Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moje dziecko nie chce jeść!

Polecane posty

Gość gość

Od pewnego czasu zauważyłam, że moja 4-letnia córka nie chce jeść. Jada w ciągu dnia jeden posiłek. Zdarzają się takie dni, że je normalnie, jednak częściej zdarzają się te gorsze, płacze i krzyczy, że nie chce. Nawet nie woła, że jest głodna. Jeżeli chodzi o słodycze to je normalnie, chociaż nie daje jej często. Co mam zrobić?

Gość gość
Jeśli nie chce jeść to nie dawaj jej żadnych slodyczy. Może pytaj ją co zje a nie czy np czy na sniadanko zje kanapkę z serkiem czy kanapkę z szynką a może jajeczko daj jej możliwość wyboru. Z moja pasierbica zdało to egzamin

Jako matka wiesz, że dieta dziecka musi być zbilansowana i że zdrowe żywienie jest ważne. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania i budulca kości. Myślę, że nic się nie stanie, jeśli czasem nie zje posiłku. Jeśli nie je regularnie to pojawia się problem. Jaki posiłek je najczęściej w ciągu dnia? Czy nie jest on za duży? Czy dajesz jej jakieś jedzenie między planowanymi posiłkami? Spróbuj stworzyć grafik jedzenia – który będzie dla niej atrakcyjny, zaciekaw ją. Pokazuj jej produkty, które wykorzystujesz w kuchni przy robieniu posiłków. Może to sprawi, że będzie chciała je próbować. Wytłumacz, że są takie posiłki, które je każdy w ciągu dnia. W grafiku możesz za każdy zjedzony posiłek nagradzać ją naklejką. Powiedz, że jedzenie dostarcza siły do zabawy, to może być argument, który ją przekona.

Gość gość
Może kiepsko gotujesz i jej nie smakuje. Może jedzenie źle wygląda. Postaraj się trochę. Niech posiłki będą smaczne a także ładnie, ciekawie podane. I żadnych słodyczy, bo ją zamulą i nie będzie jadła. Jak będzie wiedziała, że i tak dostanie ciastko czy batona, to nie zje brokuła ani groszku.

Gość gość
Nie dawaj slodyczy to zacznie jesc. Ilosc kcal ma zapewniona wiec sie nie domaga. Brak apetytu powinien skutkowac odstawieniem slodyczy a wtedy wroci wszystko do normy. A ze czasami zdarzaja sie gorsze dni to kazdy tak ma.

Gość gość
Nie no bez przesady słodyczy nie jest cały czas. Urozmaicam jej dania i uważam, że wyglądają ładnie. Najbardziej lubi jeść śniadania. Ma kilka ulubionych dań, ale bywa i tak, że ich nie je. Daje jej czasem przekąski, gdy nie zje obiadu . To uważacie, że powinnam nie dawać jej słodyczy, ale przecież każde dziecko sięga po nie.

Takie dziecko nie wie jeszcze co lubi a czego nie. W tym wieku jeszcze próbuje i wykształca swój smak. Może te przekąski są głównym problemem? Na jakiś czas odstaw je razem ze słodyczami a przekonasz się czy je normalnie. Co do tego posiłku, który je najczęściej – śniadania. Może wystarcza jej na cały dzień? A w międzyczasie kiedy dajesz jej przekąski uzupełnia sobie braki i zaspokaja nimi głód. Czy jecie razem wspólne posiłki? Mogą one sprawić, że mała nabierze kultury jedzenia i będzie chętniej się do niego zabierała

Gość gość
Jak zamiast obiadu dajesz jej przekaski to juz wiesz dlaczego nie je normalnych posilkow.

Gość gość
Zawsze twierdzilam, że dzieci i psy mają wiele cech wspólnych i trzeba je podobnie traktować. Pies mojej babci tak się wywaliło, że potrafił normalnego jedzenia nie ruszyć przez 2 dni. Wtedy babcia mu w końcu dawała jakieś extra mięsko, bo się bała, żeby z głodu nie zdechł. To samo robi Twoje dziecko. Po co ma jeść obiad, skoro wie, że jak nie zje, to dostanie przekąski, które widocznie są dla niej bardziej atrakcyjne. Skoro kundel wpadł na taki pomysł, to czemu nie dziecko. Przestań jej w ogóle dawać te przekąski. Przynajmniej na jakiś czas. Parę razy nie zje obiadu, będzie głodna do następnego posiłku, to zacznie jeść normalnie. Tylko musisz dać jasny sygnał, że przekąska jest na deser a nie zamiast obiadu. Zdrowe dziecko, jak zdrowy pies, świadomie się nie zagłodzi. Jak babcia przetrzymała swojego psa i się nie złamała, to ma 3 dzień zjadłby nawet sucharki.

Gość salento yy

może brakuje jej czegos w diecie? może zjadłaby cos bardziej kwasnego, doprawionego przyrawami, albo wręcz odwrotnie - cos naturalego? popróbuj, daj jej bardziej przypieczone mięsko albo kurczaka bez przypraw, jakiś mus owocowy bez cukru, (Holle czy cos), pokombinuj ze smakami. może dajesz cały czas to samo i dziecko się nudzi jedzeniem?