Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy robiłyście test PAPPa? W którym tygodniu i ile zapłaciłyście?

Polecane posty

Gość gość

Powiedzcie mi też proszę jak to wygląda. Podobno jest to test w krwi+specjalne USG. Czy ten test z krwii trzeba wykonać osobno, a u ginekologa to USG tylko, po przedstawieniu mu wyników badań krwi? Na stronie jednej z ginekolog widnieje informacja, że koszt badania u niej to 500 zł, w tym 250 zł za USG. Czyżby miała swoją pielęgniarkę która pobierze krew pacjentce i zbada ją?

Gość gość
badanie wykonuje się najczęściej 12 tc, pobranie krwi i usg muszą być zgrane w czasie, badanie krwi nie jest standardowym, więc musi być pobranie w odpowiednim lab

Gość gość
Test pappa robi się między 10 a14 tygodniem, najczęściej wypada 12. USG i pobranie krwi, tego samego dnia - po prostu przechodzisz z gabinetu do gabinetu. Na wynik czeka się ok. 2, 3 tygodnie, a badanie krwi robi specjalistyczne laboratorium. Zależy ile masz lat, po 35 roku życia test jest za darmo.

Gość gość
Ja miałam to badanie krwi jakoś 2 dni przed USG. Potem lekarz omawiał je na wizycie (robiła je pielęgniarka czy położna w laboratorium). Koszt podobny.

Gość gość
a ja miałam pobranie krwi+usg i potem przy wynikach badań krwi kolejne usg w tym kierunku, nie płaciłam nic

Gość gość
Ale ja mam 27 lat to pewnie będę placic... NFZ to robi w ogóle?

Gość gość
Ja nie robiłam. Usg wyszło ok. wszystkie parametry, przezierność i nt w normie. Ten test nie daje 100% gwarancji ze wszystko jest ok lub nie i pokazuje tylko ewentualne ryzyko.

Gość gość
Na nfz chyba tylko jak na usg wyjdzie cos nie tak. Ja urodzilam dzieci majac 31 i 34 lata, testu mi nie proponowano.

Gość gość
Czyli żeby sprawdzić przeziernosc nie trzeba testu pappa?

Gość gość
Jeżeli przezierność i kość nosowa są ok to prawdopodobieństwo zespołu downa nie jest duże, a test pappa powie ci tylko, że jest to prawdopodobieństwo jeden do iluś tam tysięcy. Wykluczyć się jednak na 100% nie da. Żaden lekarz nie da ci 100%.

Cześć ja robiłam usg i pappa w gamecie. Usg było bardzo dokładne trwało chyba ze 20 minut. Miałam i robione sądą i przez brzuszkek. Lekarz sprawdził przezireność karkową u mnie była 1,6 - czyli w normie. Norma podobno jest do 2,5. Kości nosowe-czy są obecne przepływ przez zastawkę trójdzielną przez żyłę główną:) po za tym rozwój półkul mózgowych czy profil dzidzi jest prawidłowy, oczka, uszka, usta czy ma dzidzia prawidłowej wielkości serce czy bije miarowo i w odpowiednim tempie moje ma 167 /min, żołądek podobno jest bardzo ważny - czy jest widoczny i prawidłowo wypełniony - to świadczy o tym że dzidzia ma nawyk połykania i przygotowuje się do pobierania pokarmu i ćwiczy pierwsze ruchy oddechowe, kręgosłup, pęcherz moczowy rączki nóżki ;) więc ogólnie fajna sprawa i dostaliśmy film z całego usg naprawdę super. Co do Pappa - to pobierają krew na wynik około tygodnia i jest to takie dodatkowe potwierdzenie że wszystko ok u mnie to wyglądało tak: Wolne B-hcg 76,06 IU/I Odpowiada 2,002 MoM Papp-a 2,960 IU/I odpowiada 0,857 MoM Trisomia 21 1:985 1:3897 Trisomia 18 1:2384 <1:20000 Trisomia 13 1:7483 <1:20000 Uwagi: Ryzyko Tris 21,18,13 pary chromosomów na podstawie wykonanych tesów niskie. Podobno ryzyko jest wysokie kiedy jest 1:100 Na dodatkowe badania kierują kiedy ryzyko jest 1:300 i to i tak nie świadczy o tym że z dzidzią jest coś nie tak :)