Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zawstydzona_mama

pomocy! niemowlę się nie najada

Polecane posty

Gość zawstydzona_mama

Moja 6tygodniowa córeczka się nie najada, jest karmiona piersią i mm. Przez pierwsze 2tyg jadła tylko moje mleko, niestety musiałam odciągać i dawać jej z butelki ponieważ nie umiała bądź nie chciała bezpośrednio z piersi przez co miałam coraz mniej pokarmu i nie nadążałam odciągać wystarczającej ilości mleka więc wprowadziłam mm (co 2/3karmienia z czasem z piersi jej dawałam 1-2x dziennie). I tak przez kolejne 2tyg i wszystko było bez problemi. Obecnie dostaje 120ml mm (choc zalecane jest 90ml) i po 1h (czasem juz po 30min) znów jest głodna. Sztuczne dostaje minimum co 3h także w międzyczasie staram się dać pierś, z której pociągnie 10minut i sie denerwuje bo nie chce jej sie ssać (a laktator już nie odciąga mimo ze pokarn mam). Czy to normalne że tak małe dziecko tyle je? Położna mówiła żeby przystawiać do piersi jak najczęściej. Rozumiem że jakby była karmiona TYLKO piersią to na żądanie, ale mm nie daje sie co godzine więc mnie niepokoi jej niedosyt. Co z tym zrobić??

Gość gość
A skąd wiesz że jest głodna? Może coś innego chce? Dajesz wodę z glukoza w międzyczasie.albo zrób jej więcej na raz np 150-180i zobacz czy faktycznie wypije i na ile jej to starczy,moją córką ma 4,5miesiąca pije 60-120ml na raz co 3-4godz w nocy 1-2razy a powinna 150ml

Gość gość
Chce ssać, ale się nie męczyć przy tym, bo tak się nauczyła. Zaspokaja tak potrzebę bliskości a nie prawdziwy głód. Albo będziesz próbowała przestawić na pierś (będzie ciężko, ale się powinno opłacić), albo podajesz smoczek. Ewentualnie wodę do picia (czystą, bez żadnej glukozy!). Co 2 godziny jedzą wcześniaki, i to już jest uznawane za częste karmienie...

Gość gość
nie dawaj zadnej wody z glukoza to zaburza łaknienie i sztucznie przyzwyczaja do słodkiego smaku ci za debile siedza na tym forum a ile wazy? miesci sie w siatce centylowej?

Gość zawstydzona_mama
Jak karmiłam swoim dostawala 90-100ml (czasem opędzlowała 150ml) i budziła się co 3-4h, a w nocy spała 24-6 rano. Teraz dostaje 120ml i potrafi nie spac 3h do kolejnej porcji, a w międzyczasie daje pierś. Ze spaniem różnie w dzień sa drzemki 10-20min, a czasem pospi te 2-3h, w nocy podobnie. Zdarzyło się czasem że jak zjadła te 120ml to dostała pierś i dalej płakała to dorobiłam 60ml i zjadła całość wtedy pośpi te 4h. Podejrzewam, że jest głodna bo ciągle cmoka i próbuje ssać, daje jej pierś ale jak już się złości to smoczek i albo sie uspokoi to wtedy nie o jedzenie chodzi albo possie wypluje i placze dalej szukając i dam butelke ze swoim mlekiem to pije dalej więc raczej głodna. Nie daje jej ani wody, ani wody z glukozą. Myślałam o tym ale pediatra mówił że dzieci teraz się nie dopaja ale będe musiała spróbować bo może to pomoże :(. Woda przygotowana z czajnika musi być czy może być zwykła n/gaz z butelki? A jak z glukozą to w jakich ilościach rozrobić?

Gość zawstydzona_mama
Ostatnio była ważona w grudniu i miala 3,5kg teraz dopiero czekam na wizytę. A co to ta siatka centylowa?

Gość gość
Moja ma 4 miesiace i pije na raz 170, 6 do max7 na dzien. Na poczatku karmienia mm pila po 80 a zalecane bylo 120 w tym okresie, pamietaj ze kazde dzeicko jest inne. Mojej kolezanki dziecko ma niecale 5 miesiecy a od dluzszego czasu je co godzine bo jest taka glodna, a zdrowa jak ryba.

Gość ktrna88
nie ma czegoś takiego jak nienajadanie się maluszka. poszukaj sobie na fejsie czegoś takiego jak mleko mamy rządzi. czasem organizują dni z ekspertem, możesz do niego napisać z pytaniem o pomoc...