Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ludzie skąd w was taka znieczulica?! przepuszczenie staruszki, ciężarnej...

Polecane posty

Gość gość

w kolejce lub ustąpienie im miejsca albo nieprzytomny leżący na ulicy, wy udajecie, ze ich nie widzicie, was to nie rusza :O Okropne to jest, że nie można liczyć na pomoc drugiego człowieka. Wczoraj weszłam do apteki, kolejka na pół apteki. Zwróciłam uwagę, na ciężarną siedzącą przy stoliku, na moje oko 8/9 miesiąc ciąży. Rozebrała kurtkę i zaczęła mierzyć ciśnienie. Dziwnie wyglądała. Nikt się nie zainteresował, żaden z klientów ani żadna farmaceutka, tylko każdy się gapił na jej zdenerwowanie. Podeszłam do niej i zapytałam: czy się dobrze czuje, czy potrzebuje pomocy? Odpowiedziała, że bardzo źle się czuje, wezwała już karetkę i dziękuje za troskę. Odpowiecie, że się czepiam, bo była bezpieczna, bo w aptece, bo wśród ludzi. Ale w aptekach, sklepach, marketach, też ludzie źle się czują, tracą przytomność, umierają. Wystarczy nasza mała uwaga. Widzicie, że z kimś się coś źle dzieje - ZAREAGUJCIE. To mogła być któraś z was potrzebująca pomocy. Kolejny przykład. Rok wstecz. Zima. Mróz. Na chodniku leży mężczyzna, czuć od niego alkohol. Mijają go ludzie, nikt z nich do niego nie podchodzi by sprawdzić co się z nim dzieje. Podchodzę do niego z moim mężem. Pytam co mu jest? Nie odpowiada. Szarpię go za kurtkę, by go w jakiś sposób "ocucić". Nie reaguje. Dzwonię po policję, by go zabrali z tego chodnika i zawieźli do domu czy do izby wytrzeźwień. Obojętnie gdzie, byle by go zabrali, by nie zamarzł. Niechętnie, bo po naszych usilnych i namolnych wręcz błaganiach, przyjechali i go zabrali. To mógł być wasz ojciec, dziadek, wujek. Teraz sprawy mniejszego kalibru. Kolejka w markecie, całkiem długa. Za mną staje staruszka ok. 80lat, chyba z mlekiem i chlebem w ręku. Ludzie zajęci sobą, każdemu się śpieszy. Nikt jej nie przepuszcza. Mówię do niej, żeby stanęła przede mną. Proszę również o przepuszczenie staruszki, Pana przede mną. Ten wreszcie przepuszcza. Proszę wtedy, żeby c***aństwo z wielkimi wypchanymi koszami również ją przepuścili. Nagle lawina rusza i staruszka jest już 2 w kolejce. Jej uśmiech i łzy w oczach są piękne i rozczulające. Wystarczy, że wy taką starowinkę przepuścicie w kolejce. Zwykły ludzki gest. To mogła być babcia którejś z was. Kolejny temat, który udajecie, że go nie ma. Ciężarna. Obojętnie czy to kolejka w markecie, u lekarza, czy należałoby ustąpić miejsca w komunikacji miejskiej czy u wspomnianego lekarza. Również wypadałoby mieć na uwadze starowinki. Korona wam z głowy nie spadnie jak ustąpicie miejsca osobie zresztą uprzywilejowanej. Świat byłby piękniejszy, gdyby było w was więcej empatii a mniej znieczulicy. Pamiętajcie. Dziś wy odwracacie głowy, by nie widzieć potrzebującego pomocy, jutro wy będziecie leżeć na ziemi i jej potrzebować. Tylko od was zależy by to zmienić.

Gość gość
Kogo masz na mysli pisząc WY? moze ta laska co siedziała w aptece miala juz wcześniej udzielona jakaś pomoc ? Wydaje ci sie ze tylko ty jedyna na tym świecie jesteś taka cudowna a reszta ludzi jest bleee?

Gość gość
dla ludzi pijany to alkoholik i niech zdycha :O ciężarna to wg tego forum maciora rozkładająca nogi i niech sobie postoi 2h w kolejce :O takie mamy społeczeństwo, ze tylko się pochlastać

Gość gość
mam na myśli 90% społeczeństwa, nie jestem cudowna, nie wiem dlaczego mi jedziesz? jestem empatyczna to tak, ale nie cudowna

Gość gość sisi
Dziękuję autorko o ten apwl..od lat walczę o to samo.Wkurza mnie ta ludzka znieczulica.Kiedyś jechałam autobusem do urzędu 20 km na stojąco w 8 m ciąży.Pełny autobus lato..zasłabłam i urwał mi się film.Na szczęscie w autobusie była pielęgniarka .Nawet nie wiem jak i kiedy wtniesli mnie z autobusu choc myslę ze gdyby ktos ustąpił mi miejsca to bym nie zasłabła.Ci do staruszków..jestem opiekunką osób starszych oraz niepełnosprawnych. .widzę ich codzienne zmaganie się z życiem ,kiedyś każdy z nas taki bedzie a wtedy kto poda rękę jeżeli teraz nie uczymy tego młodych.Przykre i prawdziwe..Społeczenstwo to pomoc i empatia..przecież to nic nie kosztuje.

Gość gość sisi
Nie miałam na mysli kedynie osób starszych oczywiscie .Mowię o wszystkich tych którzy w jakiś sposób potrzebują odroviny troski i pomocy czy to zabłąkany zwiwrzak czy to zagubiony dzieciak czy ktoś chory kaleki czy niedołężny i oczywiscie kobiety ciężarne również.Powinnismy wspierać się nawzajem bo nigdy nie wiemy kiedy nam bedzie potrzebna pomoc.

Gość gość
Staruszka miała łzy w oczach bo ją przepuściłaś? Często przepuszczam ludzi ale jeszcze nikt z tej radości się nie popłakał :D Nikt nie podszedł do ciężarnej badającej ciśnienie? JA też pewnie bym nie podeszła bo pomyślałabym, ze korzysta po prostu ze sprzętu, który jest udostępniony. Ciężarne często mierzą ciśnienie- nie koniecznie wtedy kiedy padają z nóg. Piszesz autorko o znieczulicy- a ja widzę często osoby chętne do pomocy. Może widzimy to co chcemy widzieć? JA sama staram się być pomocna w stosunku do innych- robię to co uważam za słuszne i nie chełpię się tym szczególnie. Ty przepuszczając staruszkę w kolejce uważasz, ze dokonujesz czynów heroicznych i pleciesz o tym na kafe :O Wyobraź sobie, ze nie jesteś jedyną, która zauważa innych.

Gość gość
byłam empatyczna i zawsze każdemu pomagalam. do czasu. kiedyś też pomoglam takiemu pijaczynie. i co? kilka dni później wracałam z pracy. to był listopad więc było ciemno. ten pijaczyna któremu kilka dni wcześniej pomoglam zaczepił mnie i chciał kasy na wódkę powiedziałam ze nie mam. i poszłam dalej. potem poczułam ból z tyłu glowy. następne co pamiętam to czyjś głos mowiacy" nie rusz, to pewnie jakaś cpunka. pomógł mi znajomy ochroniarz, który wracał z pracy. l ezalam koło budynku mieszkalnego przy głównym deptaku w mieście przez prawie 2h i nikt mi nie pomógł. dlatego teraz już się nie mieszam. każdy ma swoje życie i nie będę ryzykować swojego dla kogoś obcego. ustepowanie miejsca mnie akurat nie dotyczy bo po tamtym zdarzeniu mam pamiatke-jeżdżę na wózku :(

Gość gość
Podpisuję się autorko pod Twoimi słowami! (Piątka!)

Gość gość
gość dziś [12:32 tak u tej staruszki widziałam łzy w oczach, pierwszy raz w życiu widziałam lzy w oczach, u osoby którą przepuściłam w kolejce. Przepuszczam wiele razy kogos w kolejce, ale to widziałam pierwszy raz. Nie wiem czego się mnie czepiasz? Piszesz jakbym chciała order dostać, nic nie chce, nic nie oczekuje. Pisałam, że dobrze gdyby było więcej ludzi z pomocna dłonią, to świat byłby piekniekjszy. Robisz dobre uczynki? Super, świetna postawa. Nie pisz tylko do mnie w taki sposób jakbym ci krzywdę zrobiła.

Gość gość
Mi krzywdy nie robisz. Ale wypowiadasz się z taką wyższością, robisz z siebie niemal świętą nie robiąc nic nadzwyczajnego.

Gość gość
jak mam opisać sytuację, żebyś nie odbierała mnie jak świętą?

Gość gość
Piszesz, zę wśród ludzi panuje znieczulica. Ok- niech ci będzie aczkolwiek mam nieco inne spostrzeżenia. Są ci wrażliwsi i mniej wrażliwi- zawsze tak było. Można dostrzec tych szczególnie pomocnych i tych co mają wszystko w nosie- kwestia charakteru- nie ma tu nad czym się rozwodzić. A Ty tylko piejesz o sobie- "ja JEDYNA (wspaniała) podeszłam do ciężarnej", "ja przepchnęłam babcię w kolejce aż się popłakała", "ja zawsze...", "ja,ja, ja!"- jakbyś domagała się pochwał. Gdybyś chciała pogadać na temat znieczulicy nie rozwodziłabyś się na cały post o swoich heroicznych czynach. Twój post wygląda jak byś chciała powiedzieć" Patrzcie jaka jestem cudowna- reszta społeczeństwa to zimne dranie. "

Gość gość
Z dziesięć tysięcy razy jeszcze napisz, że MIAŁA ŁZY W OCZACH, BO AUTORECZKA W KOLEJCE JĄ PRZEPUŚCIŁA, cud nad wisłą ludzie :D :D :D Jak miałam 8 lat dałam 5 zł bezdomnemu do kapelusza, postałam z koleżanką i widziałam, jak za te pieniądze kupił sobie wino. W domu mi się nie przelewało, to były pieniądze od mojej mamy na jedzenie w szkole na 3 dni. Potem jak raz mnie bezdomny zaczepił z tekstem, czy dam mu na chleb, to powidziałam, że może ze mną wejść do sklepu to kupie mu co będzie chciał. Usłyszałam, że jestem szmatą i dziwką. :D Jak ktoś chce, żebym go przepuściła w kolejce albo ustąpiła miejsca w autobusie, to niech o to POPROSI, wtedy nie będzie problemu. Jak ktoś się źle czuje, to niech poprosi kogoś o pomoc. Świat byłby wtedy o wiele łatwiejszy i nie byłoby takich tępych autoreczek tematów jak ta tutaj.

Gość gość
Ja nie będę za obcymi ludźmi łazić i lizać im dupę jak ty autoreczo, ktoś coś chce to niech sobie zapracuje albo poprosi. Prosta zasada, jesteś namolna i wpierdalasz się tam, gdzie cie pewnie często nie chcą.

Gość gość
fajnie że są tacy, którzy myślą jak ja :) autorko dziękuję i podpisuję sie rękami i nogami pod tym co napisałaś :)

Gość gość
do goscia z 13:15 tepa to ty jestes dzida:) bardzo dobrze ze sie dziewczyna pochwalila bo ma czym. ja wiem jak to jest jak sie zrobi slabo nawet nie masz sily sie odezwac jak nagle dopadnie, zreszta dla mnie to debilizm zeby staruszka miala podchodzic do ludzi i sie prosic by ustapili czy kobieta wysoko w ciazy. swojego faceta obecnego czy przyszlego tez musialas na poczatku prosic zeby cie przepuszczal w drzwiach? dla mnie to sa tak oczywiste sprawy ze nie wiem. przypadek dziewczyny ktora znalazla sie na wozku mnie jednak strasznie zasmucil:( oby tego czlowieka spotkala karma bo zrobil cos potwornego

Gość gość
Ty też się tak wszystkim chwalisz? Mam wrażenie, ze niektórzy pomagają po to by sami mogli poczuć się lepiej. "rzuciłem bezdomnemu złotówkę- cały dzień miałem dobry humor, mogę się wszytskim pochwalić jakim jestem dobrym człowiekiem".:O

Gość gość
Zresztą- idąc autorki tokiem rozumowania mogłabym zapytać "Czemu nie udzielacie się jako wolontariusze? Ja dwa razy w tygodniu chodzę na wolontariat- gdybyśmy wszyscy chodzili świat byłby piękniejszy!", "Dlaczego nie zbieracie na ulicy papierków? JA podnoszę śmieci- gdyby wszyscy tak robili świat byłby czystszy!", "Dlaczego jeździcie samochodami?JA jeżdżę rowerem- patrzcie jaka jestem super. Nie zanieczyszczam środowiska". Widzisz autorko- nie jesteś ideałem- jeden przepuszcza ciężarną w kolejce, inny dba o środowisko, jeszcze inny poświęca swój wolny czas na wolontariat. Kwestia sumienia i podejścia do życia. Nie ma się nad czym rozwodzić.

Gość gość
gość dziś co za idiotka :O Boże widzisz i nie grzmisz!!!

Gość gość
Poruszyłaś bardzo ważny temat.Jeszcze jak nie byłam w ciąży stałam w długiej kolejce do pobrania krwi i przychodzi ciężarna i idzie na koniec kolejki.Powiedziałam jej że ma prawo wchodzić od razu i że ja ją przepuszczam,połowa kolejki też ją przepuściła a pozostali udają że nie słyszą i odwracają głowę.Przecież kobiety ciężarne na czczo mogą się żle czuć,mogą zemdleć,może im cukier spaść.Teraz sama jak jestem w ciąży podchodzą bez kolejki bo mam do tego prawo a ludzie coś pod nosem gadają.Jak tak można. A pijanego człowieka też nie można od razu skreślać jak leży na chodniku.Przecież komuś może się przytrafic taki jednorazowy incydent że akurat za dużo wypił albo miał gorszy dzień i szybciej się opił,a moze doszedby do domu ale poślizgnął się ten pijany na śniegu i stracił przytomność.Nie można tak od razu oceniać.Może ktoś stracił pracę i upił się z tego wszystkiego że teraz sobie nie poradzi.Są różne przypadki i losowe sytuacje

Gość gość
niczym się nie chwalę, opisałam sytuacje, gdybym się chciała chwalić pisałabym z imienia i nazwiska i podała miejscowość albo napisała na fb. Nie zrobiłam tego, napisałam na anonimowym forum. x Post Pani na wózku bardzo mnie zasmucił :( To straszne.... Gdyby nie było znieczulicy, Pani nie leżałaby aż 2h na ziemi, tylko szybko otrzymała pomoc. Życzę Pani dużo zdrowia, niech się Pani ciepło trzyma!

Gość Kisiamisia
Niby dlaczego idiotka? Oglądam program "Betlejewski. Prowokacje". Bardzo dobrze pokazane jak ludzie reagują na różnego rodzaju przemoc psychiczną czy fizyczna. Większość reaguje. Znam dwa skrajne przypadki dwóch staruszek... Jedna upadła i złamała obie ręce, nie pomógł jej nikt mimo że był to parking przed marketem. Druga spadła ze schodów na obrzeżach miasta i facet zatrzymał się samochodem, żeby jej pomóc...

Gość gość
Stara babe to bym jeszcze dobiła!!!

Gość gość
J/e/b/a/c stare k/u/r/w/y w przepoconych gaciach!!!!

Gość gość
po topiku widać, skąd tyle chamstwa w narodzie :O

Gość gość
Stara babe to bym jeszcze dobiła!!! X Sama kiedyś będziesz stara kretynko. Choć wiesz co, może lepiej zabij się od razu, żeby ciebie ktoś na starość nie dobił :)

Gość gość
Chamstwo, skrzywione wiecznie ryje i marudzenie, ot cały nasz naród, tfu! :o

Gość gość
Polska to jednak zaścianek mentalności i braku kultury , co za hieny !

Gość gość
J/e/b/a/c stare k/u/r/w/y!!!!!!!