Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

gdy dziecko boi się lekarza

Polecane posty

Gość gość

moje 6 letnie dziecko bardzo boi się wizyt u lekarza, nawet jełśi to wizyty i badania czysto profilaktyczne. jak sobieradzić gdy wybucha płaczem gdy zaczynam mówić że musimy iśc do lekarza? czy to rzeczywiśćie strach czy kaprys dziecka?

Gość gość
pytanie brzmi: dlaczego się boi? może było straszone np. lekarzem i zastrzykami? 6-latek to duże, rozumne dziecko, więc wytłumacz, po co do lekarza idziecie i co się tam będzie działo

Gość gość
Kaprys? Serio? Rozawiaj z dzieckiem, powiedz. Ze rozumiesz a nie cos w stylu "nie ma sie czego bac". Czesto jak dziecko wie, ze jest rozumiane i ze jego uczucia sa normalne to pomaga.

Gość telerinka
moim zdaniem wiele zależy od podejścia lekarzy :) mój Krzyś nie płacze odkąd zaczeliśmy chodzić do Przylądku Zdrowia :) tam maja bardzo fajne podejście do dzieci , co pozwala uniknąć tego niepotrzebnego stresu

Gość gość
1. Przedstaw jaki jest cel takiej wizyty, że Ty też chodzisz do lekarza. Że lekarz też może Cię przebadać jeżeli dziecko będzie chcialo 2. Zmień lekarza, taki które ma dobre nastawienie do dzieci 3. Rozmawiaj z dzieckiem. Tłumacz wszystko

Gość gość
Moje dziecko dużo najezdzilo się ze mna do kliniki okulistycznej (jak zaczelam jezdzic miało 2 lata, nie miałam komu dziecka zostawić ), dużo badan, lekarzy widziało, od samego początku tlumaczylam, ze lekarze sa po to by pomagać. Nie mam do teraz zadnych problemów, przyjmuje grzecznie lekarstwa, bo wie, ze to ma pomoc, nie mam problemu z mierzeniem temperatury, dziecko spokojnie podczas goraczki daje sobie robic zimne okłady na czolo.

Gość gość
Znajdź jakąś książkę, bajkę, gdzie główny bohater jest lekarzem i wytłumacz, że lekarz pomaga ludziom. Przełóż to później na życie ludzi. Uważam, że wyjaśnienie i cel wizyty jest bardzo ważny.

Gość gość
Bardzo dobre pomysły ;) Dodatkowo, upewnij sie czy lekarz do ktorego chodzicie ma dobre podejscie do dzieci, bo w tym rowniez moze tkwic problem. Z własnego doświadczenia wiem ze bardzo przyjaznych lekarzy maja w http://alergomed.com.pl/ Twoje dziecko tez nie powinno bac się wizyty w tej przychodni :)