Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jadłospis podczas kp

Polecane posty

Gość gość

co jadłyście\jecie, przygotowałyście osobno posiłki sobie i reszcie rodziny?

Gość gość
jadłam to samo, co przed i w trakcie ciąży, kiedy wy się w końcu dokształcicie i dowiecie, że nie eliminuje się z diety nic na wszelki wypadek, tylko wtedy, kiedy faktycznie szkodzi dziecku?

Racja, jedz to co jadłaś. Jak bedziesz widziała, że coś się dzieje z dzieckiem to przeanalizuj co jadłaś i zastanów się co mogło być szkodliwe. Np. przy wzdęciach to przeważnie jest za dużo kapusty czy fasoli, jak wysypka to mogą być np. orzechy. Można jeść wszystko, ale z umiarem i obserwować.

Gość gość
A czemu miałabym robić osobno? Jadłam normalnie, to samo co wszyscy, to samo co przed ciążą i co w ciąży.

Gość gość
Kiedy sie oczytacie w tej kwestii i zrozumiecie ze mleko nie bierze sie z treści żołądkowych a produkuje z krwiobiegu? Tu fasola ma mało wspólnego do wzdęć!

Gość gość
Ja przez pierwszy miesiąc praktycznie mało co jadłam, tak bałam się, żeby nie zaszkodzić dziecku, a i tak miał bóle brzuszka. Ok. drugiego miesiąca zaczęłam jeść już normalnie, to co przed i w czasie ciąży, z wyjątkiem cytrusów i mały ma się dobrze

Gość gość
Bo kolki nie zależą od tego, co matka je. W sumie nie wiadomo, skąd się biorą, najpewniej to po prostu wyraz dojrzewania układu trawiennego dziecka.

Gość gość
a j niestety jestem na diecie bezmlecznej :( do tego nie mogę jeść pomidorów, orzechów, miodu, cytrusów i truskawek. Mały dostał wysypki i pediatra zalecił eliminację tych produktów. Za trzy tygodnie kontrola.

Gość gość
Zawsze starałam się jeść dość zdrowo, więc i w ciąży, i podczas karmienia, jadłam to, co wcześniej. Nie eliminowałam nic, bo uważam to za głupotę. Cytrusami w ciąży wręcz się obżerałam, bo miałam taką zachciankę. Orzechy i pomidory jadłam prawie codziennie. Mleko i jego przetwory uwielbiam, więc i kilka razy na dzień. Zdarzyło mi się też czasem zgrzeszyć i zjeść coś mega niezdrowego jak frytki, pizzę czy jakieś słodkości. Dziecko jest okazem zdrowia i nie ma uczuleń. Kolki (czy może raczej wzdęcia, bo definicji kolki nie spełniały) miał przez ok.3-4 tyg. i same mu przeszły. Te bóle brzuszka u maluszków nie wynikają z jedzenia, tylko z niedojrzałości układu pokarmowego. A z tym niejedzeniem fasoli czy kapusty, to chyba chodzi o możliwość wzdęcia u mamy a nie dziecka.