Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Badanie hormonów tarczycy

Polecane posty

Gość gość

itam, Nazywam się Karolina, mam 20 lat. Ostatnio zaczęłam odczuwać straszny lęk, poddenerwowanie, wlosy wypadają garściami, mam sucha skore, bardzo sie poce więc lekarz stwierdził żebym sprawdziła sobie poziom hormonow tarczycy. Najpierw zrobilam samo TSH, które wyszło 2.84 (norma od 0.5-4.2) i lekarz rodzinny uznał, ze jest to dobry wynik. Tydzień później przeczytałam w gazecie, ze kobiety od 20-29 wieku powinny mieć TSH maksymalnie do 2.5. Skłoniło mnie to do powtórzenia badań TSH i wolnych hormonów tarczycy. Wyniki są następujące: TSH 3.22 norma (0.5-4.2) Ft3 3.00 norma (2.4-4.00) Ft4 1.33 norma (0.86-1.76) Wizytę mam za 2 tygodnie do endokrynologa oczywiście prywatnie. Czy powinnam się niepokoić?

Gość gość
nie martw sie na zapas,endokrynolog już Ci powie co i jak :)

Gość gość
otulona_snem na tym forum moźe Ci pomóc. Ale ona udziela się tylko na topach politycznych.

Gość gość
dobry endokrynolog kieruje się czymś innym niż "mieszczenie się w widełkach" więc jak lekarz Ci powie, że wszystko okej i za dowód WYŁĄCZNIE da właśnie te widełki to ja bym go zmieniła. Ale no na zapas się nie martw - nawet jak coś jest nie tak to nie jest to koniec świata. Jednak dobry lekarz to podstawa PS. Ja co roku mam biopsję tarczycy by sprawdzić czy nic się niepokojącego nie dzieje, wiec wiesz ;) Da się ze wszystkim żyć

Gość gość
Poziom hormonów tarczycy masz w normie. Jestem po operacji tarczycy, więc znam temat... Gdyby poziom TSH rósł, endokrynolog może z czasem zalecić syntetyczne hormony, gdyź w takim przypadku trzeba tarczycy " pomóc", skoro sama nie wytwarza określonego poziomu hormonów. Twoje problemy mogą wynikać ze ..stresu. Masz jakiś długotrwały problem, chodzisz w nerwach? Sesja? Na stres natychmiast reagują włosy. Sucha skóra, pocenie się, to tez naturalne objawy napięć. Proponuję Ci, byś szybciutko zrobiła FSH, (badanie krwi) czyli poziom hormonów kobiecych. Tak do kompletu, jak już idziesz do endokrynologa prywatnie. Rób badania ( samo TSH wystarczy) raz na pół roku. I nie denerwuj się:) Pobierz preparat ze skrzypu, popij herbatkę z melisą... Życzę zdrowia i hartu ducha!

Gość gość
na pocenie mogę ci polecic Electro Antiperspirant. Naprawdę super działą i przynosi super efekty.