Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jakbyście mogli o tym decydować to chcielibyście powrotu socjalizmu?

Polecane posty

Gość gość

Żeby wrociły tamte zasady, były jednakowe pensje, dostawałoby się mieszkania, za to wszystko byłoby na kartki i mniej wszystkiego w sklepach?

kto żył w socjalizmie i go pamięta normalnie, a nie przez pryzmat swojej górnej i chmurnej młodości - ten nigdy nie będzie chciał jego powrotu moja odpowiedź - nigdy w życiu

Moja odpowiedź jest taka, że nie da się wrócić do socjalizmu w Polsce, która została już w całości wyprzedana zachodnim koncernom :(.

Socjalizm to ustrój górski, wyhodowany na mleku i maśle, dzielony jak znakomity placek z jabłek. Socjalizm to ustrój piękny, ktoś kto był jego pomysłodawcą był mądry ale człowiek jest różny.

Gość gość
Teraz w Polsce jest socjalizm bez socjalu. Płacisz kasę na socjal i prawie nic z tego nie masz, bo co to np. za zasiłek 50 zł na dziecko?

Gość gość
nhgsgs

Gość gość
Misio 1. Nie chodzi o to czy jest to mozliwe, ale o to czy sa ludzie, ktorzy by chcieli powrotu socjalizmu. Moja matka do konca swoich dni tesknila za poprzednim ustrojem. Niby, ze nie bylo tylu napadow, huliganow a ludzie byli sobie bardziej zyczliwi. Kultura tez stala na wyzszym poziomie

Zgadzam się z opinią Twojej matki :). x Wprawdzie byłem świadkiem końcowej fazy polskiego socjalizmu, ale mam takie same spostrzeżenia. x Np. ci "źli" milicjanci zawsze powiedzieli, gdzie jest najbliższa "żabka", czyli całodobowa sprzedaż alkoholu :P, a gdy cygańskie bachory goniły cię z nożem, to spuszczali im łomot i uczyli bydło moresu :P. x Nie bałeś się chodzić nocą po ulicy, bo każda podejrzana grupka była szybko sprawdzana. Nawet kibole byli dużo grzeczniejsi i nie bałem się chodzić z ojcem na mecze :). x Nikt nie skłócał ludzi i wszyscy widzieli wspólnego "wroga" we władzy :P. Dlatego ludzie byli wobec siebie życzliwsi i chętniej pomagali sobie nawzajem :).

nie sądzę, żeby było mniej chuligaństwa na ulicach - po prostu nie mówiło się ani nie pisało o tym w jedynie słusznych mediach tak samo były dzielnice, gdzie nie należało zapuszczac sie po zmroku, jak i teraz, chociaż teraz może są one w lepszym stanie, lekko odnowione i oświetlone (piszę na przykładzie Lublina i np. ul. Kunickiego czy dawnej Buczka, teraz Zamojskiej, czy dawnej Hanki Sawickiej, teraz Świętoduskiej) czy ludzie byli bardziej życzliwi...no może trochę... chociaż donosicielstwo kwitło w najlepsze kultura? szkolnictwo na pewno stało na wyższym poziomie, to fakt ale reszta... jeśli była "po linii" to ok, jeśli nie, to juz nie bardzo poza tym, jeśli mowa o kulturze, to tylko polska i z krajów zaprzyjaźnionych nic zza żelaznej kurtyny do nas nie docierało, filmy, muzyka, malarstwo- zero

Ustrój polityczny a mentalność ludzi i czasów to dwie różne sprawy. Jedno nie ma nic do drugiego, kiedyś zachwycano się dżinsami, kto dziś się nimi zachwyca? Nabierzcie trochę inteligencji naprawdę.

>>>nic zza żelaznej kurtyny do nas nie docierało, filmy, muzyka, malarstwo- zero<<< x Nie wygłupiaj się :D, x Nawet Rolling Stones-i w Polsce występowali :). x A ten koncert Iron Maiden, na którym mi kurtkę porozrywali, to pewnie sobie wymyśliłem :P. x Zawsze były i są dzielnice, gdzie strach zapuszcza się nocą :(. Ja piszę jednak o normalnych dzielnicach, gdzie milicja pilnowała porządku i było dużo bezpieczniej :).

Nie wiem ile ich było za czasów całej komuny, ale sam uczestniczyłem w kilku. x Moja koleżanka pracowała w ZSP i dzięki dofinansowaniu zwiedziła całe Indie i kilka innych ciekawych krain :). x Potem złodzieje z NZS-u, zażądali przekazania im całego majątku WYPRACOWANEGO przez członków ZSP.

Gość gość
mamy teraz bezduszny kapitalizm

Gość gość
Ja myślę, ze ani socjalizm, ani kapitalizm nie są do końca dobre. Za socjalizmem nie jestem absolutnie bo " czy sie stoi czy sie lezy 5 tys sie nalezy" jest glupia zasada, jesli ktos sie oboja, nic nie robi to za co ma dostawać kase? Albo jak ktoś konczy ciezekie studia np medyczne to z jakiej racji ma zarabiac tyle co pielegniarka? Poza tym generalnie popieram prywatyzacje bo jednak w prywatnych rekach zwykle wszystko lepiej funkcjonuje bo jak jest konkurencja to i motywacja zeby pozyskac jak najwiecej klientow. Z kolei skrajny kapitalizm tez jest niedobry bo czesem sa zdarzenia losowe jak choroby itd i nie mozna zostawic wszystkich samym sobie, poza tym jednak panstwowe szpitale czy kopalnie tez powinny istniec , ale powinny byc i prywatne kliniki

Gość gość
Takze bardziej jestem za kapitalizmem, ale jednak kazda skrajnosc jest zła...U nas niby jest ustroj mieszany to niby dobrze, ale jednak to wszystko nie funkcjonuje jak powinno...