Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamana

Wyjazd do Holandii z 2letnim dzieckiem pomocy

Polecane posty

Gość mamamana

Witam, proszę o pomoc jeśli ktoś przechodził podobną sytuację.. Mam dwuletnią córeczkę. Chcę przenieść się z nią na stałe do Holandii. Mam tam mężczyznę, który na nas czeka, może załatwić mi bez problemu pracę, mieszkanie oczywiście też. Problemy zaczynają się tu w Polsce, ponieważ nie mam jeszcze rozwodu, ojciec dziecka musi mi dać też pisemną zgodę na wyjazd córki za granicę. Pięć lat temu pracowałam przez rok w Holandii,miałam numer sofi ale wszystkie papiery przepadły.. Proszę podpowiedzcie co muszę załatwić,jakie dokumenty, gdzie pójść itd żeby móc z córeczka przeprowadzić się tam. Czy od razu mala musi iść do przedszkola,czy konieczny jest paszport czy wystarczy dowód? Jakie inne dokumenty ja i ona potrzebujemy? Będę wdzięczna za każdą odpowiedz.

Gość gość
Musisz wyrobić dla dziecka dowód osobisty. W ramach Unii Europejskiej i Schengen obowiązuje swoboda podróżowania.

Gość gość
Psioczą na uchodzców a sami uciekają z PL. Nikt was tam nie chce. Jestescie untermensche dla niderlolów. A potem zarobia na sprzataniu kibli 8 euro na godzine i opowiadac beda przez skype (bo na telefon nie stac) jakimi to bogaczami tam są :D

Gość mamamana
Ja na temat uchodźców się nie wypowiadam. I przyznaję się do tego, że chcę z Polski uciec. Też wolę na Skype pogadać niż przez telefon i co z tego?? A wracając do tematu, gdzieś wyczytałam że aby dziecko puścić do szkoły lub przedszkola w Nl to musi mieć międzynarodowy dowód osobisty. I od jakiego wieku jest obowiązkowe przedszkole?

Gość gość
Jakbyś szukała dobrego środka transportu to polecam www.artour.pl. POdroz jest niedroga a co najważniejsze mija szybko i wygodnie.