Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile i jakie ubranka kupić dla noworodka ?

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 20 tygodniu pierwszej ciąży.Termin mam na czerwiec,więc przypuszczam że będzie już dość upalnie.Nie mam kogo podpytać się o to co kupić dla dziecka i w jakiej ilości. Co prawda te najważniejsze rzeczy dla malutkiej już mamy. Wózek,fotelik,łóżeczko,wanienka,dwa rożki już mamy w domku :) . Chodzi mi głównie o sprawę ubranek. Jakie ? Ile ? Czy z krótkim rękawem czy z długim ? Słyszałam że dziecka nie można przegrzewać ale tak myślę że przecież wychodząc z tak małym dzieckiem powinno być raczej ubrane na długi rękaw żeby go nie przewiało. Czy mogłaby mi jakaś doświadczona mamusia,rodząca w lato powiedzieć jak to jest z tymi ubrankami? Jakie rozmiary kupić i czy warto kupować dodatkowo za duże ubranka ? I jeszcze tak z innej beczki zadam pytanie,żeby nie zakładać nowego tematu : Czy laktator jest potrzebny ? Czy warto kupić ? Nowy czy używane(bo ostatnio widzę bardzo dużo ogłoszeń dotyczących używanych laktatorów) ? Ile kosztuje nowy i jaki jest najlepszy ?

Gość gość
Mój się rodziłam późną jesienią, więc z tym rękawkiem nie doradzę. Ja musiałam ciepłe kombinezonki ubierać na dwór. Nie warto kupować tylko dużych ubranek bo dziecko się w nich piąta. Mój potrafił w takich włożyć obie nogi w jedną nogawkę i rączki mu uciekały w rękawkach. Nie był mały, bo ważył 3800, ale na początku ubierałam go w 56, których kupiłam trochę mało, bo każdy tak mówił, żeby od razu wziąć 62. Guzik prawda. W 62 cały się plątał. A na sali były też o wiele mniejsze dzieci, głównie dziewczynki były drobne. Na niektóre 56 były duże. Jeśli chodzi o laktator, to nie jest konieczny. Na rozbudzenie laktacji taka ręczny jest za słaby, a te elektryczne porządne są dość drogie. Może się okazać, że będziesz miała dużo mleka i wtedy to pieniądze wyrzucone w błoto. Jeśli planujesz dużo odciągać, bo np. Chcesz szybko wrócić do pracy i jednocześnie karmić dziecko swoim mlekiem, kup jakiś porzadny i wygodny i stosowaniu. Jeśli miałabyś odciągać okazjonalnie np. wychodząc do fryzjera, kup ręczny. Ja nie kupowałam od razu. Laktacja rozbujała się sama dzięki częstemu przystawianiu dziecka. Miałam plan wypożyczyć elektryczny na kilka dni, gdyby były większe problemy. Nie było. Jakoś w 2 miesiącu po porodzie zaczęłam wychodzić z domu na 1-2h, więc kupiłam dość dobry ręczny i używam od czasu do czasu. Kupiłam nowy, nie jest to aż tak duży wydatek.