Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Techniczny problem z odpieluchowaniem

Polecane posty

Gość gość

Moja córka za dwa miesiące skończy dwa latka. Próby z opieluchowaniem były juz wcześniej, ale mała robiła na nocnik tylko, gdy się ją posadziło. Od dwóch dni chodzi bez pieluchy, sama woła, że chce siku, albo gdy mnie nie ma w pobliżu sama siada i robi. Problem w tym, że robi na nocnik w ubraniu. Nie da sobie zdjąć spodni. Jak zdejme to jest płacz i ucieczka. Jak wezmę ja na nakładkę, to siada bez ubrania, ale nie robi... Nie chcę jej na siłę zdejmować spodni, bo zniechęci się do nocnika a z drugiej strony nie mogę jej przyzwyczajać to takiego bezsensownego sikania...

Gość gość
Ktoś ma pomysł, jak to rozwiązać?

Gość gość
Może niech pójdzie z Tobą do łazienki i zobaczy, że mama ściąga spodnie i majtki przy robieniu siusiu, opowiedz jej w międzyczasie że do robienia siusiu czy kupki należy się rozebrać. Absolutnie nic na siłę. Może nie przebieraj jej od razu jak ma mokre spodnie, niech pobiegać trochę z mokrą pupą i zobaczy że to nieprzyjemne.

Gość gość
Rada powyżej moim zdaniem ok. Dodałabym jeszcze niezależnie od siusiania naukę samodzielnego rozbierania się. Zachęcaj ją do prób, najlepiej na luzie, w formie zabawy, np.do zdjęcia rano spodni od pidżamy albo majtek przed kąpielą.

Gość gość
Zabierałam ją do łazienki i pokazywałam co i jak. Tam ściąga spodnie, jak siada na nakładkę, ale za to nie robi siku nie wiedzieć czemu. Spróbuję tego pomysłu, żeby od razu jej nie przebierać. Może to coś da. Dzięki!

Gość gość
*ściąga spodnie- to znaczy ja jej ściągam. Może fakt- pora tego nauczyc.