Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy mięso, kiedy jajko?

Polecane posty

Gość gość

Pytam, bo w internecie znalazlam sprzeczne informacje...

Gość gość
syn miał 6 miesięcy, jak zaczęłam dodawać odrobinę mięsa, jajko dostał niedawno- ma 8 miesięcy

Gość gość
mięsko ja dawałam na przełomie 6-7 mca i pół żółtka tez

Gość gość
Po 5 miesiącu wg najnowszych wskazówek wszystko można podawać dosyć szybko.. zarówno mięso, jak i jajko (i to całe, a nie tylko żółtko). Jeszcze w 2013 inaczej się wprowadzało pokarmy (wiem, bo mam syna z tamtego roku). Wtedy właśnie najpierw jarzyny i owoce, potem mięso bez wywaru, mięso z wywarem... a z jajkiem to w ogóle była cała zabawa; pół żółtka co drugi dzień (długi okres), potem pół żółtka codziennie, całe jajko itp.).. z glutenem też się bawiłam w odmierzanie gramów kaszki dodawanej do obiadku. Teraz postępuję z drugim synem inaczej.. tak jak mówi schemat z 2014 roku.. czyli wszystko szybciej, a ilości (np. kaszki z glutenem) różne, na oko itp.. a nie wszystko ściśle, jak kiedyś było.. teraz trzeba intuicyjnie.. żeby dziecku pasowało.. Mały ma 8,5 miesiąca i od dawna jada obiadki z mięsem, kaszki zbożowe czy całe jajko, jogurt naturalny itp.

Gość gość
Dzięki za wyjaśnienie, bo właśnie zastanawiałam się skąd takie rozbieżności w tych tabelach!

Gość gość
Tabelki są z różnych lat... można jeszcze znaleźć nawet bardzo stare zalecenia, wg których np. gluten wprowadzano po 10 miesiącu. Dziś wszystko jak gdyby "na czuja". Podajesz i już.. oczywiście nie smażone, nie jakieś tam zupy typu: fasolowa czy flaki hehe ale półroczne dziecko może jeść już całą masę dań ze słoiczków (nawet tych po 8 miesiącu), sporą ilość gotowanych warzyw, mięsa, ryż, makaron, kasze, ziemniaki, niewielkie ilości jogurtu, jajko, owoce, kaszki itp. musisz szukać schematu z 2014 roku ( i tutaj nie ma rozpiski na każdy miesiąc.. po prostu takie ogólne zalecenia są).