Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająca30

Badania przed ciąża

Polecane posty

Gość pytająca30

Tyle tu doświadczonych mamusiek i ciążowych że muszę się poradzić? Czy robiłyście takie badania przed ciąża jak różyczka, cytomegalia, toksoplazmoza, kwas foliowy itd. Widziałam w laboratorium taki pakiet pt " Chcę zajść w ciąże " i mam dylemat.. Trochę to jednak kosztuje, a skierowania na pewno na wszystko nie dostanę. Z góry dzięki

Gość pytająca30
Nikt tu nie robił takich badań. Może chociaż podpowiedzcie jakie badania są konieczne?

Gość Sara2504
Na pewno zrób morfologie, tsh, toksoplazmoze i można też progesteron... ja profilaktycznie robiłam tez badanie moczu ogólne. .. warto również odwiedzić stomatologa i wyleczyć ewentualne ubytki :) resztę badań które wymieniła robiłam juz będąc w ciąży na skierowanie od gina. ... powodzenia!

Gość gość
Ja nie robiłam żadnych badań przed ciążą, bo byłam tak napalona na dzidzię ;) że nie chciało mi się czekać ani chwili ;) Na szczęście na pierwszych badaniach w 2 miesiącu ciązy wyszło, że wszystko mam w normie, żandej toksoplazmozy itd. Ale na przyszłość lepiej zrlbić odwrotnie niż ja

Gość gość
Nie robiłam.

Gość gość
Zrobilabym morfologie, mocz i tsh. Jesli bedziesz chodzila do lekarza prywatnie jak zajdziesz to i tak bedziesz musiala zrobic te badania na fundusz tez nie chca dawac skierowan na wszystko.

Gość gość
Ja robiłam własnie badania w pakiecie "chcę zostać mamą" - akurat trafiłam na fajną promocję i zapłaciłam ok 100 zł. Warto zrobić badania krwi, moczu, prolaktyna, cytologia itd. Jeżeli nie chcesz wydawać na takie pakiety to warto udać się do lekarza i wziąć skierowanie chociaż na podstawowe badania (mocz, krew). Powodzenia :) Ps. powinni być więcej takich osób, które do ciąży podchodzą z głową, chcą się odpowiednio przygotować itd :)