Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mezowi spadaja zarobki...

Polecane posty

Gość gość

Pracuje na kopalni, niestety juz jest tak zle... Przed slubem jego zarobki to okolo 3000zl, teraz pozanierali im premie, podnosi kwalifikacje a zarabia raptem 2200. Sam zle to znosi, ja licze kazdy grosz bo jestem aktualnie urlopie macierzynskim i ZUS mnie okroil sporo. Kredyt hipoteczny, dziecko,rachunki i nasze 3300zl. Naprawe jest kiepsko.

Gość gość
ale po co piszesz o tym na forum? twoj maz wie jakie bzdury w necie piszesz?

Gość Mario Candarelli
kłamiesz kobieto , czy już zapomniałaś , jaki został zaciągnięty kredyt i jest do spłacenia ?

Gość gość
To niech zmieni pracę! Tylko nie pisz mi że to niemożliwe :) reszta Polski żyje bez kopalni i naprawdę da się :)

Gość Mario Candarelli
przecież My Polacy wiemy doskonale ile zarabia górnik w Polsce ze swoimi trzynastkami i czternastkami , to nie jest nasza wina, że masz kredyty bankowe i masz do spłacenia kredyt za auto i kredyt za remont kuchni i na życie masz i pozostaje 2500 PLN , masz jeszcze z kopalni przyznane 8,5 tony węgla na zimę i nie musisz za ten węgiel zapłacić albo płacisz tylko za transport pod własny piec C.O. więc płaczesz, że mało masz forsy ale gdyby tak policzyć to masz ponad 8000 PLN miesięcznie , czy to jest mało ? a jak potraktujesz Polaków , którzy zarabiają netto 1850 PLN i są specjalistami w swojej dziedzinie i muszą za każdy kilogram węgla zapłacić !

Gość gość
no wlasnie jw. glupia szmata, zali sie na forum nie wiadomo po co

Gość gość
Potraficie tylko pojechac ludzi. Moj maz pracuje na kopalni ale pod firma. Nieobowiazuje go wegiel, 13,14 ani inne przywileje. Mam tylko hipoteke barany. I co Wy wiecie o prawdziwych zarobkach gornikow? Wszyscy zazdroszcza - niema czego. Kazdy z nas zarabia srednio 3500 wg panstwa.

Gość gość
Tak, tak... Wy niespicie bo taka jest Wasza wola, a ja niespie pol nocy bo zastanawiam sie co by tu zrobic. Wasza nikczemnosc poraza mnie.

Gość gość
niech jedzie do niemiec tam se,zarobi wiecej;-)

No tak, niech wszyscy wyjadą robić na Merkel i jej uchodźców.

Nie zachowujcie się jak debile,polski robotnik dostaje jałmużnę w każdej firmie, niezależnie od nazwy.

Gość gość
W jakim wieku jest twoje dziecko? Do żłobka bym nie dała, ale jak tylko skończy 3 latka zapisz do przedszkola i idź do pracy. W Polsce nie da się wyżyć tylko na jednej wypłacie przy średnio płatnej pracy. Nie da rady i tyle. Masz dziecko w wieku przedszkolnym? Poślij i idź do pracy. Dziecko nie ma jeszcze 3 lat? to zaciśnij pasa i przeczekaj. No chyba, że masz w pobliżu dziadków którzy byliby gotowi zając się maluchem gdy ty będziesz pracować.

Gość gośćsSzychta
Jeszcze 25 lat temu moglibyscie tak powiedziec o gornikach ale autorka ma racje. Teraz na kopalni pracuje garstka gornikow kiedys wszyscy pracowali na kopalni. Zmienilo sie to gdy powstaly podfirmy ktore kopalnia najmuje do wszelkich robot a tu juz sytuacja sie zmienia. Zarabiaja na tym prezesi tych firm ale nie czlowiek. Czego kopalnia ma dawac z 5tys gornikowi jak mozna zalozyc firme a gornicy zwolnieni zatrudnia sie w tej firmie a firma im da 3tys! To jedno a dwa to glownym zrodlem energi w Polsce wytwarza sie z wegla wiec nie psiocz tak bo jakby nie ci gornicy to bys o swieczce siedzial! Trzy to wez pod uwage warunki w jakich musza pracowac ludzie. Dla sprawdzenia to mozecie sie najac do pracy na dole a zobaczymy czy tak ochoczo bedziecie gderac ile to gornicy niemaja hajsu! Ja mam szacunek do kazdej wykonywanej pracy a tym bardziej jesli chodzi o ciezki przemysl! Nie jestem gornikiem,ale pochodze z miasta gorniczego,mialem w rodzinie gornikow i mam kolegow co teraz pracuja z"ojca na syna" i w tym temacie wiem sporo!

Ludzie, czy wy nie widzicie ≥że jesteśmy krajem niewolniczym? Na tej wyspie zielonej, Europejskim, rozwijającym się kraju nie powinno być dylematów:rodzić i wychowywać dzieci, czy pracować. Sami własnym myśleniem sprowadzamy się do myślenia z poziomu niewolnika, a władza rządzi i opływa w luksusy. Kiedy zrozumiecie, że życie to nie praca.

Gość Mulder
Atak na nogi, mam najlepszą fure w mieście jestem trochę opóźniony ale to nie problem z v12 pod maską

Gość gość
typowa polaczkowa zawiść. Dać wam wódę i karabin to się sami pozabijacie

Gość gość
Szychta O świeczce, żartujesz sobie? W tej chwili taniej wychodzi kupować węgiel ze Wschodu. To samo, a wychodzi taniej, więc niby po co są potrzebni górnicy? Gdyby górnictwo padło, to kilka groszy więcej zostałoby w budżecie państwa. PIS miałby kilka groszy więcej do rozhulania :D

gość dziś Szychta O świeczce, żartujesz sobie? W tej chwili taniej wychodzi kupować węgiel ze Wschodu. To samo, a wychodzi taniej, więc niby po co są potrzebni górnicy? Gdyby górnictwo padło, to kilka groszy więcej zostałoby w budżecie państwa. PIS miałby kilka groszy więcej do rozhulania smiech.gif x Jakim ignorantem trzeba być, by pisać takie bzdury! To państwo ustala ceny i zarząd spółki, nie robotnik.

Gość gość
xen Życie to nie praca, ale co w takim wypadku proponujesz? Zadłużyć się, bo przecież na cholerę tyle pracować? To nie Zachód, że możesz być pielęgniarką i za zarobki mieć dom, samochód i zagraniczną wycieczkę raz na rok. W Polsce nawet przy dwóch wypłatach trzeba się na ćwiczyć by wszystko było opłacone.

Jak wam węgla zabraknie, to wiatrakami będziecie tyłki grzać ekologicznymi, albo kolektorami idioci. Ewentualnie zostanie wam francuska elektrownia nuklearna.

Gość Mulder
Jaja bo masz za duże potrzeby,, pozostałe jak na opłacenie lokalnych watażków, i nazwisko a nazwisko oraz możliwość i kontakty z albertem

Gość przerost tresci nad forma
To państwo ustala ceny i zarząd spółki, nie robotnik. >>w socjalizmie. ty piszesz mega bzdury w tym temacie jak polskiegpo wegla nie bedzie to bedzie tandszy rosyjski,chinski, ukrainski i przedw wszystkim australijski ktory kosztuje wraz z transportem nieco ponad 200zl a ten polski to coś ok 400zl/tone. nie jest taki drogi bo podatki bo w australi nie sadze aby byly jakies niskie a i koszt transportu dochodzi po prostu tam kopia go odkrywkowo bo znajduje sie plytko stad taki tani a w pl 600 metrów pod ziemią i więcej dodatkowo w cenie wegla 65% to koszty pracownicze np. w KW , jedynie prywatna kopalnia silesia ktora byla nierentowna i po przejkecie przez czecha jej koszty pracownicze spadly ponizej 50%. panstwowe kopelnie to zaklady utylizacji kasy i tyle upadek kazdej to zysk dla wszystkich oprocz gornikow darmozjadow a to ze maz kogos pracuje w jakiejs agencji posrednictwa pracy nie oznacza ze gornik malo zarabia tylko ze on nie jest zadnym gornikiem tylko zapchajdziura dzisiaj go daja do kopalni jutro moga mu dac inna prace zgodnie z umowa ktorej pewnie nawet nie przeczytal. pracuje dla firmy ktora swiadczy uslugi dla kopalni a nie w kopalni gdzie ponizej 5 tys to nie zarabia nikt kto zjezdza na dol jak jej wliczyc 13 i barborke bo 14 chyba faktycznie nie ma. moj znajomy pracuje w kopalni zarabia ponad 8 tys polowe czasu na dole złopie wóde ze swoimi pracownikami. tak wyglada rzeczywistosc niezmienna od 30 lat. kopalnie relikt prlu. v panstwop zadnych cen wegla nie ustala bezposrednio posrednio wiadomo przez podatki ale ten zagraniczny ma wyzsze narzuty bo dochodzi clo, polski jest drogi bo w polsce drogie sa koszty pracy, eksploatacji i gornicy darmozjady. v Ludzie, czy wy nie widzicie ≥że jesteśmy krajem niewolniczym?>>przeprowadz sie do birmy,kambodzy czy na kube zobaczysz co to niewolnictwo. polacy zobaczyli beneficiarstwo w europie i im sie w glowach poprzewracalo u nas nigdy nie bedzie jak w skandynawi - inna kultura gdyby byly takie zasady jak tam to u nas nikt by nie pracowal bo by mu sie nie oplacalo tylko siedziec na zasilkach.

przerost tresci nad forma dziś To państwo ustala ceny i zarząd spółki, nie robotnik. >>w socjalizmie. ty piszesz mega bzdury w tym temacie jak polskiegpo wegla nie bedzie to bedzie tandszy rosyjski,chinski, ukrainski i przedw wszystkim australijski ktory kosztuje wraz z transportem nieco ponad 200zl a ten polski to coś ok 400zl/tone. nie jest taki drogi bo podatki bo w australi nie sadze aby byly jakies niskie a i koszt transportu dochodzi po prostu tam kopia go odkrywkowo bo znajduje sie plytko stad taki tani a w pl 600 metrów pod ziemią i więcej dodatkowo w cenie wegla 65% to koszty pracownicze np. w KW , jedynie prywatna kopalnia silesia ktora byla nierentowna i po przejkecie przez czecha jej koszty pracownicze spadly ponizej 50%. panstwowe kopelnie to zaklady utylizacji kasy i tyle upadek kazdej to zysk dla wszystkich oprocz gornikow darmozjadow a to ze maz kogos pracuje w jakiejs agencji posrednictwa pracy nie oznacza ze gornik malo zarabia tylko ze on nie jest zadnym gornikiem tylko zapchajdziura dzisiaj go daja do kopalni jutro moga mu dac inna prace zgodnie z umowa ktorej pewnie nawet nie przeczytal. pracuje dla firmy ktora swiadczy uslugi dla kopalni a nie w kopalni gdzie ponizej 5 tys to nie zarabia nikt kto zjezdza na dol jak jej wliczyc 13 i barborke bo 14 chyba faktycznie nie ma. moj znajomy pracuje w kopalni zarabia ponad 8 tys polowe czasu na dole złopie wóde ze swoimi pracownikami. tak wyglada rzeczywistosc niezmienna od 30 lat. kopalnie relikt prlu. v panstwop zadnych cen wegla nie ustala bezposrednio posrednio wiadomo przez podatki ale ten zagraniczny ma wyzsze narzuty bo dochodzi clo, polski jest drogi bo w polsce drogie sa koszty pracy, eksploatacji i gornicy darmozjady. v Ludzie, czy wy nie widzicie ≥że jesteśmy krajem niewolniczym?>>przeprowadz sie do birmy,kambodzy czy na kube zobaczysz co to niewolnictwo. polacy zobaczyli beneficiarstwo w europie i im sie w glowach poprzewracalo u nas nigdy nie bedzie jak w skandynawi - inna kultura gdyby byly takie zasady jak tam to u nas nikt by nie pracowal bo by mu sie nie oplacalo tylko siedziec na zasilkach. X Leming, jak cholera. Nie piertol głupot bo zachowujesz się ja ubek w komunizmie.

każdy polski podatnik dołożył do kopałn nie licząc ostatnich lat 1600zł . po rządach pisiorów zapewne suma urośnie do jakichś 3 tysiecy bo już szydło nakazała elektrowniom zakup węgla na zapas na kilka lat aby jeszcze trochę pociągnęly a one nadal na skraju bankructwa za rok pewnie pko,orlen,lotos, kghm i pzu będa wegiel kupowały bo niewiele jest spólek skarbu panstwa przynoszących zysk aby kopalnie dalej pracowały.

Jeśli podatnik dołożył, to do zarządu i państwa.

Leming, jak cholera. Nie piertol głupot bo zachowujesz się ja ubek w komunizmie. >>przytocz jakieś fakty a nie powielaj sloganów z gazety polskiej. wejdz sobie w sprawozdanie jsw bo to spólka giełdowa publikuje wiarygodne bo musi być audytowane i zobacz ile wynoszą koszty pracy i jakie ma straty. ty sie zachowuejsz jak analfabetka po prostu a krzyczysz jak dewota na targu zamiast się zastanowic nad bezsensem tez które głosisz. wyzywasz innych od komuchów a sama masz skrajnie socjalistyczne poglady. jesli tak cie to interesuje to jestem liberałem.

Gość gośćSzychta
Nie,nie zartuje sobie. Panstwo winduje ceny! Jakim cudem zamykaja kopalnie a pare k dalej niemcy otwieraja kopalnie w tym samym miescie? Jakim cudem makreli oplaca sie wydobycie wegla u nas a nam nie? Zaznacze ze kazdy,ale to kazdy surowiec naturalny w ziemi jest bogactwem samym w sobie a ludzie zanizaja jego wartosc. Kiedys za weglem zaplacza wszyscy. Zreszta nie tylko za weglem ale za wszystkimi surowcami naturalnymi ktore zniszcza! Miej na uwadze,ze czlowiek jest sterowany przez codzienne pranie mozgu i sam sobie kajdany zaklada myslac,ze robi dobrze i chelpiac sie wolnoscia! Miejmy wszyscy szacunek do kazdej pracy i patrzmy na wlasne czlowieczenstwo nim zbluznimy innych.

do d**y nie do zarządu co z tego że cżłonek zarządu zarabia 40 tysiecy na miesiac jak jest ich 5 a gorników w takiej kopalni 10 tys. w kazdej jest po 10 zwiazkow zawodowych albo wiecej z ktorych po kilkanascie osob jest na etatach nic nie robia a pensje maja podobne jak zarzad kopalni bo aby miec spokoj to daja im wysokie pensje tak to dziala. przynaleznosc do zwiazkow zawodowych w kazdej kopalnie to ponad 100% bo niektorzy naleza do kilku. sa takie w ktorych nie da sie nie nalezac do zwiazku bo to mafia jest. tak jest w kazdej panstwowej spolce na majatku ktorej uwlaszczaja sie zwiazkowcy i wmawiaja prostym pracownikom ze te zaklady to ich wlasnosc. zreszta proponowali zalodze przejecie zalodze niektorych kopaln jakos nigdzie nie chceili :D bo dobrze wiedza ze lepiej zyc na garnuszku ciezko pracujacych niz samemu zarzadzac.

Nie mam siły dyskutować, po prostu szlag jasny mnie trafia, kiedy czytam takie bzdury. Niemcy wykupią nasze kopalnie, a w zamian Francja wybuduje nam elektrownię nuklearną i będzie git. Qrwa

przerost tresci nad forma dziś do d**y nie do zarządu co z tego że cżłonek zarządu zarabia 40 tysiecy na miesiac jak jest ich 5 a gorników w takiej kopalni 10 tys. w kazdej jest po 10 zwiazkow zawodowych albo wiecej z ktorych po kilkanascie osob jest na etatach nic nie robia a pensje maja podobne jak zarzad kopalni bo aby miec spokoj to daja im wysokie pensje tak to dziala. przynaleznosc do zwiazkow zawodowych w kazdej kopalnie to ponad 100% bo niektorzy naleza do kilku. sa takie w ktorych nie da sie nie nalezac do zwiazku bo to mafia jest. tak jest w kazdej panstwowej spolce na majatku ktorej uwlaszczaja sie zwiazkowcy i wmawiaja prostym pracownikom ze te zaklady to ich wlasnosc. zreszta proponowali zalodze przejecie zalodze niektorych kopaln jakos nigdzie nie chceili smiech.gif bo dobrze wiedza ze lepiej zyc na garnuszku ciezko pracujacych niz samemu zarzadzac. X Chłopie oni wypłacają sobie milionowe premie, zmienia się kadencja polityczna wchdzą nowi prezesi i zaplecze, czasem po kilku dniach zmienia się prezes i koło miliona odprawy dostaje.