Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

FRISKIES karma dla kota

Polecane posty

Gość gość

co o niej myslicie? czym karmicie swoje koty?

Gość gość
wszystkie te karmy to syf, ale jak kot nie chce nic innego jeść, to od biedy może być, zadbaj tylko o to, żeby dawać kotu suchą karmę z witaminami i pastę z tauryną

Gość Mruczuśśś
Lubię to ;D

Gość gość
Moje koty ja lubia jak i mokra i sucha

Gość gość
za swoja cene jjest przyzwoita, lepsza niz whiskas

Gość gość
Ja staram się gotować mięso dla mojego arystokraty. Czasem, gdy nie mam czasu, daję mu po prostu saszetkę Prevital.

Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona

Gość gość
"Czego dobra karma dla kota nie powinna zawierać: • produktów ubocznych z uboju i utylizacji zwierząt oraz niewiadomego pochodzenia (także roślinnych), nie nazwanych konkretnie, • zbóż i ich pochodnych (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, ryżu, kukurydzy), zawierających duże ilości białek roślinnych (glutenów) i skrobii, • innych produktów roślinnych zawierającyh duże ilości skrobii oraz białka - przede wszystkim rośliny strączkowe i bobowate (w tym soja), ziemniaki, • owoców (zawierają szkodliwą dla kotów fruktozę), • mleka i produktów mlecznych, • olejów roślinnych (wyjątek: minimalne ilości oleju z kiełków pszenicy jako źródło wit. E), • nadmiaru błonnika (celulozy roślinnej) ponad to, co zawierają warzywa (nie powinno być izolowanej celulozy z czegokolwiek, pulpy, wysłodków itp.), może być mielone siemię lniane, • konserwantów chemicznych, • przeciwutleniaczy chemicznych, • barwników, • aromatów (naturalnych i sztucznych), • cukru, karmelu i wszelkich substancji słodzących, • stabilizatorów, • udziwnionych dodatków „marketingowych” typu: modne aktualnie wyciągi z egzotycznych roślin, których kot nie miałby możliwości w naturze spożywać. Parametry, jakie powinna mieć dobra karma: • źródło białka wyłącznie zwierzęce (śladowe ilości białka z warzyw można pominąć), • tłuszcz wyłącznie pochodzenia zwierzęcego, • zbilansowane wartości wapnia i fosforu (stosunek Cajezyk.gif w okolicach 1,1:1 - 1,2:1), • zawartość węglowodanów max. 5% w suchej masie, • zawartość białka w granicach 45-55% w suchej masie • zawartość tłuszczu w granicach 22-35% w suchej masie, • proporcje kwasów omega-6 do omega-3 jak najbliżej 1:1, dolna granica to 4:1 (przy czym dodatkowe kwasy omega-3 nie mogą pochodzić z roślin, tylko wyłącznie ze zwierząt - najlepiej z olejów rybnych), • jeśli jest możliwość wyliczenia, to bilans potasu do sodu powinien zawierać się w przedziale 1,2:1 - 2:1, • poszczególne składniki oraz cała karma powinny być jak najmniej przetworzone i nie poddawane obróbce termicznej w ekstremalnie wysokich temperaturach (preferowane metody obróbki to: suszenie powietrzem - najlepiej, krótkie gotowanie na parze, dłuższe gotowanie w jak najniższych temperaturach, odradzane: wszelkie metody ekstrakcji składników pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze, proszkowanie, rafinacja, smażenie, grillowanie, sterylizacja, w tym autoklawowanie)." Czyli Jak widać z powyższego Whiskas się nawet do wypełniania kuwety nie nadaje, a co mówić jako jedzenie... :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

Gość iza

powyżej Gość bardzo dobrze napisał 🙂

my akurat podajemy naszym karmy Bozita, szwedzka firma, dobra jakość, wyselekcjonowane składniki

tych z sieciówek bym nie kupowała...

Gość gość

ja też nie... lepiej czytać opakowania i samemu wybierać, a nie sugerować się reklamami

ostatnio zamawiałam z siostrą bozitę przez internet (ma 3 koty) i potwierdzam - bardzo dobry skład

Gość Annkanna

Bozita to karmy sprawdzone, szwedzka jakość, bardzo dobre, jest spory wybór smaków i rodzajów, wiadomo każdy zwierzak inny, ale warto próbować i wybrać jeden ulubiony

Gość Olguchna

U nas także Bozita od jakiegoś czasu tylko, bardzo dobra jakoś, skład zdrowy, odpowiednio zbilansowany dla zwierzaka, jak najbardziej polecamy.

Gość gość

hm nazwa w tytule kojarzy mi się z karmą dla psów... 
ale nie sprawdzam dalej bo jednak ja ufam karmom Bozita, nie zamienię ich na inne, ponieważ skład jest bezkonkurencyjny w tym przedziale cenowym

Gość polecam

też polecam karmy Bozita, mamy je od jakiegoś czasu i muszę przyznać że kociaki mają dużo gęstszą i lśniącą sierść, wydaje mi się, że to dzięki dobrej jakości składowi tej karmy 

Gość Alena
Dnia 29.06.2019 o 00:54, Gość polecam napisał:

też polecam karmy Bozita, mamy je od jakiegoś czasu i muszę przyznać że kociaki mają dużo gęstszą i lśniącą sierść, wydaje mi się, że to dzięki dobrej jakości składowi tej karmy 

A gdzie ta karmę z bozity można dostać ? U nas właśnie sierść taka „szorstka” wiec może ona pomoże :)

Gość Karolajna

na sierść swoetna jest bozita! my tez ja kupujemy. zazwyczaj zamawiamy hurtowo przez internet ale jest tez w wielu sklepach zoologicznych. na ich stronie ostanio tez widziałam ze można sobie wyszukac sklep.

Gość gość

kupiłam pakiet próbny z Bozity (swoja drogą fajny pomysł z tym pakietem) i od dzis testujemy z naszą Szajbą 

Gość biedronka

ja polecam karmę Bozita, bardzo dobrej jakości karmy dla kotów o specjalnych potrzebach i szczególnych preferencjach
naszym rasowym bardzo smakują

Gość Jagoda
19 godzin temu, Gość biedronka napisał:

ja polecam karmę Bozita, bardzo dobrej jakości karmy dla kotów o specjalnych potrzebach i szczególnych preferencjach
naszym rasowym bardzo smakują

Moim tak samo :) bozita tez u nas króluje bo jest bez GMO i konserwantow .

Gość Annkana

Porównując składy różnych karm to zdecydowanie bozita jest na pierwszych miejscach przeważnie, a i sam zapach czy wygląd tych karm jest zdecydowanie lepszy

Gość Gość ANonn

Porównując składy różnych karm to zdecydowanie bozita jest na pierwszych miejscach przeważnie, a i sam zapach czy wygląd tych karm jest zdecydowanie lepszy

A gdzie kupujecie te karmy? Macie może sprawdzony sklep?

Gość Jagoda

Ja kupię bozite na allezoo przez internet .

Gość normalna

też bym nie podawała tej karmy z sieciówki... wszystkie są napompowane zbożami i jakimiś sztucznymi wypełniaczami, mają mniej wartości odżywczych... wolę jednak kupić coś lepszego, na przykład tą bozitę, czytałam skład, mają znacznie lepszy

Gość gość

gdzie najtaniej można dostać krmy bozity?

Gość Janka

Ja kupije przez internet w allezoo i tam maja ok te ceny :)

Dnia 26.01.2016 o 17:50, Gość gość napisał:

Moje koty ja lubia jak i mokra i sucha

https://fireaff.pl/link/1039/45838383

Gość Karola

Moje koty tez właśnie lubią bozite a w szczególności ta z łososiem .

Gość Janka

z łososiem najlepsza 😊