Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

8 miesieczne niemowle rozwój

Polecane posty

Gość gość

Hej moje 8 miesięczne dziecko nie siada dużo gaworzy robi papa przybija piątkę daje czesc koci koci ale nie siada posadzone siedzi ale chwiejnie nie raczkuje pelzac probuje .. Widac ze chce iść do raczkowania ale probuje kika razy tyllek podnosi i upada i robi lodke .. Turla sie na plecy brzuch na boczki czy powinnam się martwic?ola

Gość gość
Daj mu czas! Kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie...naprawde nie masz sie czym martwic

Gość gość
Ja wiem ale czasem warto kogoś zapytać kto ma dziecko w wieku tym samym albo starsze i zareagować jak się cos dzieje wczesniej niż za późno ..

Gość gość
Moja córka była rehabilitowana bo w 8 miesiącu nie pelzala. Czy słusznie - nie wiem. Syn w tym wieku już staje przy meblach.

Gość gość
Ale sama z corka poszlas do lekarza czy przy kontrolnej wizycie ich to zaniepokoilo ..moja córka jest drobniutka wazy 7,5 kg ..bardzo *****iwa ale no nie potrafi pelzac ani siadać a o raczkowaniu mogę zapomnieć ja miał 10 mies to zaczelam jeździć na tylko dopiero a w wieku 1,2 chodzić nie wiem czy to ma znaczenie..

Gość gość
Zaniepokoilo pediatra i dala skierowanie. Stamtąd z kolei dostaliśmy skierowanie na rehabilitację. Chodziła miesiąc. Zaczęła pelzac, raczkować i siadać.

Gość gość
Po miesiącu ?wszystko naraz? U mnie córka probuje ale po chwili sie denerwuje i zaczyna płakać .. Buja sie śmiesznie jak na chorobę sieroca. Ale to od bujania w wózku podobno .

Gość gość
Mój syn w tym wieku też nie siadał, nie raczkował, zaczynał nieśmiało pełzać. Często robił taką "kołyskę" - bujał się na brzuchu, podnosząc rączki i nóżki. Okazało się później, że to bardzo niedobry odruch, od którego należy odwracać uwagę, bo oddala od osiągnięcia etapu raczkowania. Synek, tak jak Twoja córka, był bardzo drobny (trzeci centyl). Poszliśmy do neurologa i dostaliśmy skierowanie na rehabilitację (neurolog podeszła bardzo spokojnie do tematu, powiedziała, że rehabilitacja nie zaszkodzi, a może bardzo pomóc). Faktycznie po miesiącu ćwiczeń były duże postępy. Może warto córeczkę zdiagnozować dla świętego spokoju.

Gość gość
Dziekuje wam za rady niedługo mam kontrol u pediatry wiec porozmawiam .zaytam

Gość gość
Moja córka mając 8 miesięcy siedziała posadzona, sama nie siadała. Pełzać zaczęła dopiera mając około 9,5 miesiąca a mając równo 10 miesięcy jednego dnia zaczęła siadać i raczkować, chodzić przy meblach zaczęła miesiąc później. Nie diagnozowałam, nie rehabilitowałam. Teraz jest zdrową ośmiolatką, tylko leniwą i wszystko co trudniejsze do zrobienia odwleka ile się da ;)

Gość gość
To j autorka u mnie córka nie jest leniuch ona probuje sie podnosić do raczkowania ale opiera sie rączkami ale buja siedo przodu abo na boki.... I upadana brzuszek raczki w górze i nóżki i kolysa sie jak lodka tak jakby chciała ale nie moze nie umie nie wiem. .. Poczekam. Z miesiąc jak się nie nauczy chociażby pelzac przejdę sie do lekarza

Gość gość
Takie stanie na 4 kończynach i kołysanie się jest normalnym etapem poprzedzającym raczkowanie, bo nim zacznie to robić, to musi poćwiczyć, a z tej pozycji do samodzielnego siadania już niedaleko. Mało które dziecko siada bezpośrednio z leżenia, przynajmniej na początku ;)

Gość gość
No moj synek jest mega sprawny. Ma dokladnie 8 miesiecy.. Siada sam I siedzi sam juz od kiedy skonczyl 6 miesiecy.. Raczkowac zaczol kilka dni przed 7miesiecem...I zaraz potem zaczol stawac przy meblach... I przy nich chodzic. Teraz doskonali the umiejetnosci czasami puszczajac sie.. Z czego az kwiczy z zadowolenia.podobno moj maz chodzil jak mial 9 miechow.. Zobaczymy czy mlody da rade

Gość gość
Ja nie oczekuje odpowiedzi o dzieciach z umiejetnosciami nadprzyrodzonymi i chwaleniem sie a tylko odpowiedziami od mam których dzieci równie nie są takie sprawne jak. Moje..

Gość gość
Moja jutro kończy 8 msc. Nie siada, nie pełza, mało gaworzy i nie raczkuje. Postanowiłam, że po ukończeniu 8 msc jak nic się nie zadzieję to idziemy do lekarza, bo strasznie się martwię. Mieliśmy poród z komplikacjami.

Gość gość
Ja cala ciaze miałam zagrozona 7 pobytów w szpitalu zatrzymywany poród w połowie ciąży ..3 dni naturalnego roDzenia aż urodzilam córka urodziła sie z szelkami miała rączkę przy glowce . Dostala 10 pkt. Miała miesiąc to trzymala stabilnie głowę .. I byla sztywna jak skonczyla 6 mies zaczela być gibka od urodzenia jest *****iwa ..macha rączkami nóżkami glowka na boki i do przodu jak słyszy muzykę gaworzy ale problem z raczkowaniem pelzanie. Siadaniem ..

Gość gość
Nie mogę dodać odpowiedzi pod tym tematem.

Gość gość
Poproś swoją lekarkę o skierowanie do neurologa albo na rehabilitację. Jeśli odmówi, poproś aby dała Ci tę odmowę na piśmie. Lepiej, żeby ktoś obejrzał córeczkę. Mój synek rozwijał się w podobnym tempie, obecnie jest całkowicie w normie. Mieliśmy kilka zajęć z rehabilitantką, później ćwiczylismy w domu. Nadrobił bardzo szybko.