Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy można przez całe życie kochać tylko jedną osobę?

Polecane posty

Gość gość

Czy można przez całe życie kochać tylko jedną osobę?

Gość gość
Nie bo kochasz rodziców , rodzeństwo , partnera/kę , dzieci , dziadków. Jeżeli chodzi o to ,czy można przez cale życie kochać tylko jednego partnera/kę to tak , takie przypadki bywają, nazywa się ich parami łabędzimi.

Gość gość
W obecnych czasach uważam że to niemożliwe by kochać tylko jednego partnera. Może kiedyś tak było...

Gość gość
Można, ale do tego trzeba dorosnąć :P

Gość Silene
Można. bez względu na wiek, problemy, odległośc.

Gość gość
Tez mi sie wydaje ,ze milosc prawdziwa zdarza sie raz w zyciu ,potem moga byc inni partnerzy ale kocha sie juz inaczej ..

A co to w ogóle za pytanie ? Decydujesz się na bycie z kimś i pewnie wygodniej jest zmienić kilka razy w swoim życiu osoby, żeby przekonać się, że ta zamiana nie załatwia naprawdę niczego. Jeśli kochasz kogoś, i ktoś ciebie też, to wymiana tej osoby na : młodszą, starszą, zdrowszą, ładniejszą, z lepszym charakterem, z dziećmi, bez dzieci..etc. (powodów jest milion :D) nigdy nie wchodzi w grę, a to dlatego, że jeśli nie rozwiążesz problemów z jedną osobą, którą rzekomo kochasz, to zawsze będziesz miał/a problemy i będziesz popełniał/a te same problemy, chociaż zmiana na kolejną osobę będzie dawała nadzieję na szał ciał i uprzęży. Człowiek wybiera czasem bezmyślnie, ale wybieranie całe życie kolejnych ofiar, żeby podreperować swoje chore ego, jest nieporozumieniem i totalnym nie pojmowaniem czego się chce, jakich wartości szuka się u drugiej osoby, jak ma wyglądać to bycie z drugą osobą i kim się do cholery samemu jest, żeby mieć jakieś swoje wyssane z palca żądania w tym zakresie. Bycie ze sobą, to harmonia, wzajemne uczucia, pójścia na kompromis, nie osaczanie i wybaczanie drobnych potknięć, dzielenie się swoimi radościami, smutkami, to wymiana energii na poziomie wyższym niż przyziemny seks, gonitwa za łatwym celem i powszechnym teraz tumiwisizmem. To rozumienie, że ktoś obok nas ma prawo mieć gorszy i lepszy dzień, być chorym, starym, niedołężnym bo kiedyś wszyscy tacy będziemy, a czas nie będzie na nas czekać (jak mówi mądra piosenka). Większej radości z przebywania ze sobą, a także zrozumienia istoty miłości, nie tylko w tym roku życzę :D 🖐️

Gość gość
Mąż bardzo mnie okłamywał i zdradzał a ja wciąż go kocham więc chyba można kochać cały czas tą samą osobę.Szkoda że on tak nie potrafi.

Gość gość
Oczywiście że można, jest tylko jedno ale... trzeba umieć kochać, a do tego zdolni są tylko nieliczni.

Można, ale atrakcja do innych jest nieunikniona. To tylko od osoby zależy co z nią zrobi. Inna sprawa czy warto? O naprawdę dobrą kompatybilność jest trudno, i po prostu lepiej jest próbować kilka razy niż zostać z kimś z kim wcale nie jest tak wspaniale. W Polsce jest tyle nieszczęśliwych małżeństw że aż się w głowie nie mieści. Moim zdaniem, ludzie muszą przestać myśleć o pierwszym partnerze jak o czymś specjalnym, i zwłaszcza szanować się bardziej niż próbować zostać w związkach z których g****o wychodzi, lub myśleć że po wyjściu z pierwszego związku już nie będzie tak samo. Bo o ile tak samo nie będzie, to czy gorzej czy lepiej zależy tylko od wyboru partnera.

Gość gość
Myślę ,ze jest możliwe , jak ktoś napisał , trzeba do tego dorosnąć ale i tez mieć dużo szczęścia aby spotkać taką osobę od razu. Ktos napisał ,ze prawdziwa miłość zdarza się tylko raz a później to już tylko miłostki tylko ,ze prawdziwa miłość trwa wiecznie i nie kończy się wiec gdy pierwsza miłość nie wypaliła to nie można jej nazwać prawdziwa , prawdziwa to ta ostania. Prawdziwa miłość to taka gdzie kochamy i jesteśmy kochani i takie związki istnieją , jak ktoś trafnie to nazwał łabędzie pary. Łabędzie pary nawet po 20 latach kochają się i pożądają tak samo jak na początku , w ich mózgach zachodzą takie same reakcje chemiczne jak na początku ,gdzie u większości takie reakcje trwają tylko do 15 miesięcy. Niestety łabędzie pary zdarzają się 1 na 10 wiec reszta par żeby być razem kieruje się rozsądkiem i przyzwyczajeniem. Ktos napisał ,ze wybieramy nierozsądnie i tu tez ma racje, mylimy zakochanie z miłością , tylko co w stacji kiedy my jesteśmy swoich uczuć pewni a partner pomylił uczucia , ciężka sprawa , tkwimy w zwiazku nieszczęśliwym albo zostajemy porzuceni. Inna sytuacja ma miejsce gdy partner umiera wtedy możemy spotkać druga miłość co przeczy ,ze kochamy tylko raz w życiu. Ktos napisał ,żeby kochać raz w życiu trzeba umieć kochać i tu tez się zgadzam tylko co jak osoba jako dziecko nie nauczyła się miłości , czy ona nie ma prawa do szczęścia ?

Gość gość
każdy "umie" miłość to jak z sexem nikt cię nie uczy a umiesz to jest instynkt.

Gość bella  86
Nie można, miłość jest jak wiatr, przemija.

Gość gość
gość dziś każdy "umie" miłość to jak z sexem nikt cię nie uczy a umiesz to jest instynkt. x No chyba nie każdy , jak nie kocha się siebie to jak można kochać drugiego człowieka ?

Gość wkurza mnie psychologia
daj spokój z tymi psycholog bzdetami,kochaj siebie,bądz asertywny bla bla bla ile mozna

Gość gość
Może i można ale po co ? Nudne takie życie tylko z jedna osoba.

Gość gość
NIE, ja sie zakochuje w każdej fajniejszej

Gość gość
chyba mozna.

Gość gość
jak kocha to nie zdradza.

Gość Zakochannna
Nie wiem ale chcialabym kochac tylko jednego faceta przez cale zycie :)

Gość gość
Czasem się to zdarza. Najczęściej w filmach. Większość pewnie by tak chciała. Czasem też mam takie marzenie.

Gość gość
chce tylko jednego.

Gość gość
gość wczoraj Ktos napisał ,żeby kochać raz w życiu trzeba umieć kochać i tu tez się zgadzam tylko co jak osoba jako dziecko nie nauczyła się miłości , czy ona nie ma prawa do szczęścia ? X Oczywiście, że każda osoba ma prawo do szczęścia - skąd ta insynuacja? Czy jest tylko jedna miłość... ta ostatnia... ? Ja kochalem, ona zerwała. Na powrót nie ma żadnej szansy - choć to bardziej jej decyzja niż moja, a wiem, że ona nie rzuca słów na wiatr i jest konsekwentna. Mija własnie drugi rok jak jej nie w moim życiu, nie mam nawet cienia informacji od niej. W międzyczasie spotkałem kogoś, kto mnie kocha, ja też się staram, ale czuję, że mentalnie ją zdradzam z byłą. Czasami śni mi się ona tak realnie, że kiedy się obudzę, to wydaje mi się, że rzeczywiście mój związek z nią trwa nadal i wcale nie zerwaliśmy mimo iż szmat czasu przeleciał... Cały czas mam wrażenie, że to własnie moja ex była miłością mojego życia - czy mogę kochać drugi raz? myślę, że tak, ale już nie z taką pasją i tak wlasnie jest teraz, choć wiem, że dla dobra wszystkich muszę unikać byłej, która jest jak kryptonit - gdyby się pojawiła, mogłaby przewrócić moje życie. Do mojego życia może wrócić tylko w jednym charakterze - jako moja żona/dziewczyna - inaczej muszę jej unikać za wszelką cenę.

Gość gość
Najpierw trzeba umieć kochać. Duży wpływ ma też to, czy zostałeś/aś wychowany w miłości, czy rodzice cie kochali, okazywali miłość wobec ciebie., nauczyli cię kochać. Rodzina to środowisko naturalne miłości.

Gość gość
Oczywiście, że każda osoba ma prawo do szczęścia - skąd ta insynuacja? x Dlatego ,ze osoby , które nie miały szansy nauczyć się kochać bo rodzice przekazali im fałszywy obraz miłości, idąc przez życie ranią innych ludzi. Zatem ludzie , którzy ranią innych zasługują na miłość i szczęście ? O ile ktoś zdaje sobie sprawę z tego ,ze nie umie kochać i nic z tym nie robi to świadomie postępuje źle ale jak ktoś nie zdaje sobie z tego sprawy i rani innych niby wie ,ze robi źle ale nie wie w czym jest problem. Mozna by powiedzieć ,ze najlepszym rozwianiem byłoby unikanie ludzi pochodzących z patologicznych rodzin tylko w taki sposób możemy pominąć osoby z patologicznych rodzin , które już wiedza w czym jest problem i podjęły terapie albo już są po. Jest wiele szczęśliwych ludzi , którzy uświadomili sobie swoje braki i podjęli trud nauki miłości.

Gość gość
Nie można, nie jesteśmy monogamistami z natury.

Gość gość
Jak się kocha naprawdę to się nie myśli o innych, w sensie swoją połówkę. Kochać można rodziców, dzieci to też miłość.

Gość gość
Czy można przez całe życie kochać tylko jedną osobę? Nie mozna. Kazda milosc jest pierwsza

Gość gość
Kocha sie raz. Potem drugi i trzeci i znow:)

Gość gość
Niektórzy kochają tylko siebie wiec tak.