Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

outagetme

Jakie jest ryzyko ciąży?

Polecane posty

Cześć. Mam 19 lat i pod koniec grudnia pierwszy raz uprawiałam seks. Zabezpieczaliśmy się prezerwatywą i mój chłopak nie skończył we mnie, więc można to uznać za stosunek przerywany. 8 dni temu powinnam dostać okres i nic. Tydzień temu miałam wszystkie objawy zbliżającego się okresu, był poddenerwowana, zmęczona i bolały mnie piersi. Zawsze miałam nieregularne, ale nie aż tak. Powtarzam sobie, że to może być stres, zbliża się sesja i tak dalej. Straciłam też trochę na wadze ostatnio. Boję się zrobić test, a raczej jego wyniku. Jak duże jest ryzyko ciąży? Proszę, pomóżcie.

Gość gość
Jeśli 8 dni temu powinnaś dostać okres, możesz wykonać już test ciążowy i na Twoim miejscu bym to zrobiła. Żadnego plamienia, krwawienia? Okres przez taki stres jak sesja może się opóźnić o przynajmniej tydzień, także głowa do góry :) zrób test i już nie będziesz żyć w niewiedzy

Gość gość
tym bardziej przy prezerwatywie i stosunku przerywanym szanse na ciążę są naprawdę niewielkie

A czy może być to też spowodowane tym, że był to pierwszy raz? Było to mimo wszystko jakieś przeżycie emocjonalne. Cały czas powtarzam sobie, że to niemożliwe, ale z każdym dniem co raz bardziej się stresuję, że może jednak... Boję się testu, ale chyba będę musiała się przełamać. No i porozmawiać z moim chłopakiem, nie chciałam go do tej pory martwić.

Gość gość
Mi po pierwszym razie (stosunek przerywany) też się okres spóźnił jakoś tydzien, a jesli nie skonczyl w tobie, to powinno byc wszystko ok. Na wszelki wypadek zrób test albo dla pewnosci dwa. Pozdawiam :)

Gość gość
Na pewno jak najprędzej zrób test i pamiętaj o tym, żeby wykonać go przy pierwszym porannym sikaniu - wtedy stężenie hormonów jest najsilniejsze. Jeśli masz możliwość to kup dzisiaj i zrób jutro :) Im więcej będziesz się stresować, tym bardziej okres może Ci robić psikusa. Mi się dwa razy tak spóźniał i już miałam się załamywać, zrobiłam test - negatywny. i co potem? dzień później dostałam okres! :) Myślę, że powinniście się jeszcze dodatkowo zastanowić nad innymi sposobami antykoncepcji, żebyś już nigdy nie stresowała się przy spóźniającym okresie. Ja używając z chłopakiem samych gumek nie wpadłam przez 6 lat, a zdarzały się i stosunki przerywane bez gumki. Do tego polecam Ci prowadzić sobie kalendarzyk, to też dużo pomaga, jeśli masz w miarę regularne cykle.

Gość gość
Poczytaj trochę o tym jak przebiega proces zapłodnienia, jak przebiega cykl u kobiety. Taka wiedza bardzo uspokaja.

Gość gość
zgadzam się z poprzednią wypowiedzią. swietne artykuły znajdziesz w poradniku na stronie naturalna plodnosc

Zrobiłam test i wyszedł negatywny. Mimo to, nic się nie zmieniło. Prowadzę kalendarzyk i mniej więcej znam swój cykl, dlatego wiem, że robiliśmy to po owulacji w ostatnim dniu płodnym.

Gość gość
Na kalendarzyku daleko nie zajedziesz chyba że będziesz mieć fart. Jak już chcesz polegać na metodach naturalnych to obserwacja i zapisywanie. Są takie specjalne karty na internecie do obserwacji cyklu, a nawet programy na komputer. Ja miałam regularne cykle ale często było tak że obserwacja nie pokrywała się z tym co wyliczyłby kalendarzyk.