Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy myjecie dzieciom zęby?

Polecane posty

Gość gość

Kiedy myjecie i jak często zęby swoim dzieciom?

Gość gość
rano i wieczorem . Bywa że rano bardzo sie spiesze wiec niestety musze poranne my=cie ominąc ale wieczór to musi byc !!!!

Gość gość
A wieczorem po jedzeniu czy przed?

Gość hhjhjj
A jak myślisz?

Gość gość
Syn 2, 5 roku. Od pierwszego ząbka samą wodą przed spaniem nocnym. A od roku wieczorny schemat jest taki: kolacja przy stole, kąpiel, piżamka, mycie zębów, czytanie książki i spać. Najpierw myje sam, potem tatuś poprawia. Rano sam tylko coś tam sobie majstruje szczoteczką, ale nie codziennie- nie zmuszam. Za to dokładne mycie przed snem jest obowiązkowe i nie ma zmiłuj. No chyba że wracamy z imprezy, zasypia w aucie i na śpiku go przenosimy do łóżka.

Gość gość
Moje dziecko ma 5 lat i zdrowiutkie zęby. ZAWSZE myję mu dokladnie wieczorem. Rano sam czasem myje, więc średnio dokładnie. Lubi słodycze i trochę podjada. Pilnuję mu bardzo tych zębów, bo ja mam słabe i często mi się psują mimo dbania o nie.

Gość gość
bo psucie zębów to nie wynika z tego że nie używasz szczoteczki tylko z tego że sie żre syf wszechobecny w sklepach

Gość gość
A co z takimi maluchami, które dopiero dostały pierwszych ząbków a jedzą jeszcze butelkę na dobranoc?

Gość gość
Rano po sniadaniu o wieczorem po kolacji przed spaniem. Odkad wyszly pierwsze ząbki. Najpierw ja myje, potem ew. Corka poprawia po mamie lub mi myje :)

Gość gość
Mój maluch jeszcze nie ma ząbków (4,5m) i przy okazji kąpieli czyszczę mu dziąsełka i języczek gazikiem. Problem w tym, że maluch usypia mi przy cycu, więc siłą rzeczy coś tam mu tego mleka w buzi zostaje. Na razie nic się z tego powodu nie dzieje, ale boję się, jak to będzie wyglądało, jak mu ząbki wyjdą.

Gość gość
Ja myje wieczorem,w weekendy jak jestem w domu to 2razy rano i wieczorem

Gość gość
gość dziś Mleko kobiece nie ma wplywu na zly stan zabkow. Bez obaw mozesz karmic piersia.

Gość gość
Podobno mleko z piersi nie powoduje ryzyka pr*****cy ale roznie to bywa-ja bym spróbowała usypiać bez piersi, bo to przeciez jedzenie a nie smoczek. Wiem ze cieżko-ja od poczatku nauczyłam ze przy jedzeniu sie nie spi. Tak poradziła mi pielęgniarka w szpitalu od noworodków która bardzo nas wspierała w kp.

Gość gość
A jak dziecko budzi się w nocy na jedzenie to jak rozwiązać ten problem? Też po jedzeniu umyć?

Gość gość
No ja też na początku nie pozwalałam maluszkowi spać podczas jedzenia i cały czas mu dokuczałam, żeby nie usnął, ale on po urodzeniu miał żółtaczkę, wysokie CRP i 2 antybiotyki + trzeci do zaropiałych oczek i spał tak dużo, że ciężko go było nakarmić nawet. A potem, jak już mały tak nie przysypiał bez przerwy, a ja byłam już bardzo zmęczona wieczorami, to tak wyszło, że zaczął usypiać przy piersi, a ja z nim niejednokrotnie. I już tak zostało, że bez piersi ciężko mu usnąć. Jeszcze bujanie w łóżeczku trochę pomaga, ale o wiele dłużej to trwa. Przy cycu moment i śpi. Oczywiście na głodnego nigdy nie zasypia, najpierw ładnie się najada.

Gość gość
Najbardziej tszeba dbać o mięczaki bo to podstawa stałych zębów. Popsuty mleczka to popsuty stały ząb. Mimo że się dba i ten stały ząb. Ja mam popsute wszystkie stałe żeby bo mi rodzice nie pozwalali być zębów. Jak byłam w podstawówce to mówili ze jestem za mąką ze jak dorosła będziesz to myć będziesz. A tata mówił że w ogóle nie myć zębów zabranial bo pszesziruje. Bo on nie myje i wszystkie zdrowe ma. A la wychiwanie na wsi

Gość gość
Teraz w wieku 25 lat nie mam 3 zębów. Połówki górnej jedynki dobrze ze błona jest ale wygląda jak pęknięty bo nie stać mnie na zrobię zabiegi. Nie mogę się uśmiechać

Gość gość
Powiem Wam, że ja to już nie wiem, co ma tak naprawdę wpływ na stan zdrowia ząbków. Mój syn ma 5lat,zeby myte od momentu się ich pojawienia. Od 3 lat, codziennie, 2xrazy, owszem zdarza się sporadycznie, że usnie, bo chory,czy bardzo zmęczony, ale to naprawdę bardzo rzadko. Dla porównania, kuzynki syn-rownolatek mojego, zeby myte bardzo rzadko, może ze 2x w tygodniu. (Wiem, bo sama się chwaliła), po badaniu w przedszkolu, okazało się, że mój ma 3 białe plamki prochnicze, a tamten chłopiec wszystkie zdrowe. Dieta jego wcale nie taka zdrowa, dużo słodyczy, dużo też choruje i ma lekką anemię... No to mi ręce opadły...

Gość gość
Kiedy? Jak gowno wyjdzie z biedy.

Gość gość
No to zabłysnęła pani powyżej.