Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MizantropiaOdraza1994

Irytuje mnie, gdy ludzie używają indyjskich słów, np. karma

Polecane posty

A także gdy gdy fascynują się indyjską kultura np. buddyzmem. Ten kraj, mimo dłuższej historii od zachodu nie zdołał stworzyć nowoczesnej cywilizacji, i skończył jako kolonia Imperium Brytyjskiego, mimo iż cywilizacja hinduska istniała już w czasach kiedy Anglia było pod władzą Imperium Rzymskiego i nikomu nie śniło się o Imperium Brytyjskim. Zero rozwoju. Nawet dziś ten kraj jest podawany za przykład zacofania, średniowiecza. Z całym szacunkiem więc dla hindusów, ale nie ma więc żadnego powodu by się na nich wzorować. Dlatego drażni mnie za każdym razem, gdy słysze, jak jakaś osoba mówi o "karmie" lub używa innych hinduskich słów, wyznaje buddyzm itp, skoro idee pochodzące z Indii nie są w stanie doprowadzić do sukcesu cywilizacyjnego.

"A także gdy gdy fascynują się indyjską kultura np. buddyzmem." x Chciałaś napisać hinduizmem, religie dharmiczne to różne bajki.

Gość gość
szkoda, ze skasowałas... to byl pierwszy mądry tekst ktory napisałas ;)

no to przywracam co napisałam, jeśli są osoby chętne do dyskusji. Buddyzm jednak wywodzi się z Indii, jest dzieckiem tamtej cywilizacji i z jakiegoś powodu jest popularny w krajach zachodniego kręgu kulturowego.

Gość gość
a dlaczego ludzie atakują islam i mowią że to ciemnota skoro dawniej to w swiecie muzulmanskim rozwijala się zwłaszcza medycyna, astronomia, matematyka a w chrzescijanskiej europie byla niesamowita ciemnota, kosciol katolicki zagrabił i opatentowal calą wiedze, 95% ludzi zyła w ciemnocie, Galileusza wsadzili do więzienia

Więc mamy kolejny powód, dla którego nie należy się na nich wzorować. ;) Czym innym jest protestancka, kalwińska skromność i ciężka praca, która doprowadziła do sukcesu cywilizacyjnego, a czym innym jakieś wartościowanie bezsensownej ascezy, ubóstwa obecne także w katolicyźmie - a kraje katolickie jak widać są gorzej rozwiniete gospodarczo od protestanckich.

Bo obecny Islam już nie wyznacza postępu, dzisiaj kraje muzułmanskie są do tyłu w stosunku do zachodu i myśle, że ten ich fanatyzm religijny jest konsekwencją jakichś kompleksów.

Gość gość
indie to światowy śmietnik, zdegradowane srodowisko naturalne, 2016 rok a oni bawią się w podział na kasty i taplanie w skażonym, zasyfiałym Gangesie...to wiele mowi o tym kraju i społeczeństwie. Bangladesz to juz szambo, a psy dooopami tam szczekają

Gość gość
ale tez Indie to bardzo dynamicznie rozwijajacy sie kraj, potega swiatowa. Hindusi opanowali najlpesze uniwersytety, ilu jest naukowcow, lekarzy. Niesamowita historia, architektura.

"2016 rok a oni bawią się w podział na kasty i taplanie w skażonym, zasyfiałym Gangesie" x Ale dzieci się cieszą że mogą pokąpać się w dziurach na ulicy które zalała woda :)

Gość gość
ale tez Indie to bardzo dynamicznie rozwijajacy sie kraj, potega swiatowa. Hindusi opanowali najlpesze uniwersytety, ilu jest naukowcow, lekarzy. Niesamowita historia, architektura. x przesadzasz, Chiny się wzbogaciły, koszty pracy rosną, coraz więcej regulacji prawnych, trzeba zwijać majdan i przenieść się tam gdzie jest taniej = Indie naukowcy, lekarze ? praktycznie wszystkie nowe leki są syntezowane w Europie, USA i Japonii, hindusi jedyne co potrafią to nielegalnie produkować ich kopie bez patentów architektura ? kilka ciekawych budynkow i to wszystko, Indie to jedna wielka katastrofa ekologiczna, wylewają odpady do rzek, na pola, lasy są praktycznie w całości wykarczowane, przeludnienie :O Nie wiem jak komus moze sie tam podobac, spoleczenstwo hinduskie to patologia, non stop gwałty, kobieta ktora sprubuje zyc dlużej niż mąż jest czesto wyrzucana z domu przez wlasną rodzine, dzieci, kobieta w indiach jest czyms gorszym niz zwierze, tam krowa ma więcej praw niz kobieta No, ale dla Polaczkow to egzotyka i wzór do naśladowania :D 🖐️

Ja się jeszcze wtrące, tak Indie mają niesamowitą historie, mają niesamowite zabytki architektury, ale tak można powiedzieć o bardzo wielu krajach, np. Abisynii, czyli dzisiejszej Etiopii, a jakoś ciężko nazwać ten kraj miejscem sukcesu :P Ja nic nie mam do Indii, niech żyją jak chcą, ich świat ich sprawa, ale drażni mnie ta fascynacja, z jaką ich kultura jest traktowana, dopatrywanie się wielkiej mądrości w ideach, jakie stworzyła ich cywilizacja, lub wręcz uważanie, że ich droga jest lepsza od zachodniej, absurd.

Gość gość
Wycieczki do Indii świetnie się sprzedają,a do tanich nie należą w Itace ani w Rainbow /już bez Tours/.To znaczy,że wielu interesuje się tym krajem,inaczej nie byłoby tylu chętnych do zwiedzania Indii:-D

Gość gość
jak chodzi o fascynację obcą kulturą to sądząc po ilości sprzedanych wycieczek Chiny,Indie i Kuba bardzo przyciągają turystów z Polski.To znaczy,że nie są tacy głupi jak niektórzy uważają na tym forum:-P