od niego nie dostał i oczekuje wpłat rat jak mam w ugodzie tj. w styczniu mam zapłacić trzecia, ostatnia ratę. Dodatkowo wczoraj byłam w kadrach i okazało sie ze nie maja żadnego pisma od komornika, ze jest jakaś ugoda i jesli do piątku ( dzien przelewania pensji) nic nie dojdzie to zabiorą mi znów pol pensji na komornika. Błagam o pomoc, czy ktoś był w takiej sytuacji? Jak i od kogo mam odzyskać pieniądze? Gdybym wiedziała, ze tak będzie nie wchodziłbym w żadne ugody. Zeby spłacić raty w ramach ugody to musiałam pożyczyć. Jak mi komornik teraz znów zabierze pol pensji to po opłaceniu rachunków i tego co muszę oddać jak pożyczyłam na raty ugody zostanie mi 80 zł na życie na cały miesiąc. Błagam o poradę.

Gość gość
jedynie pozew o bezpodstawne wzbogacenie

Gość gaajowy
powiem tak. Masz przedewszystkim kiepską kadrową. Połowę pensji to komornik może zająć jedynie za alimenty. Tobie powinien brać max 30 procent. I to nie komornik ustala te procenty tylko księgowa w pracy. Komornika nieinteresuje twoja ugoda do czasu otrzymania pisma od wierzyciela. Tak że komornik działa zgodnie z prawem.

Gość gość
Ale jak mam dojść gdzie sa pieniądze i jak sie składa taki pozew? To pewnie trwa? Nie będę miała z czego żyć ( dosłownie nie będę miała na chleb) jesli nie odzyskam szybko tej nadpłaty która zrobiłam.

Gość gość
Zabierają mi pół pensji równo co do grosza. Zarabiam 3200 i zabrali dwa razy po 1600. Dług wynosił 4700 zł ( bez kilkunastu złotych) z kosztami komornika i teraz z pensji zabiorą mi niecałe 1500. W ramach ugody spalacilam 2 raty po 1500 zł. A do spłaty mam ( wg harmonogramu spłat) mam jeszcze jedna ratę.

>>>powiem tak. Masz przedewszystkim kiepską kadrową. Połowę pensji to komornik może zająć jedynie za alimenty. Tobie powinien brać max 30 procent. I to nie komornik ustala te procenty tylko księgowa w pracy. Komornika nieinteresuje twoja ugoda do czasu otrzymania pisma od wierzyciela. Tak że komornik działa zgodnie z prawem.<<< x Kretyn, który nie płaci alimentów na własne dziecko, jak zawsze wprowadza ludzi w błąd :(. x Komornik ma prawo zabrać z Twojej pensji wszystko, co zarabiasz powyżej najniższej krajowej. Zakładam, że pracujesz w oparciu o umowę o pracę. x Zawarcie ugody z Orange było głupotą. Przecież i tak komornik zabrałby Ci pieniądze w trzech ratach. x Orange zatrudnia zapewne firmę windykacyjną, która uzyskała tytuł sądowy i wynajęła komornika. x Załatwianie czegokolwiek z taką firmą, to prawdziwa katorga. Oni dostają pieniądze od tego, co sami ściągną lub przez komornika, dlatego będą Twoją ugodę z Orange "niezauważać" tak długo, jak im to będzie wygodne. To oni, a nie Orange kierują pismo do komornika, a po wysłaniu takiego pisma, stracą kasę od tego, co komornik ściągnie. Sam miałem kiedyś sytuację z wierzycielem, z którym zawarłem ugodę i razem z komornikiem naciskaliśmy takiego pieprzonego pośrednika. Napisanie pisma zajęło mu... pół roku. x W praktyce komornik ściągnie z Ciebie całą należność. Dlatego czym prędzej wystosuj do Orange pismo, z wypowiedzeniem ugody z winy Orange. Skonsultuj z kimś dobrze znającym prawo, treść tego wypowiedzenia. W drugim piśmie zażądaj natychmiastowego zwrotu nadpłaconych pieniędzy. Niestety, potrwa to jakiś miesiąc, od czasu ostatniego zajęcia przez komornika. Możesz też spłacić terminowo całą ugodę i zażądać zwrotu zajętych pieniędzy wraz z kosztami komorniczymi. Ja bym tego jednak nie robił. x Do kadrowej nie powinnaś mieć pretensji, bo ona nie może zrobić niczego, dopóki nie dostanie pisma od komornika o wstrzymaniu egzekucji.

Gość gość
To sprostuje, ze ugodę zawarłam nie z Orange ale z firma windykacyjna, która ten dług kupiła. Zawarłam ugodę bo boje sie ze bedą u nas zwolnienia ( pracuje w firmie państwowej a wiadomo jak to jest kiedy wchodzi nowa władza) i pomyslałam, ze w razie zwolnienia przynajmniej na świadectwie pracy nie będę miała napisane ze mam komornika. Gdybym wiedziała to w życiu bym nie poszlaka żadne ugody. I od kogo mam odzyskać te pieniądze? Od komornika czy od firmy windykacyjnej? Isc do jakiegoś darmowego biura porad prawnych? A do kadrowej pretensji nie mam.

No to masz duży problem :(. Pismo o wypowiedzeniu ugody, z winy tej firmy, napisz natychmiast. Takie firmy nie liczą się z prawem zupełnie. Nie wiadomo, kiedy odzyskasz pieniądze, bo będą stosowali sztuczki prawne. x Niedawno reprezentowałem kolegę w podobnej sprawie. Dwa lata sądzenia się, gdzie tamta kancelaria prawna, podawała do sądu FAŁSZYWE dokumenty i informacje. W końcu ugrałem 300zł, zamiast kilku tysięcy kosztów, żądanych przez tych złodziei, a i to można było wywalczyć, ale już nie mieliśmy siły, ani ochoty na kolejne rozprawy. x Możesz jeszcze, pojechać z zawartą umową do komornika, ale wątpię, byś zdążyła coś wywalczyć przed następnym zajęciem. Na to potrzeba przynajmniej 3 tygodni :(. Komornik zapewne przekazał zajęte pieniądze do tej firmy i od niego nie odzyskasz niczego. x Poszukaj informacji, o podobnych sprawach, na forach prawnych. W internecie jest tego sporo. Tutaj możesz tylko napytać sobie kłopotów, słuchając takich półgłówków, jak ciubaryk/gaajowy :(. Ja też uczyłem się wszystkiego z internetu. Pamiętaj, że pisząc samodzielnie pismo, MUSISZ podać paragraf, na który powołujesz się. Wtedy będą traktować Cię poważniej.

Gość gaajowy
niśo. Jesteś głupi tak but. Komornik zajmując konto, owszem. Dla niego są to tylko cyferki. I to tak od razu bank niemoże odrazu zablokować konta. Natomiast jeśli komornik zajmuje pensję, to zająć może jedynie 30 procent.

Nie wprowadzaj dziewczyny w błąd przygłupie. Gdzie jest to mieszkanie, które miałeś mi sprzedać w Warszawie :P ? x Jak Ci poszła sprzedaż diamentów i pozostałych kamieni szlachetnych :P ? x Dalej jeździsz po rondzie ze stale włączonym migaczem :P ?

Gość gość
Ale od kogo odzyskać pieniądze które pobrał komornik? Bo komornik twierdzi, ze przelał je już firmie windykacyjnej i z nimi mam sie rozliczać.a w windykacji twierdza ze żadnego przelewu od komornika nie dostali i żadnego tez nie oczekują bo przecież wysłali mu pismo ze podpisałam z nimi ugodę i zeby odstąpił o ściągania należności. Dodatkowo pan na infolinii windykacji powiedział mi, ze jesli nie wpłacę ostatniej raty w styczniu ( a tak będzie jak komornik mi zabierze pol pensji, nie będę miała z czego) to ugoda jest nieważna i idą do komornika. Wyjdzie na to ze przy długu 4700 będę miała spłacone 4700 ( to co zabrał komornik) i 3 tys które sama wpłaciłam w ramach ugody i od nowa zacznie mnie ścigać komornik

Gość gość
gaajowy dziś Podaj źródło tych rewelacji: "Natomiast jeśli komornik zajmuje pensję, to zająć może jedynie 30 procent."

Gość gaajowy
nie słuchaj tego miśkowatego przygłupa. Wciska mi tu caś o mieszkaniach, diamentach. Aluzji o autach niezałapał, a prawnik wielki się znalazł. Poza tym dałaś się wpuścić w maliny firmie windykacyjnej i kasę odzyskać to daleka droga. Alo komornik, albo firma winwdykacyjna.

Komornik nie może ścigać Cię drugi raz z tego samego tytułu. Podstawą jego działania jest tytuł wykonawczy, wystawiony przez sąd (zapewne elektroniczny w Lublinie). Przed kolejnym zajęciem komornik musi wysłać Ci pismo i masz czas na odwołanie oraz wyjaśnienie sytuacji. Inną sprawą jest to, że część komorników "lubi" się z firmami windykacyjnymi, więc trzeba uważać. Ludzie na tamtych infoliniach, są najczęściej debilami, potrafiącymi tylko zastraszać. Mi taki debil powiedział, że wysłali do kolegi pismo i mają to zaewidencjonowane u siebie, więc nie muszą mieć potwierdzenia z poczty, o nadaniu listu poleconego. Z tymi złodziejami WSZYSTKO, trzeba robić NA PIŚMIE. Pieniądze są z pewnością u nich i tylko próbują Cię bardziej wydoić. Jeżeli zajęcie Twojej pensji pokryje zobowiązanie do końca i odbędzie się przed terminem ostatniej raty ugody, to nie mają prawa nic Ci zrobić (wg mojego stanu wiedzy).

Gość gość
gaajowy dziś Odpowiedz na pytanie. Skąd wytrzasnąłeś info o 30 procentach?

Gość gaajowy
dogadywanie się z firną windykacyjną podczas gdy już komornik siedzi na poborach to najgłupsza rzecz jaką mogłaś zrobić.

Gość gość
Tak, sad elektroniczny w Lublinie. A wierzycielem jest firma getback.

Gaajowy/ciubaryk zapłać zaległe alimenty na swoje dziecko. W tej temperaturze nie powinno już biegać w trampkach :(. Może sprzedaj na to któryś ze swoich samochodów :P ? To mieszkanie w Warszawie kolega chce kupić nadal :P, wtedy nawet zarezerwował sobie czas na wyjazd do Warszawy :P.

Gość gaajowy
sprawdziłem. Potrącenie komornicze to wysokość 50% netto. Potrącenie za alimenty 3/5 netto. Przyznaję się do błędu. Poza tym- miśku. Moje dzieci mają się dobrze. Dbałem o to by w trampkach zimą niełaziły. Poza tym. Co ty mi jakieś alimenty wciskasz? Spotkaliśmy się w jednym temacie a ty mi tu wciskasz jakieś mieszkania, kamienie. O co ci chodz?

>>>Moje dzieci mają się dobrze. Dbałem o to by w trampkach zimą niełaziły. <<< x To już Ci się to dziecko rozmnożyło :P ? x "Dbałeś", czyli nie wychowujesz ich, czy masz zakaz zbliżania się ? Na święta nic o dzieciach nie wspominałeś. x To nie moja wina, że ciągle zmieniasz nicki, bo wstydzisz się pisać pod poprzednimi. x Byłeś już ciubarykiem/hejnałem/gagusiem itd. Tyle, że dzisiaj piszesz z laptopa, zamiast ze smartfona. To jedyna różnica.

Gość gaajowy
To nie moja wina, że ciągle zmieniasz nicki, bo wstydzisz się pisać pod poprzednimi. x Byłeś już ciubarykiem/ hejnałem/gagusiem itd. Tyle, że dzisiaj piszesz z laptopa, zamiast ze smartfona. To jedyna różnica. xxx słuchaj pajacu. Mylisz mnie z kimś innym i tyle. Za stary jestem by bawić się w takie głupoty. A moje dzieci pracują na siebie i dorabiać ich nie muszę. Kultury trochę z twojej strony by się przydało. Matka cię nienauczyła?

Misio1 to znafca prawa alimentacyjnego jak widzę :D To już nie jesteś informatykiem któremu miliony osób zawdzięczają, że w ogóle mogą korzystać z komputerów? :D :D :D

Gość gaajowy
a to miśo ty mi rano telefona wyłączyłeś?

Gość gość
zaraz ci wodę zakręci bo to od lania wody po pierwszy hydraulik RP.

Gość zosia221
Musisz z komornikiem porozmawiać i uzgodnić wysokość rat. Jak ze mną się skontaktowała www.kancelariaultimatum.pl, to myślałam że już po mnie. Udało się jednak wynegocjować odpowiednie warunki do wpłaty :)

Gość gość
Tu autorka tematu ( jestem stalym bywalcem kafeterii) niestety tak getbavk nie wyslal pisma do komornika o umorzenie rat

Witaj znajomy miał podobny problem to z tej firmy korzystał i był zadowolony moze tak pomoge podsylam linka zerknij naisz lub zadzwon do nich zawsze warto sprobowac zycze powodzenia :) http://www.basqar.com

Gość gość
Widzę że znawców jest bardzo dużo lecz najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie jak się udasz sama do specjalisty. Są różne instytucje prywatne i państwowe wiem bo sam szukałem i moją sprawą zajęła się kancelaria prawna Liderio. Jestem bardzo zadowolony z wyników i powiem więcej wytłumaczyli mi czarno na białym jakie mam szanse na samym początku. Powodzenia