Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mierzenie długości szyjki

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny, często czytam, że wiecie jakąś długość ma szyjka macicy. Ja jestem w 18tc i jeszcze nigdy lekarz nie poddał mnie takiemu badaniu. Od którego tygodnia miałyście mierzoną szyjkę macicy?

Gość gość
No właśnie, tak to jest z tymi lekarzami. Ja do 20 tygodnia chodziłam do jednego lekarza, który podczas wizyty badał mnie jedynie palpaycjnie i mówił, że wszystko przebiega książkowo. Z uwagi jednak na fakt, że nie czułam się u niego pewnie poszłam do drugiego. Ten już na pierwszej wizycie badaniem USG zmierzył mi szyjkę. Okazało się, że jej długość wynosi 31 mm. Trochę mało. Zalecił oszczędny tryb życia. Jak chodziłam do tego pierwszego to robiłam wszystko jak przed ciążą. Teraz się oszczędzam. Lepiej wiedzieć takie rzeczy i zaradzać temu niż w 22 tygodniu urodzić martwe dziecko.

Gość gość
3 cm to nie tak mało. Ja bez ciąży mam taką szyjkę. Także dla mnie 3 cm to norma. Ważna jest też jej konsystencja, czy jest twarda itp oraz to czy się nie skraca, wiec dobrze co jakiś czas kontrolować jej długość na usg.

Gość gość
Mi lekarz mierzy ale dopiero id 7 miesiaca. Bo w badaniu ginekoligicznym jest wszystko ok. 32 tydzien 3,5 cm.